ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:179/672)

Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno 149

Galaretkowiec to ciasto na zimno, które uwielbiają dzieci. Kolorowe galaretki otulone białą masą zachęcają do jedzenia 😋 Aby galaretkowcowi dodać nieco wielkanocnego charakteru, przygotowałam go w formie do pieczenia babki (z kominem). Oczywiście możecie wykorzystać inne smaki galaretek - ważne, aby kolory lekko ze sobą kontrastowały. Jestem pewna, że takim ciastem na zimno zaskoczycie gości. Zachęcam do przygotowania.  Składniki(...)Pozostałe galaretki rozpuścić w 1 szklance wody (każdą osobno!) i pozostawić do zastygnięcia. Następnie kolorowe galaretki pokroić w zgrabne kostki. Do formy przekładać kostki galaretek (różne kolory) i stopniowo zalewać je białą masą. Ciasto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić po całkowitym stężeniu białej masy.  Uwaga: - jeżeli do babki wykorzystacie zwykłą metalową formę to blachę z ciastem

Ugotować
Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką 207

papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: owoce kiwi - 8-10 sztuk 2 galaretki o smaku kiwi Kiedy(...)obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić

Czerwień i błękit
Ciasto malinowy kubuś bez pieczenia 111

Ciasto na biszkoptach, z masą kubusiową, delikatną malinową pianką, delicjami, malinami i galaretką, czyli MALINY na 110% ! ;) Idealne ciasto na letnie spotkania i na weekendowy deser. Składniki : na dużą blachę opakowanie biszkoptów, 1200 ml soku Kubuś (malina marchew jabłko), 600 ml śmietany 30%, łyżka cukru pudru. 2 budynie malinowe, 4 galaretki malinowe, 2 opakowania delicji malinowych, ok 200 g świeżych(...)śmietanę wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy małym strumieniem ostudzoną galaretkę cały czas miksując, ale już na wolniejszych obrotach. Na masę kubusiową wykładamy delicje, a następnie malinową bitą śmietanę i maliny. Wkładamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy pozostałe 2 galaretki, studzimy. Gdy będzie już zima, przelewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej min. 12, żeby warstwy

Lena Gotuje
sernik pomarańczowy na biszkopcie 167

ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały-  orzeźwiające i nieprzesłodzone.  * Jeśli nie macie serka pomarańczowego, możecie użyć zwykłego serka na sernik a do masy dodać skórkę otartą z dwóch(...)pomarańczowego  5 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki  cukru pudru z wanilią ( użyłam Master Cook ) 120 g stopionego masła dodatkowo: 400 ml soku pomarańczowego 2 opakowania galaretki pomarańczowego 2 pomarańcze Dno i boki foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać po trochę cukru a na końcu żółtka. Mąkę, kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto serowo-kokosowe 103

znaleziony w starych zapiskach. Jeśli lubicie kokosowe klimaty to ciasto będzie Wam na pewno smakowało.  * foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: 200 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 1 torebka budyniu waniliowego 250 g mielonego białego sera 200 g drobnego kokosu puszka brzoskwiń  2 galaretki brzoskwiniowe Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem(...)zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowy Budyniowiec / Chocolate Pudding Cake 96

czekoladowe ciasto budyniowe  było wyższe i troszkę inne w smaku, możecie na budyń wylać warstwę galaretki z owocami. Wtedy możecie zrezygnować już z polewy. Jeśli nie lubicie galaretki, takie czekoladowe ciasto na zimno będzie dobrze smakować z brzoskwiniami wyłożonymi pod warstwę budyniową. Jeśli wolicie miękkie i delikatne owoce (na przykład maliny czy truskawki), lepiej nałożyć je na wierzch ciasta

Lekcje w kuchni
Orzechowo-jabłkowa Pychotka 785

pełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :)   Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)bezę ubić bezpośrednio przed pieczeniem pierwszego, jak i drugiego placka). Gdyby orzechy zaczęły się za szybko rumienić, można przykryć blaszki folią aluminiową. Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wkładka jabłkowa: Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, gdy lekko przestygnie dodać do niej mus jabłkowy i wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć ją na pierwszy blat ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Leśny Mech 251

kolor, który zawdzięcza sporej ilości szpinaku, nie czuć go jednak w smaku i spokojnie zje je nawet osoba, która nie przepada za szpinakiem :) Ciasto nie jest zbyt słodkie, smaku nadaje mu bita śmietana z dodatkiem galaretki, np agrestowej. Zdecydowanie warto je upiec, nie tylko ze względu na przepiękny wygląd.  Przepis pochodzi od Doroty . SKŁADNIKI Ciasto 300 g szpinaku (świeży(...)wyjąć z blaszki i odkroić wierzch (ok 1/3 wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia. Smacznego

