smaku kokosowym (użyłam Lauretta ) * 2 galaretki o smaku truskawkowym * około 2 szklanek borówek amerykańskich * 350 g kruchych ciastek (użyłam kruche maszynkowe ciasteczka z polewie czekoladowej Brześć ) * około 70 g rozpuszczonego masła Wykonanie: Zacznijmy od spodu z ciastek. Kruche ciastka zmiksować w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać. Blachę do ciasta wyłoży papierem do pieczenia. Wyłożyć do blachy(...)minimum 2 godziny. W tym czasie rozpuścić galaretki w 600 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia (schłodzoną galaretkę wstawiam do lodówki, aby szybciej stężała). Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki
Zrób to smaczniesłonością krakerów sprawi że odkryjesz to popularne ciasto na nowo :). Odświeżona wersja klasycznego przepisu nie zawiedzie swoim smakiem. Zaskocz się i zachwyć pyszną pychotą w wersji nieco egzotycznej na nowo ! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 900 ml mleka 1 margaryna 250 gram 2 śnieżki puszka orzechowej masy kajmakowej 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka pomarańczowa 100 gram wiórków kokosowych 3/4 szklanki(...)miksujemy wraz z 150 gramami margaryny, 400 ml zimnego mleka ubijamy z 2 śnieżkami, gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę, całość chwilę miksujemy do połączenia się składników, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakerów, następnie wykładamy masę kokosową, na masę kokosową układamy drugą warstwę krakersów
Blog kulinarny S9.PLCzyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Ciasto makowe: 15 dag margaryny 8 jajek 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 30 dag maku 1 łyżeczka kakao 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka sody Placek biały(...)budyń. Składniki na polewę wkładam do garnuszka, podgrzewam i mieszam, aż powstanie czekolada Połowę ciasta makowego kładę na spód, na to wykładam połowę masy budyniowej, kładę ciasto białe, wykładam jabłka z galaretką, smaruję pozostałą masą budyniową i przykrywam drugim ciastem makowym. Wierzch ciasta smaruję zimną, gęstą polewą i odstawiam na kilka godzin. Przepis pochodzi z książki 100 nowych
Ciasteczkowy PotwórJagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi Składniki: 2,5 szkl.jagód leśnych 30 dag serka waniliowego pól szkl,smietany 18 3 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku 2 galaretki jagodowe lub wisniowe kostka margaryny 20 dag herbatników 5 łyzek cukru Wykonanie: Margarynę(...)koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól szkl.wrzatku,studzimy i dodajemy do mieszanki jagodowej.Wylewamy na mase herbatnikową.Odstawiamy do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl.wody,wylewamy na stężąłe ciasto,odstawiamy do lodówki,aż galaretka stężeje
Z Majeczką w kuchnipożegnanie się na konieczny do dojrzewania kilkutygodniowy okres. Odstawiamy naczynie w chłodne miejsce. Dojrzałe ciasto wykładamy do natłuszczonej średniej formy keksowej i pieczemy około 50 - 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, 15 min przed końcem pieczenia możemy ciasto przykryć folią aluminiową. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy, owijamy w ściereczkę lub folię i odkładamy(...)Piernik zmięknie w tym czasie i będzie gotowy do przekrojenia na trzy blaty oraz do przełożenia ulubioną masą. Ja najczęściej przekładam powidłami śliwkowymi, które podgrzewam z łyżką galaretki cytrynowej. Wierzch ciasta można polać czekoladą lub posypać pudrem. Moja mama do przełożenia piernika nie wyobraża sobie innych mas, niż kawowa i cytrynowa. Kawowa na dole, cytryna na górze. Naprawdę, kolejność jest
Kronika PiekarnikaSkładniki: 200 g sucharków (np. Biedronka ) 400 g Nutelli 2 szklanki mleka torebka kawy cappuccino, smak czekoladowy 3 bite śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny 400 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Belbake (Lidl) do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sucharki miksujemy w blenderze na bułkę tartą. Dodajemy Nutellę, mieszamy(...)masa stężeje. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż zgęstnieje. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Posypujemy wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy do lodówki
Słodkości na talerzuMiałam zamiar upiec proste ciasto czekoladowe bez dodatków, z samą polewą z czekolady. Ale znowu w trakcie pieczenia pokombinowałam i dodałam mus czekoladowy, galaretkę i mandarynki. Cytrusy właściwie przez cały rok mogą dla mnie nie istnieć ale jesienią uwielbiam mandarynki, które przypominają mi o zbliżających się świętach. Bo zimowe święta pachną mi właśnie mandarynkami. Do świąt jeszcze daleko, więc(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżach wrzątku. Śmietanę wymieszać z czekoladą i żelatyną. Wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Mandarynki obrać i pokroić w plastry. Ułożyć je na musie czekoladowym i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyczuwalny , Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 0 1/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki maki ( w oryginale krupczatka , ja użyłam pszennej) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 300 ml śmietany 30% 300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo(...)godziny 1 180'C Wystudzić Galaretka agrestowa rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem , dodac serek i razem utrzeć . Wlać chłodna galaretkę. Z upieczonego ciasta ściąć ok półcentymetrowy wierzch i pokruszyć . Pozostałe ciasto przeciąć na pół . Na spodnią część wylać 3/4 masy śmietanowej ,posypać połową owoców , przykryć druga częścią ciasta . Wylać resztę masy
