Przepyszne ciasto wzorowane na znanych ciasteczkach "Delicje" Pomarańczowa galaretka z pomarańczami na biszkopcie całość dopełniona aksamitnym musem czekoladowym. Istne niebo w gębie. Biszkopt tortownica o średnicy 24cm 2 jajka L 50 gram mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru łyżeczka octu. szczypta soli Galaretka pomarańczowa 3 średniej wielkości soczyste pomarańcze
Andzia Pichcigorącą kaszką na wierzch kaszki rozłożyć gruszki w syropie pokrojone w kosteczkę i odstawić do zastygnięcia gdy kaszka ostygła i zastygła porozkładać śliwki i zalać tężejącą galaretką, odstawić do lodówki na kilka godzin ciasto z kaszki bez pieczenia i świeżo zaparzona kawusia Jacobs Crema Gold to doskonała chwila przyjemności...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięherbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto, które śmiało może pełnić rolę tortu, o wyglądzie budzącym niepokój, przez podejrzanie intensywną czerń :) Rabarbarowa galaretka pomiędzy mocno kakaowymi plackami, lekka, bardzo prosta w wykonaniu masa śmietanowo - jogurtowa. Czarne kakao, zabarwia wypiek na intensywnie czarny kolor, mleko skondensowane zastępuje i cukier i tłuszcz. Ciasto kakaowe, bardzo wyraziste w smaku, dobrze komponuje się z delikatnymi masami. Eleganckie(...)kilkoma łyżkami wody, dodajemy dżem i mieszając podgrzewamy, aż rabarbar zmięknie. Do gorącej masy wsypujemy dwie łyżki galaretki agrestowej i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Wkładamy na pół godziny do lodówki, lub zamrażarki, by galaretka zaczęła tężeć. Składanie ciasta: Spodni placek wkładamy do formy, nasączamy ponczem przygotowanym z podanych składników, smarujemy połową przygotowanego musu rabarbarowego. Wykładamy
Kronika Piekarnikakroki: Po wystudzeniu biszkoptu przecinamy go na pół. Ciasto nie może być za grube a przy jednej pracy mamy aż dwie blachy ciasta. Składniki na krem (na dwa blaty biszkoptu): 4 opakowanie mascarpone 2 śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukru Pozostałe składniki dowolne owoce, u mnie borówki – około kilograma galaretki owocowe – 3 opakowania poncz: pół szklanki mocnej herbaty(...)łyżeczkami cukru, plus ewentualnie alkohol – wódka około 4 – 5 łyżek Końcowe wykonanie: Przecięte blaty ciasta nasączamy mocno pączem, łyżką wylewamy na blaty, to nie ma być tylko kropienie ciasta – śmiało Mascarpone wkładamy do miksera, na najniższych obrotach mieszamy sam serek, kolejno dolewając śmietanę i cukier. Nie męcz tego kremu, wystarczą dosłownie 3 minutki. Na nasączone blaty wylewamy
Kocham Czekoladęniż zalecana i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej całą noc, aby dobrze stężał. RADA: Galaretkę można pominąć i sernik podać z samymi owocami. Wtedy ciasto dekorujemy przed samym podaniem. Bez galaretki będzie zdrowiej i mniej kalorycznie. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie ostrym nożem od jej brzegów. Artykuł Limonkowy sernik z herbatą matcha – Deser
Fitsweet.merolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż ciasto lekko się przyrumieni. Gorące ciasto położyć wierzchem na ściereczce i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odłożyć do wystudzenia. Przygotować mus truskawkowy. Truskawki rozmrozić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy truskawki sie rozmrożą zmiksować je na mus i połączyć
Monia miesza i gotujecukrem. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ucieramy do połączenia się składników. wierzch ciasta: 600 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia Krem: - 300 g miękkiego masła - 150 g truskawek - cukier puder do smaku - 1 kieliszeczek wódki albo spirytusu Do tego truskawki świeże i pół kubeczka czerwonej galaretki Na początek ciasto. Jajka łączymy z jogurtem greckim i dokładnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą dodajemy masło, cukier i znów mieszamy - na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i znów(...)słodkie lub kwaskowate macie owoce - u mnie średnio wyszło 250g ) oraz wódkę. Mieszamy na gładki krem. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą przekładamy kremem . ( na krem można też nałożyć truskawki ) Na wierzchu smarujemy cienko kremem, układamy gęsto owoce i zalewamy bardzo ostrożnie galaretką
Kuchnia Pełna EmocjiUwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na nadchodzące Walentynki. Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli(...)jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy
Wanilia i KardamonProste, a jednocześnie pyszne i ładnie się prezentujące ciasto, w którym głównym składnikiem jest kasza manna. Ostatnią warstwę można zrobić z innymi owocami, ja jeszcze wykorzystuję kończący się sezon na truskawki. Składniki: Brązowa warstwa: 0,5 l mleka 80 g cukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała(...)masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę i na niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka
e-PrzepisyKulinarnepodium. Odkryłam go na stronie mojeciasto.pl . Uwielbiam w nim to, że pomimo, że pomysł jest bardzo prosty: spód, stężały jogurt, a na to galaretka z owocami (cóż prostszego można wymyślić) to jest to ciasto niesamowicie orzeźwiające, zaskakujące i powalające na kolana. Dodatkowym plusem jest to, że można je robić cały rok. Latem fajnie orzeźwia i ochładza, natomiast zimą przypomina(...)się warstwy przy wlewaniu górnej nie połączyły ze sobą) przekładamy ananasa z syropem i równomiernie rozkładamy kawałki owoców. Wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia się galaretek - najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe :) Może przepis wydaje się skomplikowany, ale zapewniam, że nie jest... a warto spróbować bo ciasto jest obłędne - delikatnie słodkie, delikatnie kwaskowe, po prostu wspaniale orzeźwiające
Jedzeniomaniałyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi 300 g miękkiego masła Wierzch ciasta: po 250 g borówek amerykańskich i malin 2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę(...)włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny
Czerwień i błękit