racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski wbijamy dwa cale(...)myjemy, obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze
Kulinarnie z Polką na Kresach1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika a 60% do lodówki. Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i ½ szklanki(...)cukru. Wymieszać. 60% ciasta wyłożyć równo na okrągłej blasze. 6 białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko. Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka. Piec 40min w 180 stopniach Bon appetit ! <3Wpis zawiera lokowanie produktu
Bonapetit2xMcukier brązowy – 80 g * masło – 65 g SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy. Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. NADZIENIE: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym(...)minuty dokładnie obtaczając owoce. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia. Całość posypujemy cukrem pudrem. Obłędnie smakuje
Ostra na SłodkoCześć Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne ciasto, które każdy z Was na pewno kojarzy. Mowa o cieście Fale Dunaju. Jest to bardzo łatwe ciasto z jabłkami i serową pianką. Oczywiście można je zrobić z dowolnym kremem. Ciasto pięknie wygląda, jest nie za słodkie i idealnie nadaje się na każdą okazję. Tradycyjnie zapraszam na film(...)sodą i proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do każdej części dajemy połowę pian z białek. Do jednej dodajemy jeszcze 1,5 łyżki kakao. delikatnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto jasne. Następnie delikatnie łyżeczką wkładam ciasto kakaowe i rozsmarowujemy je na jasnym. Jabłka obieramy i kroimy na małe cząstki. Układamy jabłka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuobieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, to przed wyłożeniem na ciasto musimy je troszkę odcisnąć. Następnie rozkładamy na wyłożonym cieście, posypujemy cynamonem i bułką tartą. Przykrywamy drugą częścią ciasta, które też rozwałkowałam i delikatnie nałożyłam na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut do zarumienienia się. Studzimy. Masa: 1/2 litra mleka(...)masła 4 łyżki śmietanki 30% posiekane orzechy do dekoracji 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i śmietaną 30%. Przełożenie ciasta: pierwszy blat ciasta orzechowego - połowa masy budyniowej - wkładka z ciasta krucho-drożdżowego z jabłkami - druga połowa masy budyniowej - drugi blat orzechowy - polewa - posypujemy posiekanymi orzechami Smacznego
kruche babeczkiwsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami
W Mojej Kuchni LubięJabłka w cieście to szybka i smaczna, słodka przekąska. Idealne na letni podwieczorek lub coś słodkiego do kawki. SKŁADNIKI : 4 duże jabłka 150 g mąki pszennej 220 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny cukier waniliowy 1 jajko olej do smażenia cukier z cynamonem do posypania(...)plastry i usuwamy gniazda nasienne. Mleko, jajko, sok z cytryny wlewamy do miski, dodajemy mąkę, proszek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, tak aby ciasto mogło się przykleić do kawałków jabłek. Plastry jabłka obtaczamy w cieście i smażymy na patelni, na rozgrzanym tłuszczu, z jednej i drugiej strony na złoto. Odkładamy
Kulinarne Fantazje Mariolimiksera. Ciasto z jabłkami z kilku prostych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg twardych jabłek (około 8 – 10 sztuk) 150 g mąki pszennej 200 g kaszy mannej 150 g zwykłego cukru 1 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła schłodzonego, twardego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jabłka obierz ze skórki(...)mniej więcej równe części. Pierwszą część wysyp na cienką warstwę jabłek, przykryj tartymi jabłkami, ponownie wysyp suche składniki, na wierzch jabłka i ostatnia warstwa proszku. W sumie 3 warstwy jabłek oddzielone 3 warstwami składników w proszku. Na sam wierzch ciasta zetrzyj na tarce całą kostkę masła. Szarlotkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę
ProstePesto.plKolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był(...)budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam:). Ciasto polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm. Inspiracja: klik Składniki na ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru
kruche babeczkicynamon. Wykonanie : Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Ja włożyłem na 40 minut do zamrażalnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem i cynamonem. Wykładamy(...)spód, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Przepisy MikołajaSezon na jabłuszka, uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem zrobiłam jabłuszka zapiekane pod pierzynką biszkoptową. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Dno naczynia wysmarować masłem. Połówki jabłek rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przygotowanie ciasta – białka z solą ubić na sztywną pianę. Bardzo powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, ciągle ubijać. Następnie dodawać(...)mieszać już łyżką i bardzo powoli. Orzechy rozdrobnić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Masę jajeczną wylać na jabłka. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30- 35 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu patyczka z ciasta musi on być suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów. Polecam, pycha
Kuchnia PokoleńJesień to czas zupy dyniowej i jabłeczników, zdecydowanie, no może jeszcze brownie. Dziś mam dla Was zupełnie nowy przepis na naprawdę mało skomplikowane ciasto z jabłkami, które jest przede wszystkim mięciutkie i wilgotne jednocześnie. Dodatek masła orzechowego i syropu klonowego nadaje mu głębi smaku. Składniki na małą blaszkę o wymiarach 22×22 cm: 250 g mąki pszennej łyżeczka(...)Wymieszaj dokładnie. Jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Połącz całość. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu, lekko przestudzone udekoruj wedle uznania Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami i masłem orzechowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfszklanki soku jabłkowego, szklanka białego wina, 250g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe. Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. W 3/4 szklanki soku rozrobić budynie(...)Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić. Wierzch: 400g śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 150ml ajerkoniaku, łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuścić
Z miłości do słodkościtarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki(...)ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościmasa ma konsystencję zważoną, ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem i miksować ze 2 minuty na gęste dość ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem do blaszki dać 3/4 ciasta - jabłka prażone - porcje marmolady wieloowocowej następnie na wierzch dać resztę ciasta piec w 200C około 40 minut i zostawić do wystudzenia
W Mojej Kuchni Lubię