ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:198/672)

PLACKI ZIEMNIACZANE NA DROŻDŻACH 296

pomyliłam się,są bardzo smaczne i dają niesamowity smak.Polecam. 33 dag.mąki 1.5 kg.ziemniaków 1.5 dąg.drożdży 2 jajka 30 g.masła Mąka - tyle aby zagęścić ciasto Oliwa  Śmietana lub galaretka owocowa ************************************** Ziemniaki, obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Wycisnąć przez gazę , aby pozbyć się soku.Miazgę ziemniaczaną zalać częścią wrzącego mleka,mieszając stale.Wystudzic(...)reszty.Wsypac cukier oraz dodać rozpuszczone masło.Wymieszać.Zostawic ciasto do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz.Łyżką nabierać ciasto i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Odsaczyc tłuszcz ma ręczniku papierowym i podawać placki na talerzu ze śmietaną lub galaretką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Paczka od Lorda - Somersby Blackberry Beer Drink 169

kobietom. Idealnie sprawdzi się przy delikatnych deserach.  Ja, po spróbowaniu nowości, od razu pomyślałam o jednym cieście. Bananowcu (przepis już w weekend na blogu) z jeżynową galaretką na wierzchu. Smak ciasta idealnie zgrał się z jeżynowym Somersby :) Nowe Somersby będzie gościł u mnie (oczywiście naprzemiennie z jabłkowym) podczas nadchodzącej, wielkimi krokami, wiosny, wiosennych i letnich grillów i spotkań

CookYourself
Wybuchowy tort czekoladowy z granatem i chrupiącą praliną orzechową 340

blaty czekoladowo-orzechowego ciasta przełożone musem z ciemnej czekolady, galaretką z granatu i praliną orzechową, która nadaje tortu chrupkości. Elegancki, nie za słodki, wybuchowy za sprawą granatu, doskonały na Sylwestra i nie tylko! Serdecznie polecam :) Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm) Ciasto czekoladowo-orzechowe: 80 g gorzkiej czekolady 140 g masła 3/4 szkl cukru 5 łyżek naturalnego kakao(...)paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z granatu i wysmarować musem czekoladowym. Przykryć stężałą praliną orzechową. W powstały otwór wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć ostatnim blatem ciasta, który uprzednio nasączyć wodą z sokiem. Wierch i boki torty wysmarować resztą musu. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Polewa czekoladowa

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik mascarpone z borówkami 126

starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: * 2 niebieskie galaretki * 25 dkg borówek Upiekłam biszkopt. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej.  Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy. Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt(...)łyżką. Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt.  Borówki powbijałam w masę mascarpone i zalałam tężejącą  galaretką (galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody). Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie. Notatki: * można użyć ulubionych owoców i różnych rodzajów galaretek * zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać startą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy Smacznego

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto malinowy ogród 282

klei to znak, że jest gotowe.  Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na dwa placki. Masa słonecznikowa: Słonecznik prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Musimy pilnować, aby się nie przypalił. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą łączymy z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem. Masa śmietanowa: Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy(...)ilości galaretki. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na końcu wsypujemy maliny i mieszamy łyżką.  Masę wstawiamy na chwilę do lodówki aby minimalnie zgęstniała. Resztę galaretki zostawiamy na wierzch ciasta. Złożenie ciasta: W foremce układamy jeden biszkopt. Na nim dokładnie rozsmarowujemy masę słonecznikową. Następnie układamy kolejny biszkopt. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wylewamy delikatnie stężałą

VioletoweKucharzenie
Sernik na zimno z truskawkami 108

Pyszne połączenie sera z galaretką i owocami. Ciasto bez pieczenia, przekładane herbatnikami więc szybkie w wykonaniu. Do ciasta możemy wykorzystać inne owoce, na przykład brzoskwinie lub porzeczki. Przepis ze strony Moje Kuchenne Rewelacje z moimi zmianami. Polecam!          Sernik na zimno z truskawkami   Składniki na formę 24x24cm:   Na masę serową: 120 g miękkiego(...)masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki żelatyny 1kg twarogu, zmielonego dwukrotnie   Na wierzch: 2 galaretki truskawkowe 300 świeżych truskawek   Dodatkowo: duże opakowanie herbatników pełnoziarnistych   Wykonanie:   Galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy w lodówce. Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy

Smak mojej kuchni
Keto ciasto dyniowo – kokosowe (Paleo, LowCarb, AIP) 60

umiarem. W przeciwnym razie produkt końcowy będzie przesuszony. Ma lekko wyczuwalny posmak kokosa , przez co niektórzy nie stosują jej w wytrawnych potrawach. W deserach oraz ciastach , a także omletach sprawdza się jednak wyśmienicie. Keto ciasto dyniowe z kremem kokosowym Tłuszcz Razem z mąką kokosową i śmietaną kokosową stanowią jedyne składniki kruchego spodu. Tutaj właściwie wybór należy do Was. Nada się(...)jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko kokos i woda. Moim osobistym preferowanym wyborem jest mleko firmy Real Thai . Żelatyna Niezbędny składnik galaretek i wszelkich ciast oraz deserów na zimno . Stanowi ona czyste białko zwierzęce, bogate w bardzo dobrze przyswajalne aminokwasy. Żelatyna jest zbawienna dla naszych jelit, regenerując je i naprawiając tzw. przeciekające jelita

