ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:205/672)

Colowiec 1324

pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 500 ml coca coli, 2 opakowania galaretki bursztynowej o smaku coli. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut(...)upieczony biszkopt i wyrównuję. Odstawiam do stężenia. 3. Coca colę przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia (nie gotuję!). Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
„Ambasador” mojej Mamy 170

pyszne ciasto niegdyś zwykle pojawiało się u nas na świątecznym stole. W czasach mojej młodości, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, takie ciasto z fantastyczną masą, naszpikowane galaretką, orzechami, rodzynkami i czekoladą było prawdziwym rarytasem. Zawsze czekając na święta, czekałam też i na nie:) Dziś, po tylu latach, myślę, że nic nie traci na swojej świetności:) Ambasadora piekłam w blaszce piekarnikowej(...)zawsze piekła moja Mama, jeśli chcecie by i ciasto i masa były wyższe, wystarczy wykorzystać mniejszą blaszkę (np 21x32cm). Wtedy też można ilość galaretek zredukować do dwóch np czerwonej i żółtej. Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru drobnego 1 szkl. mąki 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa: 6 żółtek 1 szkl. cukru 2 szkl. mleka

Smaki Na Talerzu
Makowa panienka 166

galaretki wiśniowe 1 opakowanie Polewy deserowej Dr. Oetkera Białka oddzielamy od żółtek.  Białka ubijamy na sztywną pianę.  W drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo  cukier i żółtka.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem  do pieczenia i makiem.  Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej(...)odstawiamy do wystudzenia,  aż galaretka zacznie tężeć.  Do przygotowanego wcześniej budyniu dodajemy stopniowo miękkie masło. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół.  Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy i  tężejącą galaretkę z wiśniami. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Teraz rozpuszczamy polewę deserową,  zanurzając ją w gorącej wodzie.  Polewamy nią wierzch ciastaCiasto wstawiamy do lodówki

Pyszności Słodkości
Sernik na zimno z truskawkami 441

truskawkach. Wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy całość do lodówki, czekając, aż stężeje. Gdy to nastąpi, przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i... no właśnie, dalej czekamy. Galaretka musi być tężejąca, gdy trafi na ciasto, inaczej czeka nas wycieranie całej kuchni (sprawdzone :P). Tymczasem na masie serowej możemy poukładać resztę truskawek. Zwróćcie uwagę na serduszko na środku - to jedyna rzecz, jaka(...)udała się bezbłędnie :) Gdy galaretka będzie na wpół stężała, wylewamy ją na ciasto. Potem, w wersji dla ambitnych, można ją wygladzić za pomocą garnuszka z wrzątkiem, żeby ładnie wyglądała. Odstawiamy do lodówki, by stężała do reszty i można jeść :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Biszkoptowa kostka z jagodami 330

wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu usunąć papier z ciast, a po przestudzeniu nasączyć wodą z cytryną. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Jagody zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek (nie jest to konieczne). Wymieszać z mlekiem skondensowanym(...)rozpuszczoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i stale ubijając wlewać gęstniejącą masę jagodową. Piankę jagodową podzielić na pół i przekładać nią biszkopty. Ciasto dobrze jest składać w formie, w której piekł się biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką kremówką rozpuścić nad kąpielą wodną. Dokładnie połączyć i przestudzoną, ale jeszcze

https:KKuchniaMniam
Biszkopt z pianką truskawkową 157

łyżeczka kakao-1- 2 łyżki Pianka : śnieżka - 2 szt mleko - 400 ml galaretka truskawkowa - 2 opak woda gotowana - 400 ml PRZYGOTOWANIE Biszkopt  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.  Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.  Podzielić ciasto na 2 części, jedną mniejszą , do mniejszej części ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto wylewać(...)wierzch , polewać w odstępach ciemne ciasto. Tak aby na spodzie i na wierzchu było ciasto ciemne.  Piec ok. 35 minut w 175 stop.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół, ostudzić. Pianka : Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę, ubić na sztywno. Do ubitej śnieżki dodawać tężejącą galaretkę, dalej