Malinowa KawiarenkaPomysł na efektowne ciasto - biszkopt przełożony dżemem truskawkowym, kremem maślano-budyniowym i udekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru(...)lodówce. Składanie ciasta: spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego środkowy spód ciasta dżem truskawkowy 1/3 kremu maślano-budyniowego wierzch ciasta z otworkami 1/3 kremu maślano-budyniowego wiórki kokosowe lekko tężejąca galaretka * na tortownicę o śr. 28 cm (wtedy biszkopt będzie bardzo wysoki) lub formę
Ugotowaćmusem z czarnej porzeczki oraz słodko-kwaśnym musem cytrynowym to propozycja idealna dla łasuchów uwielbiających słodko-kwaśne połączenia w deserach. Dla mnie bomba. Spróbujcie koniecznie. PORZECZKOWIEC Składniki: (forma 24x30) ciasto czekoladowe: 5 białek 120 g cukru szczypta soli 120 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki 30% 55 g mąki masa porzeczkowa: 250 g porzeczek czarnych (mogą być mrożone(...)szkl wody 1 łyżeczka żelatyny dodatkowo do musu cytrynowego: 150 ml śmietany 30% wierzch: mus porzeczkowy (pozostały po odjęciu z masy porzeczkowej) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki porzeczkowe Przygotowanie: ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w gorącej śmietance, studzimy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli oraz cukrem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić w białkach. Ubite białka łączymy z rozpuszczoną, ostudzoną
Bon appetit mon amiewaniliowego ( bez cukru ) • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 200 g masła Dodatkowo: • 2 galaretki ( agrestowe ) • opakowanie okrągłych biszkoptów ( 180 g ) • polewa czekoladowa • posiekane orzechy do posypania Nasączenie biszkoptów: • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki wrzątku • 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować ciasto jasne - białka ubić na sztywną pianę. 2. Pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać(...)jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego. 15. Następnie poukładać biszkopty maczane w naparze kawowym. 16. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę. 17. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem ciasta. 18. Polać polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami. 19. Schłodzić w lodówce. 20. Podawać z kawą lub herbatą. Smacznego
W mojej kuchnizarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają one czas przygotowywania(...)spłynie pod spód ciasta. Osobiście uważam, że przygotowywanie tego ciasta z malin mrożonych jest zdecydowanie łatwiejsze, trzeba tylko działać bardzo energicznie, tak by galaretka nie stężała nam całkowicie przed rozprowadzeniem jej na cieście. Blaszkę wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Krem śmietankowy z wanilią: - 500ml schłodzonej kremówki, 36% tłuszczu - 250g mascarpone - 3 łyżki ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego
Smaczne ZdroweLetnie i szybkie do przygotowania ciasto z bananami i mascarpone. Całości ciekawego smaku nadaje galaretka jagodowa. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej Krem: 500 g śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy(...)jeden krążek biszkopta. Delikatnie smarujemy go kremem (ok. 2 łyżki). Następnie układamy pokrojone banany, zalewamy cytrynową galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kolejno układamy drugi krążek ciasta i krem. Wygładzamy i zalewamy jagodową galaretką. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniemieszamy do połączenia. Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 300 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym(...)biszkopt umieszczony w rancie. Na wierzchu układamy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki. Wierzch dodatkowo, gdy galaretka całkiem się zastygnie to możemy udekorować bitą śmietaną. Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony: https://www.mojewypieki.com
kulinarne odsłony patiDodać masło, zmiksować i przestudzić. Jabłka: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa Usmażyć 1 kg jabłek, utartych na grubej tarce jabłek. Dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody ,galaretkę. Przełożenie placka: Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa Źródło „ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaPrzepis na pyszną kruchą szarlotką z dużą ilością nadzienia jabłkowego. Niesamowity smak i wygląd nadają szarlotce dwa nietypowe składniki: soda i galaretka. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 50 min Składniki: (na blaszkę 24×24 cm) Ciasto kruche: 300 g mąki (niepełne 2 szklanki) 100 g cukru (niecałe pół szklanki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g zimnego masła(...)tarce o grubych oczkach Ciasto: Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3) Jabłka c.d.: Starte jabłka odciśnij z nadmiaru soku Dodaj cynamon, cukier waniliowy i galaretkę i dokładnie wymieszaj Szarlotka: Większy
Słodki Blog