Złote przepisy
Ciasto Jamajka 187

Przepyszne i nieco pracochłonne czekoladowe ciasto z bananami, galaretką i bitą śmietaną. Z kawałkami czekolady - ja czekoladę zmieliłam w malakserze na grubsze okruszki i były idealne, można też ją zetrzeć na tarce. Trafiłam na ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne(...)zastygała, przekroić banany na pół i układać na biszkopcie posmarowanym dżemem. Banany układać w jednym kierunku i posmarować sokiem z cytryny by nie ściemniały. Od razu wykładać na nie galaretkę cytrynową i wstawić do lodówki by całość zastygła. Masa straciatella: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do przestudzenia - ma być letnia, ale nie ciepła. Śmietanę kremówkę ubić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
TĘCZOWA PIANKA Z BRZOSKWINIAMI 132

stężenia na ok pól godziny. *Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. *Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry, następnie każdy z nich przekrawamy na połowę. Wykładamy na ciasto. Zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka z borówkami na półkruchym cieście 67

gwarantuje komfort. Dziś wracam do tego odkładanego i doceniam ten fakt podwójnie. Piszę z miejsca, za którym zdążyłam się wytęsknić. Nadrabiam zaległości.  W mieście, w którym jestem, to ciasto nosi miano placka. Placek półkruchy, który wilgotniejąc od warstwy jabłuszek,  z każdym kolejnym dniem bardziej przypomina ucierany biszkopt.  Garść borówek, dodana do cynamonowych jabłek, delikatnie urozmaica smak. Przepis(...)ciasto.  Wkładamy je do lodówki na 20 minut. W tym czasie ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka,  posypujemy cynamonem i mieszamy dosypując łyżkę galaretki w proszku. Ciasto po wyciągnieciu z lodówki dzielimy na pół.  Jedną częścią wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia formy,   na grubość około 1,5 cm.  Nakłuwamy widelcem

Kronika Piekarnika
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 127

minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy i zdejmujemy papier. Czystą ściereczkę posypujemy cukrem, wykładamy na nią gorący biszkopt i zwijamy. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 150ml wrzątku, dolewamy 135ml zimnej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy biszkopt wystygnie(...)środek każdej babeczki włożyłam po kawałeczku banana, ozdobiłam masą i wisienką.Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą wyszła przepyszna. Nie za słodka, w sam raz. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogacił aromat ciasta i ustabilizował konsystencję masy, a pistacje na wierzchu dopełniły reszty. No i te 4 super babeczki… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą appeared first

mojewypiekiinietylko
Ciasto Makowa Panienka z Żurawiną 70

tłuszcz od innych substancji), często jest to przyczyną nie ładnie wyglądającej polewy. Zbyt długie gotowanie może przyczynić się do zważenia czekolady. Tutaj możesz poczytać o przyczynach ważenia się kremów. Ciasto makowa panienka z żurawiną możemy ozdobić dowolnie wybrany przez nas sposób. Ja zatopiłam płatki migdałów w polewie czekoladowej. Zamiast migdałów doskonale pasuje również kokos. Można też użyć dowolnej posypki. Jeśli(...)mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia, gdy tylko się rozpuści. Odstaw na bok, aby lekko ostygły. Wykończenie/ Złożenie Tężejącą (gęstą ale ciągle płynną) galaretkę wylej na spód ciasta nasączony ponczem. Włóż do lodówki na 30 min. Gdy galaretka stężeje, pokryj ją równo schłodzoną masą śmietanową. Na masę śmietanową wylej polewę czekoladową. W razie potrzeby rozsmaruj równo

SmartBake.pl
Tarta z musem truskawkowym 62

śmietanę, zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim spód i boki formy o średnicy 27 cm, wstawić do piekarnika, piec przez około 15 minut lub do przyrumienienia się ciasta, wyjąć z piekarnia i wystudzić. Galaretkę rozpuścić(...)plasterki truskawki, ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc, aby masa stężała. Smacznego! Notes Wierzch tarty można "pomalować" odrobiną galaretki, truskawki będą błyszczące i nie będą wysychały. Ciasto przechowujcie w lodówce pod przykryciem, aby nie wysychało. [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Tarta z musem truskawkowym pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Przekładaniec cytrynowy 226

Wysokie, orzeźwiające ciasto bogate w wiele warstw. Słodkość biszkoptu i herbatników równoważy kwaskowaty krem budyniowy, który jest bajecznie pyszny! Ciasto dość pracochłonne, ale za to bardzo efektowne. I tu się Wam przyznam, jest to jedno z pierwszych, jakie zrobiłam. Przygotowuję je do dziś, w szczególności na wszelkiego rodzaju przyjęcia, urodziny itp. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt(...)herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na to wylać tężejącą galaretkę i od razu poukładać herbatniki. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Gdy stężeje na wierzch ciasta wyłożyć piankę cytrynową i posypać pokruszonymi herbatnikami (kolejność: I biszkopt, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy, biszkopt, galaretka, herbatniki, pianka cytrynowa, pokruszone herbatniki). Schłodzić w lodówce najlepiej

Nastoletnie Wypiekanie