Kuchnia Danusi
3 BIT 192

Troszkę inna wersja 3 bita jakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić?   Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki(...)mleko i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty.  SKŁADANIE CIASTA : Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy drugim, następnie smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy trzecim ciastem. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy

Pani na deser
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 196

opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę(...)przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.  3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
TRUSKAWKOWE CIASTO DLA MAMY, ZE ŚMIETANKĄ Z MASCARPONE NA KRUCHYM SPODZIE Z WARSTWĄ SŁODKIEJ BEZY 219

kuchni. Dobra organizacja - kluczem do sukcesu, dlatego spód i beze piekę dzień wcześniej, następnego dnia nakładam galaretkę, śmietankę z mascarpone i przykrywam bezą. potem zostaje tylko spokojne leżakowanie w lodówce. Zatem zrób swojej Mamie prezent, odwiedź ją, przynosząc pyszne, samodzielnie wykonane ciasto, dziękując za cudowne dzieciństwo pełne truskawek i bitej śmietany. SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE (PIEKĘ DZIEŃ WCZEŚNIEJ) 3 żółtka(...)kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się zacisną a beza będzie się ładnie kroiła SMACZNEGO

Upiecz sobie babeczkę
Fit ciasto z truskawkami, galaretką i śmietanką kokosową 448

Ciasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale w mojej wersji jest ono oczywiście nieco odchudzone i uzdrowione - nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Śmietanka kokosowa ze stałej części mleka kokosowego pasowała do niego świetnie, polecam zwłaszcza to w wersji light, którą(...)można znaleźć między innymi w Lidlu. Nie jest ono tak tłuste i dzięki temu całość wychodzi lekka. Ciasto robi się dość szybko i świetnie sprawdza się na orzeźwiający deser, ale myślę, że warto je też podać np. na jakiejś imprezie. Bardzo polecam. Składniki (forma 26 x 21 cm): Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki ksylitolu 8 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki

Healthy food explorer
Sernik na zimno "PINA COLADA" 202

idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa: 25 dag mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy w puszcze galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się(...)kawałki. Miksujemy za pomocą blendera tak, żeby powstała jednolita masa. Sok zlewamy do szklanki. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Podgrzewamy i rozpuszczamy galaretkę. Tężejącą galaretkę łączymy z masą ananasową. Wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce do czasu aż galaretka całkiem stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1,30- 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Power Fruits Sernik na zimno z owocami:) 170

wylewamy na wcześniej wyłożone Galaretki owocowe, które ułożone są na 1 części BISZKOPTA i przykrywamy drugim.   GALARETKI OWOCOWE  Na ok 12 szt czyli na ciasto-blacha prostokątna 3 opakowanie galaretki zielonej agrestowej 2 banany garść borówek amerykańskich garść malin kiść  winogron (chociaż nie polecam gdyż ciężko się kroi) 2-3 nektaryny   Galaretki (wszystkie) rozpuścić

Moje Słodkie Piekiełko
Leśny mech z nutką cytryny 153

Zmiksować na gładką masę. Dodać delikatnie odciśnięty szpinak i połączyć łyżką z resztą ciasta. Wylać do formy o średnicy 24cm i piec w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok 55 minut (należy przed wyjęciem wykonać próbę suchego patyczka). W międzyczasie wykonać masę. Galaretkę rozrobić w 3/4 szklanki(...)wrzącej wody. Przestudzić. Śmietanę przelać do wysokiej miski i miksować do zgęstnienia. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do tak ubitej śmietany cienką stróżką wlewać delikatnie tężejąca galaretkę nadal miksując. Wyjąć ciasto. Przestudzić i przekroić na wysokości 2/3. Górną część pokruszyć w miseczce, a na dolną wyłożyć masę. Przysypać okruszkami i delikatnie przydusić, aby trzymały się masy śmietankowej. Udekorować owocem

ChilliJemy
Ciasto Morze Czarne 393

serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 bezbarwna galaretka 3/4 szklanki gorącej wody Beza: 4 białka szczypta soli 170g cukru       *** Ciasto: białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści(...)lodówki *** *** Krem śmietankowy: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę *** *** Krem śmietankowy wykładamy równomiernie na frużelinie malinowej. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce *** *** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być

Blog z Apetytem