Modern Cave Girl
Smerfetka z borówkami 221

pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24cm. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Do śmietany dodaję tężejącą galaretkę. Wszystko(...)upieczony biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Na stężonej piance układam borówki amerykańskie. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretką zalewam borówki na cieście. Wierzch ciasta posypuję niebieską posypką. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto krówka 158

wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix  2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto i przełożyć na blachę. Piec w temp(...)Krem: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Ostudzić i poczekać, aż zacznie tężeć. Śmietankę ubić, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, a pod koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. SMACZNEGO!!!  Inspirację znalazłam  tutaj

Malinowo w kuchni
Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem 235

Świąteczne ciasto śmietanowe WIŚNIOWIEC z makiem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto z wiśniami i makiem. Wygląda fantastycznie, jest wilgotne, aromatyczne, owocowe. Ładnie się kroi i będzie wspaniałą ozdobą stołu. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby dodawać ostudzoną galaretkę. W przepisie użyłam wyśmienitej Mąki ze Smokiem – z Polskich Zakładów Zbożowych w Krakowie. Biszkopt udał się puszysty(...)godziny. Masa wiśniowa: 11. Obie galaretki zalać 700ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia. 12. Wiśnie przełożyć do blendera razem z sokiem, który puściły i zmiksować na mus. 13. Do lekko tężejącej galaretki dodać wiśniowy mus i wymieszać. Lekko tężejącą wiśniową masę wylać na ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na całą

Mała Cukierenka
Ciasto Arbuz 32302

Ciasto Arbuz Ciasto Arbuz kusi swoimi soczystymi kolorami i smakiem. Gruba warstwa musu arbuzowego z galaretką nie rozczaruje wielbicieli arbuzów, natomiast zielone ciasto to oczywiście ciasto na bazie zblendowanego szpinaku, które wiele osób zna z ciasta Leśny mech . Tych, którzy tego ciasta nie znają, zapewniam że to zwykłe, smaczne ciasto, w którym nie czuć warzyw. Kompozycja smakowa uzupełniona jest(...)łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wrzątku Ciasto Arbuz Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie się ścinać, ciasto zdąży się upiec i wystygnąć. Z miąższu usuwamy starannie pestki, blendujemy go i zagotowujemy. Dodajemy do niego 3 galaretki, dobrze mieszamy i odstawiamy do momentu, aż zacznie się lekko ścinać. Od czasu do czasu mieszamy. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy

Trzeci talerz
FACEBOOKOWE CIASTO FANTAZJA SMAKU Z RABARBAREM 131

łyżka cukru szczypta soli 1 jajko 10dag.miękkiego masła   Kruszonka  kokosowa Madzi: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 10dag.masła 5 dag.cukru 10dag.wiórków   masa z rabarbaru 1 galaretka cytrynowa cukier pokruszone ciasteczka z cukrem ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-Mąkę wsypać do miski.Dodać cukier puder i szczyptę soli,wymieszać.Dodać miękkie masło.Roztrzepać jajko i dać go tyle ile zabierze ciasto.Zagnieść ciasto. Rozwałkować.Wyłożyć(...)rondelka i wsypać ok.3 łyżek cukru (można dać więcej lub mniej zależne od gustu).Podlać odrobiną wody,zagotować chwilę mieszając ,aby cukier się rozpuścił i dodać galaretkę z torebki.Wymieszać.Wyłożyć na ciasto z kokosem.Ciastka kruche pokruszyć i posypać po wierzchu ciasta i do pieca na 30-40 min.w temp.180st.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta truskawkowa z galaretką 78

galaretka truskawkowa  truskawki do dekoracji Ciasto zagniatamy i wyklejamy niim formę do tarty rozm, uniwersalny.  Ciasto podpiekamy w temp 180 st przez 14 min Składniki na masę serową wkładamy do kubka i blendujemy na jednolitą masę.  Wylewamy masę na podpieczone ciasto i pieczemy ok 25- 30 min. Rozpuszczamy galaretkę i dekorujemy truskawkami , oblewamy galaretką, pozostałą galaretkę wystudziłam

Gotowanie jest łatwe
Truskawkowo – brzoskwiniowy serniczek na zimno 113

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Galaretki o dwóch różnych smakach sprawiają, że ciasto zaskakuje smakiem i trzeba dobrze się wsmakować aby odgadnąć jakie to owoce. Taki serniczek jest idealnym źródłem białka dzięki serkom wiejskim.  200 g pełnoziarnistych herbatników 60 g masła 2 szklanki wrzątku 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka brzoskwiniowa 400 g serka wiejskiego(...)rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Serki wiejskie blendujemy na gładki krem z ksylitolem lub cukrem. Wlewamy do nich galaretki i dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Masa jest dość rzadka, więc musimy mieć bardzo szczelną foremkę. Ciasto chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami

VioletoweKucharzenie
bajaderka 126

Kwadrans roboty i składniki, które przeważnie zawsze są w domu w efekcie dają ciasto tak dobre, że aż zabrakło:) Bakalie, czekolada i lekka pianka zakropione wyraźną nutką procentów stworzyły deser, któremu nie oprze się żaden czekoholik.  *foremka 23*23 cm Składniki: na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 300 ml śmietanki kremówki 200 g biszkoptów(...)papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Wygładzić i wstawić do lodówki.  Galaretki rozpuścić w 200 ml wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką. Wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia