ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:209/672)

CIASTO BAJADERKA 452

Rewelacyjnie pyszne ciasto, przygotowane na bazie ciastek, ciast, orzechów i rodzynek. Smaczne i pachnące rumem. Polecam do niedzielnej kawki, na przyjęcia itp.        

Kulinarne Fantazje Marioli
Marchewkowe z kremem 151

krem śmietana kremówka 30%, 200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę sok marchewkowy, 500ml budyń śmietankowy, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy marchewkę(...)placek, przykrywamy górnym. Polewa: 300ml soku zagotowujemy. W 200ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy go gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia

Gotowanie moimi oczami
Tarta z rabarbarem na kruchym cieście 87

Tarta z rabarbarem na kruchym spodzie, z budyniem i delikatną galaretką z soku jabłkowego z rabarbarem. Ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, budyń : 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na pół litra mleka), 350 ml mleka, rabarbar : 1 kg rabarbaru, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu, galaretka : 300 ml soku(...)minut. Budyń : ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, używając 350 ml mleka zamiast 500 ml. Gorący budyń rozprowadzić na cieście. Ułożyć na nim rabarbar. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Galaretka: żelatynę wsypać do miseczki, wlać 50 ml letniej wody, wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorąca wodą i podgrzewać

królestwo garów
Pomarańczowy mazurek 158

Składniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 50 gram masła, 1 jajko. Glazura: 60 gram masła, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 galaretka pomarańczowa. Dekoracje: rodzynki, orzechy ziemne niesolone, płatki migdałów, gorzka czekolada. Krok 1 Mąkę łączymy z cukrem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko(...)Krok 2 Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez około 15 minut. Krok 3 W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier i całość zagotowujemy. Krok 4 Do gotującej się masy dodajemy sypką galaretkę i śmietanę. Gotujemy całość

Coś bym zjadła
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 399

CAŁOŚĆ:Na blasze układamy ciemny biszkopt.Smarujemy masą budyniową ( dość gęsto ).Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy

Ostra na Słodko
Biszkopt z poziomkową galaretką 218

pomarańczowy do nasączenia biszkopta  Krem : * mały jogurt grecki * 2 opakowania serka waniliowego * 2 łyżki żelatyny   * 2 galaretki poziomkowe * truskawki  Przygotowanie :   Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystygnięcia. Nasączyć sokiem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuścić. Serki(...)jogurtem, dodać żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt. Udekorować wierzch pokrojonymi truskawkami. Wylać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 750ml wrzątku.  U mnie niestety większa część galaretki spłynęła na dół biszkopta, co nie zmieniło smaku ciasta. Podawać zimne

Magiczne Życie Marty
Pokusa z Fantazją (ciasto bez pieczenia) 88

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich smakowitą słodyczą, to ciasto Pokusa z Fantazją będzie idealne! Bez pieczenia, bez trudu w wykonaniu. Petarda! Artykuł Pokusa z Fantazją (ciasto bez

Pieprzyć z Fantazją
Domowa galaretka malinowa 176

Bardzo intensywna, mocno owocowa domowa galaretka malinowa. Potrzeba tylko soku owocowego i żelatyny. O wiele zdrowsza niż wszystkie kupne galaretki. Nadaje się do ciast, deserów, do wyjadania prosto z miseczki. A jaki ma kolor! Dzieci bardzo lubią galaretki więc te malinowe zniknęły w mgnieniu oka. 250 ml. soku malinowego 1 łyżka żelatyny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żelatynę rozpuścić w małej ilości

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką 440

Dokładnie jak w opisie – ciasto kawowo-orzechowe. Oba smaki świetnie ze sobą współgrają i mam wrażenie, że żaden nie dominuje nad drugim – oba są tak samo mocno wyczuwalne. Biszkopt orzechowy jest pyszny i wilgotny. Ku mojej radości po upieczeniu wyszedł równy jak stół. Masa kawowa jest przyjemnie słodka, zaś kawowa galaretka stanowi dla niej jednocześnie kontrę(...)zalewamy gorącą wodą, mieszamy. Do ciepłego naparu wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier kryształ do smaku. Odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na wierzch ciasta. Źródło

Smaki Na Talerzu
Makowiec z jabłkami 517

masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki(...)smaku. Jeśli chcemy uzyskać mus jabłkowy to owoce należy chwilę pogotować - ja tylko zagotowałam aby zmięły ale zachowały swoją strukturę. Do gotowego musu wrzucamy galaretkę i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorący mus jabłkowy wykładamy na ciasto z masą makową. Gdy delikatnie ostygnie przykrywamy go ciastem na białkach z makiem. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Ciasto można polać czekoladą

sierotka maRysia w kuchni
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1855

cieszy ;) Wczoraj zrobiłam bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto cytrynowe bez pieczenia. Wyszło bardzo smaczne, puszyste i kwaskowate. Składniki na małą blaszkę o wym. 20x25cm: ciasto: 1 opakowanie herbatników (użyłam pełnoziarnistych) 1 galaretka cytrynowa 1 kremówka 36% 1 łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny  polewa: 3 łyżki mleka(...)białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko zaczęła zastygać, wystarczy na chwilę włożyć ją do zamrażalnika. W momencie kiedy galaretka zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Do ubitej śmietany

Ze smakiem i z pasją
sernik na zimno z musem truskawkowym 468

naturalnego 1/2  szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę(...)całość przecieram przez sitko, dopełniam wodą do 1 litra. Do gorących owoców wsypuję dwie galaretki truskawkowe i mieszam, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wylewam na wierzch ciasta i ponownie odstawiam do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia

babka w formie
Zebrowy torcik 178

kakao 2 łyżki mleka Krem czekoladowy Dr. Oetkera 1 szklanka mleka 1 galaretka truskawkowa  1 szklanka gorącej wody truskawki do dekoracji  kolorowa posypka do dekoracji Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle mieszając dodawać : olej , oranżadę, i mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na pół do jednej dodać kakao  i 2 łyżki mleka , wymieszać(...)wykończenia ciasta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni  piec do suchego patyczka. Krem czekoladowy ubić w szklance mleka. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto posmarować z wierzchu kremem i udekorować w koło truskawkami. Na środek wyłożyć tężejącą galaretkę. Boki torcika posypać kolorową posypką. Odstawić do lodówki na godzinę. Rada : Jeśli chcecie

Sama słodycz i szczypta chili
Pomarańczowiec 161

pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Gęstą masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Pomarańcze obieram(...)skóry. Ostrym nożem filetuję owoce, usuwając błonki. Kawałki owoców układam na wierzchu biszkoptu. 4. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam owoce na biszkopcie. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenna rolada 235

Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta. Całkiem(...)Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy.  Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania