kostka miękkiego masła polewa: 125 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka dodatkowo: szklanka mocnej kawy paczka okrągłych biszkoptów zielona galaretka orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Jasne ciasto Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie lśniąca sztywna masa. Następnie dodajemy mąkę ocet i olej i delikatnie ale dokładnie mieszamy(...)budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy drugą
na moim stole...składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wsypać mak i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie, owoce i galaretka: W kubku zaparzyć herbatę (zalać jedynie pół kubka wody), ostudzić i dolać około 4 łyżki soku odsączonego(...)płynu. Wodę z sokiem zagotować, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki brzoskwiniowe. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Tężejącą galaretkę wylać równomiernie na cieście i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Śmietana i dekoracja: Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Śmietanę
Passions hobbies lifeaksamitny krem budyniowy i do tego soczyste truskawki zanurzone w galaretce. Jednym słowem pisząc słodka letnia rozpusta w małym kawałeczku ciasta. Mam nadzieję, że Was skusiłam i zrobicie to fantastycznie ciasto, póki jeszcze sezon na truskawki w pełni. Ciasto: 8 białek 4 żółtka szczypta soli 120 g (1/2 szklanki) cukru 150 g (1 szklanka) maku(...)krem zgęstnieje. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dodatkowo : 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i zostawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta: Jeśli upiekliście jeden placek to przekrawamy go na 2 równe części. Jeden placek umieszczamy w blaszce i rozprowadzamy na nim krem budyniowy
Cynamonowe szczęścietortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki w zalewie 350 ml, żelatyna 3 łyżeczki, gorąca woda 3/4 szklanki, śmietana 30 % 330 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, gorąca woda 1/2 szklanki, czekolada gorzka - ile potrzeba, płatki migdałowe - ile potrzeba temperatura pokojowa składników na biszkopt przepis jest na nie wysoki biszkopt - na duży podwoić składniki(...)drugim blatem i schować do lodówki galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie i zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i pomału dolewać galaretkę w trakcie ubijania bitą śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta widelcem zrobić kratkę, posypać zmieloną gorzką czekoladą i posypać płatkami migdałowymi w sumie ciasto skromne ale w tej skromności jest pysznie smaczne ..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięgalaretek rozpuścić w osobnej miseczce w szklance wody, pozostawić je do wystygnięcia. Następnie galaretki pokroić w kostkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, stopniowo naprzemiennie dodawać mąkę, proszek do pieczenia i olej- całość delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej z nich dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki(...)stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia- naprzemiennie na środek wylewać po 2 łyżki każdej z masy, aż do ich wykończenia. Ciasto piec przez około 45 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzone przekroić na 2 blaty. 5 galaretkę rozpuścić w szklance wody i pozostawić ją do momentu aż będzie tężeć, wtedy należy ją połączyć z 600 g serka homogenizowanego waniliowego
Krakowskie smaki AniSernik tradycyjny, na kruchym cieście. Obowiązkowo z rodzynkami i skórką pomarańczową. Dodatkowo truskawki i galaretka, co dodaje mu lekkości. Nam będzie smakował na pewno, a S uwielbia truskawki! Składniki : Ciasto : * 100 g masła * 100 g cukru pudru * 225 g mąki pszennej * 1 jajko Masa(...)sera wiaderkowego * 150 g masła * 1,5 szklanki cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * szczypta soli * 2 łyżki skórki pomarańczowej * 2 łyżki rodzynek * kilkanaście truskawek * galaretka truskawkowa Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść kruche i odłożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyłożyć ciastem blaszkę i podpiec spód 20 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka ubić
Magiczne Życie Martyprzepisu ;-) To ciasto właściwie towarzyszy nam od lat dzieciństwa. To chyba jedno z najczęściej pieczonych przez mamę ciast. Pamiętam, że mama kiedyś piekła cieniutki jasny biszkopt, który potem kroiła na długie cienkie pasy i układała na masie zostawiając rowki na galaretkę. Teraz korzystam z biszkoptów typu kocie języczki i między nie wlewam tężejącą galaretkę. Można też upiec jeden wielki biszkopt(...)cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 4. Galaretki powinny być lekko tężejące. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt kakaowy połowa masy budyniowej rzędy biszkoptów kocich języczków (zostawić niewielkie odstępy między rzędami na galaretkę) tężejąca galaretka między biszkopty, kolorystycznie na przemian Posmarować biszkopt orzechowy
Kuchnia domowa Aniciasto z ananasem. Ciasto jest szybkie do przygotowania. Ucieszy podniebienie niejednego smakosza. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru, 1,5 łyżki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem, 1 kostka masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 50 ml wódki. Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 3 opakowania galaretki(...)biszkopt. Wyrównać. Ułożyć biszkopty. Wyłożyć drugą część masy. Wyrównać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wrzątku. Przestudzić. Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Ułożyć na cieście. Owoce zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto z kryształkowymi galaretkami, prześwitującymi pod słońce to smak mojego dzieciństwa. Już dawno nie robiłam takich pyszności :) Prawda, że wygląda cudnie? Składniki na biszkopt: 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka budyniu 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia
Tradycyjna Kuchniałyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa piankowa: - 1 litr schłodzonej śmietanki 30 % - 4 galaretki malinowe - 500 ml wrzątku (do galaretek) Dodatkowo : - konfitura malinowa - czekolada mleczna i deserowa Dobrze jest mieć (miałam, zawsze robię więcej ) ciasto w zamrażarce – wyciągamy, rozmrażamy, stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy. Jeżeli nie mamy, to – dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę(...)Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto stygnie szykujemy masę. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretki są już zimne, ale jeszcze płynne ubijamy na sztywno śmietankę. Następnie, ubijając na najniższych obrotach powoli wlewamy zimną
mojewypiekiinietylkoSkładniki:3 małe waniliowe serki homogenizowane galaretka cytrynowa galaretka pomarańczowa 1/2 l śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 10 dag okrągłych biszkoptów puszka brzoskwiń w syropie Najlepszy pomysł na upalne dni to ciasta bez pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami(...)serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski i rozłożyć na masie śmietanowej. Teraz należy przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie (fot.4). Schłodzić ciasto w lodówce, aż do momentu kiedy galaretka pomarańczowa dobrze zastygnie
Świat CiastaSzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję szarlotkę na kruchutkim spodzie, przykrytą słodką, różową pianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam
Nastoletnie Wypiekaniehomogenizowanego waniliowego (3x po 200g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody ok. 450 g truskawek biszkopty na spód ciasta Pooglądaj film jak wykonać sernik z serków homogenizowanych: wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Tortownicę (ok. 24-25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty(...)Całość wstawiamy do lodówki aby stężało. składniki na wierzch: 1 galaretka truskawkowa 400 ml gorącej wody kilka truskawek pokrojonych w plasterki wykonanie : Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Plasterki truskawek układamy na tężejącej masie serowej i delikatnie zalewamy lekko tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało
Domowy Smak Jedzeniaczym wlewamy na masę agrestową. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężał. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki, po czym układamy na wierzchu ciasta. Ostatnią, truskawkową galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość gorącej wody o połowę, dokładnie studzimy i odstawiamy do lodówki aby lekko stężała, a następnie lekko tężejącą galaretkę wlewamy na truskawki
Smakowite DaniaPyszne ciasto makowe z masa kokosową. Galaretka i wiśnie nadają mu lekko winny smak. Składniki: Ciasto makowe: 8 białek 3/4 szklanki cukru 10 dkg margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki maku suchego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy , stopniowo wsypujemy cukier, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną(...)dodajemy po łyżce zimnej masy kokosowej. Masa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 3 szklanki wody 1 szklanka wiśni drylowanych Galaretki rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy. Jak zaczną tężeć to wsypujemy wiśnie i mieszamy. Dodatkowo: 5 łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta uprażonych na suchej patelni. Przekładamy: ciasto makowe przecinamy na pół, na jedną część wykładamy 3/4 masy kokosowej, przekładamy biszkoptem, wykładamy
Kuchnia u Bietki