ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:216/672)

kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą 157

Składniki: na ciasto: 150 g masła 150 g mąki tortowej Lubella 6 jajek 150 g czekolady deserowej lub gorzkiej 150 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika na przełożenie: 3/4 szklanki twardej marmolady na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku kilka plasterków galaretki w cukrze Mąkę(...)inne kształty- mogą być np. trójkąty). Masło rozpuścić, dodać cukier i kakao, wymieszać na gładko. Na końcu wlać wrzątek i mieszając powoli zagotować. Przestudzoną polewą smarować kostki ciasta i zdobić kawałkami galaretki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kolorowe ciasto serowe z brzoskwiniami i galaretką 105

budyniu śmietankowego  ½   łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe Dr.Oetker lub brzoskwiniowe 1 galaretka truskawkowa   Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę pszenną wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miękkie masło(...)masę . Cały czas miksując   dodawać partiami po jednym żółtku.   Stopniowo wlewać mleko i wsypywać mąkę. Masa będzie gęsta. Na sam koniec dodać do ciasta ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wyłożyć   do blaszki wyścielonej pergaminem   o podanych wymiarach. Wyrównać.   Masa serowa: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.   Miękkie masło utrzeć

Wanilia i Kardamon
Biszkopt cappucino z brzoskwiniami 217

biszkopt dała mi moja mama. A ona z kolei ma go od koleżanki. Biszkopt jest puszysty, lekko kawowy. Połączyłam go z budyniową masą i orzeźwiającą galaretką. To doskonałe połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu(...)szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe 1,5 kostki miękkiego masła cukier puder do smaku puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Żółtka utrzeć na puch z olejem, octem i wodą. Obie masy wymieszać. Następnie przesiać mąkę, cappucino i proszek do pieczenia

Smakołyki Asi
Galaretka rabarbarowa z truskawkami 85

Galaretka rabarbarowa z truskawkami   Domowa galaretka z rabarbaru i truskawek. Galaretka rabarbarowa znakomita do ciast, deserów i pieczywa . Ciasto z rabarbarem to jeden z najpopularniejszych wypieków na wiosnę. Bliżej lata kiedy mamy dużo rabarbaru warto zrobić przetwory z rabarbaru. Dziś polecam prosty przepis na pyszną galaretkę z truskawek i rabarbaru. Jakie przetwory można zrobić z rabarbaru? Najpopularniejszy jest dżem

Dieta moja pasja
Szarlotka 415

SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO : Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć(...)tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Biszkopt z truskawkami, pysznym kremem i galaretką. 109

Ciasto pycha, zawsze ma powodzenie i najszybciej znika. Polecam. Truskawki umyć osuszyć i obrać z szypułek. Wykonanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Blaszka o wymiarach 35 x 25 cm Wykonanie kremu – masło z cukrem utrzeć na puch. Dodać serek mascarpone, serek waniliowy, esencję waniliową, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować. Żelatynę zalać odrobiną zimną zimnej wody. Musi(...)dodać do masy. Wymieszać już bardzo delikatnie. Wstawić do lodówki. Jak masa zacznie gęstnieć wylać na zimny biszkopt. Rozłożyć umyte i oczyszczone truskawki. Wstawić do lodówki.   Przygotowanie galaretekgalaretki zalać wrzącą wodą, wymieszać. Jak już zacznie gęstnieć wylać na truskawki i ponownie do lodówki. Zostawić w lodówce na kilka godzin. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z truskawkami i pianką 472

Wczoraj z myślą o mojej córce zrobiłam takie oto ciasto biszkoptowe z masą na bazie galaretki i śnieżki z truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. W sam raz na Dzień Dziecka i nie tylko :)Składniki:Biszkopt:5 jajek2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 szklanka mąki (pół krupczatki, pół tortowej)1 łyżeczka proszku do pieczeniaPianka truskawkowa:2 śnieżki400 ml zimnego mleka2 galaretki truskawkowe300(...)blaty.2. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężania.3. Śnieżki ubijamy z zimnym mlekiem, dodajemy tężącą galaretkę i miksujemy dokładnie. Dodajemy truskawki umyte i pokrojone w ćwiartki. Mieszamy łyżką.4. Masą przekładamy ciasto. Całość chłodzimy w lodówce, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tarta z owocami leśnymi 151

letnich dni. Składniki na tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche(...)wstawić na 15 minut do lodówki. Tartę włożyć do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 15-20 minut – do zarumienienia się ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej

niecodziennikpary
Barbórkowe 167

Siostry Anastazji, jednak z racji tego, że miało to być ciasto dla prawdziwych mężczyzn -  również musiało to mieć odzwierciedlenie w całym cieście.  Składniki: Na ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3,5 łyżki mąki  1 kopiasta łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem kakaowy: 2,5 szklanki mleka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kakao 250 g masła 2 kieliszki rumu (lub wódki) 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach

My sweet a life
Torcik czekoladowo pomarańczowy 174

połączeniu. Dziś mam dla Was pyszny, aromatyczny torcik, który przygotowywałam z myślą o urodzinach mojego taty. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, jego podstawa to zbite mocno czekoladowe brownie z dodatkiem kwaśnej świeżej żurawiny, do czekoladowo-pomarańczowy krem i pomarańczowa galaretka – dla mnie bomba ;) Składniki na spód brownie: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka(...)wkładamy z powrotem do tortownicy. Skrapiamy sokiem z pomarańczy. Na ciasto nakładamy warstwę kremu i wyrównujemy szpatułką. Układamy cząstki pomarańczy i zalewamy przestudzoną galaretką (2 galaretki rozpuściłam w 750 ml wody). Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Ciasto z kaszy manny z musem truskawkowym i truskawkami. 287

ciasto jest fajną alternatywą dla serników na zimno, które w pewnym momencie się przejadają. Nie za słodkie, bardzo truskawkowe, mega sycące, idealne nawet na śniadanie, nie mówię już, że jako dodatek do  kawy na tarasie w upalny dzień .... Składniki: 2 opakowania herbatników np. petitków 1 litr mleka 200 g masła   3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę trzeba powciskać truskawki które nam zostały, i zalewamy to przestudzonym musem truskawkowym. Kiedy wystygnie zalać tężejącą galaretką.  Smacznego :-). * ja robiłam to ciasto na gorąco, nie czekałam i truskawki co do jednej wypłynęły mi na wierzch galaretki

Malinowe Pocałunki
Beatka II 285

biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić(...)bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą galaretką. Na to położyć krem, na kremie rozprowadzić dżem, przykryć drugą warstwą ciasta piernikowego. Posmarować cienko kremem, oblać polewą czekoladową

Praktyczna pl
Malinowa chmurka 114

oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagnieść ciastoCiasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki i chłodzić przez przynajmniej pół godziny. Można też chłodzić ciasto uformowane w kulę w woreczku foliowym. Jednak późniejsze wałkowanie ciasta nie jest wtedy wygodne . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)zacznie tężeć, więc należy ją wyłożyć na ciasto. Jeśli natomiast użyło się świeżych malin, należy odstawić garnek z galaretkę w chłodne miejsce lub wynieść  na  zacieniony balkon/taras i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Gdy poziom zżelowania będzie odpowiedni, przełożyć galaretkę z malinami na kruchy spód i wyrównać powierzchnię. Do dużego i zimnego naczynia (najlepiej metalowego, ale może być

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z czereśniami 168

Ciasto z czereśniami SKŁADNIKI: czereśnie- 1 kg cukier -250 g mąka -250g jajka -4 szt mąka ziemniaczana -1 łyżka proszek do pieczenia -1 łyżka galaretki wiśniowe -2 opak śmietana18%-0,5 l biszkopty okrągłe -0,5 paczki PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki(...)drugą połową biszkoptu. Środek biszkopta wyłożyć biszkoptami. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 700 ml, gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Czereśnie umyć, osączyć, wydrylować. Blenderem zmiksować czereśnie, dodać galaretkę, zmiksować, wyłożyć na biszkopty. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi