ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:96/977)

Ciasto – Uśmiech Teściowej + film 101

Ciasto – Uśmiech Teściowej czyli znakomity smakołyk idealny na podwieczorek do kawy czy herbaty to bardzo smaczne, proste i tanie w przygotowaniu ciasto z jabłkami i budyniem, w sam raz na jesienne, chłodne dni. Ciasto można również przygotować z innymi ulubionymi, sezonowymi owocami.     składniki na formę 26 cm x 26 cm 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka(...)masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą a następnie mniejszą część ciasta wkładamy do woreczka i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy a następnie nakłuwamy widelcem. Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki jabłek umieszczamy

Smakowite Dania
Jabłkowe róże 108

zawiniętych w słodkie i chrupiące ciasto. Podobnie jak w przypadku większości przepisów na ciasto francuskie, jabłkowe róże z ciasta francuskiego najlepsze w dniu pieczenia. Dlatego, moim zdaniem, znacznie lepszym pomysłem są różyczki jabłkowe z kruchego ciasta. Przepis na kruche ciasto znajdziesz m.in. w artykule babeczki z kremem budyniowym . Krojąc owoce na róże z jabłek, postaraj się, aby plasterki jabłek(...)pieczenia. Dodaj żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i zagnieć kruche ciasto. Odstaw ciasto na godzinę do lodówki.  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wyklej nim foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, grzałka góra - dół. 3. W międzyczasie umyte jabłka pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Oczyszczone z pestek jabłka pokrój

Cztery Fajery
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkiem 122

robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Ciasto powinno odchodzić do rąk, jeśli jednak bardzo się lepi, podsypujemy je dodatkowo mąką. Na sam koniec dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy do połączenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.   W czasie gdy ciasto nam wyrasta, przygotowujemy rabarbar – myjemy go, odcinamy(...)cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Jabłka polecam przygotować później, bo ściemnieją.   Ciasto po wyrośnięciu zgniatamy dłonią, po czym jeszcze krótko zagniatamy w misce. Formę do pieczenia wykładamy papierem po czym wyciągamy na nie ciasto – rozciągamy ciasto na wielkość formy.   Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości rabarbaru. Wkładamy do osobnej miski, skrapiamy sokiem

Smaczna Strona
Waniliowa szarlotka w kratkę 214

Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem   i żółtkami, dodać zimne z lodówki, pokrojone na kawałki masło zagnieść szybko kruche, jednolite ciasto. Przekroić na dwie części jedną większą na spód, drugą mniejszą na kratkę,   owinąć folią włożyć do lodówki na czas przygotowania   nadzienia jabłkowego. Nadzienie: Jabłka obrać(...)ilością wody, zagęścić jabłka, zagotować, zestawić z ognia. Wystudzić . Schłodzone ciasto kruche(wiekszą część) rozwałkować , wylepić   dno głębokiej formy na tartę o podanych wymiarach , rozłożyć wystudzone jabłka, resztę ciasta kruchego   rozwałkować, pociąć na cienkie paski ułożyć na jabłkach w formie kratki. Jajko roztrzepać z łyżką mleka, posmarować pedzelkiem ciasto, posypać płatkami migdałowymi. Włożyć szarlotkę

Wanilia i Kardamon
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 143

Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno jabłkowe. Prawie jak jabłka w cieście... Nuta mięty jest bardzo delikatna i nadaje ciastkom "tego czegoś", co nie jest do końca do zidentyfikowania. Natomiast czekolada podkreśla całokształt i idealnie łączy się z wszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie!  (9 sztuk)   120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco(...)drugiej - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 234

jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś jednak czuję, że skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO(...)waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy. Umyte jabłka obieramy, usuwamy ogryzki i kroimy w kostkę. Ja to zrobiłam w tym momencie i od razu wrzucałam jabłka do ciasta, dzięki czemu nie ciemniały. Jeśli chcecie przygotować je wcześniej, skropcie je sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy suszony tymianek, rozcierając go w rękach. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy

les mirabelles
Szarlotka z połówkami jabłek 123

połówkami jabłek zwana jest również pod nazwą szarlotka cesarska. Podobnie jak inne szarlotki, robi się ją z ciasta kruchego i jabłek, lecz jest ona trochę łatwiejsza, ponieważ nie musimy jabłek prażyć. Wystarczy ułożyć połówki na cieście i przykryć drugą warstwą ciasta. W miejsca powstałe po wydrążeniu gniazd nasiennych, możemy włożyć ulubioną konfiturę (np. powidła lub dżem(...)minut. Wyjąć z piekarnika. 3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i poukładać na cieście miejscem przekrojenia do dołu. Oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta. Rozwałkować na wielkość blachy i przykryć jabłka lekko dociskając brzegi. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40-50 minut

Danka Pichci
Górzysta szarlotka, czyli ciacho dla amatorów pieczonych jabłek 185

posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam ciasto w folię spożywczą i włożyłam na 30 minut do lodówki. Blachę o wymiarach 24x28 cm wysmarowałam tłuszczem. Jabłka umyłam, obrałam, przekroiłam na pół i wydrążyłam gniazda nasienne. Skropiłam sokiem z cytryny(...)potrzeby wcześniej namaczać, ponieważ wchłoną wilgoć z jabłek. Na wierzchu ułożyłam jabłka zaokrągloną stroną do góry. Mniejszą porcję ciasta rozwałkowałam również przy pomocy folii. Przykryłam nim jabłka. Brzegi ciasta docisnęłam do brzegów spodniej warstwy tak, aby się skleiły. Nadmiar ciasta odkroiłam, rozwałkowałam i wykroiłam z niego listki, które rozłożyłam na wierzchu. Żółtko roztrzepałam z łyżką wody, pędzelkiem

Kuchenne zapiski Edyty
jabłka z rodzynkami w cieście drożdżowym... 165

mleko ciepłe 250 ml, cukier 8 łyżek, sól - szczypta, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 50-60 dag, aromat waniliowy 3 krople, jajka 3 sztuki, jabłka 8 sztuk, rodzynki 10 dag, cukier 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki(...)przykryte ściereczką do wyrośnięcia jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać cynamon, sparzone rodzynki, cukier i wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i rozłożyć na cieście jabłka, ciasno zawinąć jak roladę i dać na blachę z papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym białkiem piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Śląski kołacz 157

wpływa na smak ciasta, to również na jego fantastyczny zapach. Jednak nie tylko wnętrze tego ciasta jest zachwycające, już same okruszyny smakują wyśmienicie za sprawą dodatku wiórków kokosowych...cudowne... delikatne...maślane, jednocześnie zupełnie inne niż te tradycyjne rodem z ciasta drożdżowego, te są miękkie i nieziemsko rozpływają się w ustach. Wszystkim zapaleńcom cynamonu gorąco polecam!!! Ciasto: 30 dag mąki(...)tego na ile jabłka są kwaśne), następnie potarte jabłka odsączyć na sicie, rozłożyć na cieście, posypać według własnego gustu cynamonem. Wyrobić ciasto na okruszyny (okruszyny nie będą sypkie jak te tradycyjne, lecz klejące, takie właśnie okruszyny w małych częściach rozkładamy na jabłkach). Pieczemy na złoty kolor w temperaturze do 180 stopni. Smacznego

Kuchenne aromaty
Rolada cynamonowa z jabłkami 107

Rolada cynamonowa z jabłkami Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, wsypać pokrojone jabłka, cukier, cynamon i na średnim ogniu prażyć, aby jabłka się nieco rozpadły cały czas mieszając. Zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach przegotowanej zimnej wody. masa mascarpone(...)mniejsze kawałki, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej podobnie jak żelatynę, wymieszać, jeżeli jest ciepła odczekać chwilę, aż przestygnie, a następnie polać po wierzchu ciasta. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, wsypać pokrojone jabłka, cukier, cynamon i na średnim ogniu prażyć, aby jabłka

ememe kitchen
Placek amoniakowy z jabłkami – kuchnia podkarpacka 117

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 kg jabłek 2 łyżki cynamonu kilka łyżek cukru do jabłek (opcjonalnie) cukier puder do oprószenia (opcjonalnie) Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać kilka łyżek cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodajemy(...)żółtka ucieramy z cukrem. Utartą masę jajeczną dodajemy do mąki razem ze śmietaną i wyrabiamy jednolite ciasto. Jeśli za bardzo się klei, podsypujemy je lekko mąką. Ciasto dzielimy na 2 połowy. Pierwszą przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka i wyrównujemy je. Na wierzch kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku

Trzeci talerz
Ciasto z budyniem i jabłkami. 187

dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Składniki na ciasto można przełożyć do miski  i zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Następnie przełożyć na stolnicę i uformować kulę.  Podzielić ją na dwie części, większą i mniejszą. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i schłodzić  30-40 minut w zamrażalniku. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(...)cukrem.   Do gotującego mleka wlać budyń ze szklanki. Gotować na małym ogniu  do zgęstnienia, cały czas mieszając. Na wystudzone ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka, ciepły budyń. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki, na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 40 minut.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 191

dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa konfitura z czerwonej porzeczki. Składniki na ciasto: 220 gram mąki owsianej 150 gram masła  1 jajko Garść jagód. Masła jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu cynamon Przygotowanie(...)doprawiam do smaku cynamonem. Składniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut.  Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto

Pause Gotowanie!
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 224

dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa konfitura z czerwonej porzeczki. Składniki na ciasto: 220 gram mąki owsianej 150 gram masła  1 jajko Garść jagód. Masła jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka masła 1 łyżka miodu cynamon Przygotowanie(...)doprawiam do smaku cynamonem. Składniki na ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut.  Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto

Pause Gotowanie!