świętami 🎄 Ich zapach przenosi nas w magiczny okres świąt Bożego Narodzenia. Nie może zabraknąć tego połączenia podczas świąt, dlatego wymyśliłam ciasto pachnące cynamonem i pomarańczami. I tak powstał cynamonek... Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą(...)mleka 1/4 szklanki oleju 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu Galaretka z pomarańczy: 3 pomarańcze skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru kryształu 3-4 łyżeczki żelatyny 100 ml wody Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy cukier
Kuchnia MagdaLenyłyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera(...)likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenieEnglish version is available below. Jeśli lubicie nieco kwaśne smaki, polecam to ciasto. Przepis wymyśliła moja Mama. Polecam!!! Składniki na ciasto: 5 jaj 250 g margaryny 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Tłuszcz ucierać z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę połączyć z proszkiem i kakao, przesiać przez sitko(...)gotowanej wody. Odstawić do ostygnięcia. Dodatkowo: Maliny (ok. 500 g), mogą być mrożone 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuścić w 4 ½ szklanki wody Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe + nasączyć „ponczem” + krem + maliny + tężejąca galaretka Smacznego!!! If you like slightly acidic flavours, I recommend this cake. The recipe came up to my Mother. I recommend it Ingredients for cake
Przepisy BabciBłyskawiczna szarlotka mojej mamy. Gdy niezapowiedziani goście zadzwonią rano, że będą wieczorem. Nie znam szybszego ciasta. Biszkopt przekładany jabłkami z galaretką ozdobiony bitą śmietaną. Palce lizać. Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na warstwę jabłkową: 1 ½ kg jabłek 1 galaretka truskawkowa Ponadto(...)piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Jabłka należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu, aż zmiękną. Galaretki rozpuścić w ½ szklance wrzątku. Gdy jabłka będą już miękkie, zdejmujemy z ognia. Dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia
Słodki ZakątekCiasto barbórkowe to kolejne ciasto s. Anastazji i kolejne udane.Ma w sobie to wszystko co lubi mój mąż : galaretkę i masę czekoladową. Muszę przyznać,ze to połączenie jest ciekawe i bardzo smaczne.Serdecznie Wam polecam. Biszkopt ciemny: 6 jajek 3\4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2- 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić(...)Wsadzić na chwilę do lodówki. Następnie wylać tężejącą galaretkę z drugiego naczynia,ponownie dać do lodówki. Ubić drugą połowę śmietany z kakao i rozprowadzić na galaretce. Wierzch udekorować startą czekoladą na grubej tarce. Wykonanie ciasta jest bardzo proste,wymaga jedynie czekania na tężejące galaretki i rozplanowania pracy
Niespełnione zdolności kulinarnemleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa
Menu ZdrowiaDelikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół. Uwielbiam to ciasto więc co najmniej raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment. Przepis pochodzi(...)delikatnie wymieszać,wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 160 - 180 st C. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ( najlepiej kwaśnych np antonówki) 2 galaretki wiśniowe Jabłka obieramy i trzemy na tarce lub kroimy w mniejsze kawałki - smażymy na delikatnym ogniu,gdy będą miękkie wsypujemy galaretki i delikatnie mieszamy,gdy jabłka są zbyt kwaśne można
Niespełnione zdolności kulinarnewiśniowego100 ml rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkę. Masa kakaowa: 1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi(...)przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.bajaderka z dżemem wiśniowym
Bon Appetit Małgorzatyzapachów rozpoczynającego się lata ciasto. klasyczne ciasto na tartę 200 g masła 100 g cukru 300 g mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę ( dla utrudnienia można(...)minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO
Smaki Ewytruskawek 3 galaretki truskawkowe + 750 ml wody 600 g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio) 2 śnieżki (śmietany w proszku) 400 ml mleka Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ubić śnieżkę z mlekiem i dodać po łyżce serka waniliowego – dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać zimne (ale jeszcze nie stężałe) galaretki i wymieszać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek(...)lodówce minimum 6 godzin (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Rozpuścić galaretkę 2.Ubić śnieżkę 3. Do ubitej śnieżki dodać serki waniliowe 4. Masę serową zmiksować z zimną galaretką 5. Przygotować kawałki truskawek 6. Wymieszać truskawki z masą 7. Tortownicę wyłożyć biszkoptami i przełożyć masę 8. Ciasto udekorować truskawkami Pobierz wersję do druku: Pobierz Sernik na zimno z truskawkami
KuchniaWeDwoje.plSernik ekspresowy na herbatnikach to jedno z tych ciast, które nie wymagają pieczenia co przekłada się na proste i zarazem szybkie przygotowanie. Można zastosować dowolne smaki galaretek oraz rodzaje owoców, co sprawia że jest uniwersalny i każdy może wybrać ulubione smaki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg sera białego w wiaderku 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 opakowanie herbatników maślanych(...)banany, brzoskwinie itp. Na dno tortownicy/blaszki układamy herbatniki maślane i na nie wylewamy wcześniej przygotowaną masę serową. Ciasto pozostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy masa trochę stężeje na wierzch układamy kawałki mandarynek (mogą być dowolne owoce) i całość zalewamy przestudzoną truskawkową galaretką (najlepiej dać mniej wody niż zaleca producent tak aby szybciej stężała). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLtylko smacznie, ale i pięknie. Polecam Wam niebanalny biszkopt. Biszkopt w wersji "na zielono", z dodatkiem szpinaku. Szpinak nadaje biszkoptowy nie tylko kolor, ale sprawia również, że ciasto jest wilgotne. Myślę, że takim zielonym biszkoptem zaskoczycie gości. I z całą pewnością wypiek przypadnie im do gustu. PRZEPIS NA BISZKOPT SZPINAKOWY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt(...)wyłożyć na ostudzony biszkopt. 3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż 200 g ). Plasterki truskawek układać na kremie. Ciasto wstawić do lodówki. 4. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężeć, zalać nią truskawki na cieście. Schłodzić w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoaromatyczny. Jabłka mają ładny cytrynowy kolor i kwaskowy posmak. Galaretka na wierzchu to przysłowiowa kropka nad „i”. Podsumowując, wreszcie z przyjemnością delektowałam się kawą z kawałkiem torcika szarlotkowego. Przyznam się Wam również, że niedawno udało mi się upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową(...)siemienia lnianego mielonego • 1 łyżeczka przyprawy do piernika • 2 łyżki cukru brązowego Jabłka • 5 jabłek • 1 galaretka cytrynowa • 1/3 szklanki wody Na wierzch • 1 galaretka cytrynowa • 1 szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem razem z pozostałymi składnikami. • Ciasto wylać do średniej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec
To co kochamjajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut (proponuję sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło) Masa serowa: 1 galaretka cytrynowa 1/2 kg sera białego 25 dag masła 20 dag cukru 4 żółtka Galaretkę rozpuścić 200 ml gorącej wody. Biały ser zmielić. Masło wyjąć z lodówki(...)galaretka truskawkowa 4 białka 10 dag cukru Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Z białek i cukru ubić pianę. Na koniec dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie ubić. Masę wylać na ser. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.com