Przygotowujecie swoją granolę? Jeżeli nie to koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta do wykonania i nie ma żadnych cukrów. Taką granolę możecie śmiało wcinać na śniadanie
Niezły MłynekPostanowiłam, że i ja zostanę testerką. A co mi tam! Raz się żyje.Poza tym daje to duże możliwości w poznawaniu jakości różnych firm nawłasnej skórze
W kuchni Karmel-itkiŚnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa
W kuchni Karmel-itkiwersji z ciasteczkami digestive: ciasteczka rozdrobnić jak wyżej. Połączyć z rozpuszczonym masłem i imbirem. Wyłożyć jak wyżej na spód tortownicy i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (bez pieczenia).2. Zmiksować ser na puszystą masę, kilka razy w trakcie mieszania ściągać ser z boków miski, żeby całość była dobrze zmiksowana. Dodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować kolejne(...)ścięty i tylko środek powinien odrobinę się ruszać jak poruszymy tortownicą. Zostawić na około godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut
UgotujmyTo.plszklanka Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C), mleko (też lekko ciepłe) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką (kukurydzianą, ryżową) foremki, wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)cienka, delikatna i ładnie się zarumieni. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 40-45 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie, lnianej ściereczce lub metalowej kratce
głodny alergikMoja kolejna propozycja na znany śnieżny puch. Tym razem użyłam śmietany 35 % a nie takiej z torebki i mleka. Dałam inny smak galaretki i kokos i
Ewa w kuchnimogłabym jeść codziennie. Kiedy przeglądałam w internecie galerię zdjęć dyniowych dań moją uwagę przykuły te jabłka, a że przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Filozofia smaku bez zastanowienia poszłam do kuchni przygotować sobie takie śniadanie, to nic, że była 14 ta :) A placuszki okazały się tak pyszne, że nawet nie wiem kiedy zjadłam je wszystkie, czyli(...)dwóch jabłek. Albo byłam tak głodna, albo były tak smakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki przyprawy do dań
Blondynka GotujeKlasyczny przepis na bitki wieprzowe. Marcin uwielbia, kiedy ich mięso rozpływa się w ustach Myślę, że to zdrowy i sprawdzony przepis, który zadowoli najbardziej wymagających fanów
Ania i Marcin gotująnastępnie dodaję stopniowo mąkę. Gdy dodam już całą mąkę i całe ciasto będzie już gładkie dodaje olej i przez chwilkę miksuję żeby połączył się z ciastem. Następnie dzielę ciasto na tyle części ile będzie kolorów w moim przypadku cztery miseczki. Do każdej miseczki dodaję innego barwnik (ja mam barwniki w proszku, które naprawdę polecam, wypróbowałam wiele różnych barwników w postaci(...)żelu czy płynu ale one nie dają takiego koloru jaki bym sobie życzyła, nie są one intensywne jak jest przy barwnikach w proszku). Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Tylko należy pamiętać, że na jednej stronie trzeba smażyć dłużej ( a to dlatego, żeby jedna strona miała piękny kolor bo jeżeli dwie strony przysmażymy naleśniki będą miały brązowe plamy
Kuchnia VikiZapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość(...)smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki jagód (mrożone wcześniej rozmrozić) Serek wymieszać z jogurtem, dodać jagody
Chocolate Muffin BlogUwielbiam tradycyjną jajecznicę, jednak czasami urozmaicam ją na różne sposoby i przez różne dodatki. Dzisiaj w wersji kanapkowej tortilli. Przygotuj swoją kanapkę i jedz śniadanie
Niezły MłynekOd pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne
gutfutSosny , mnie nie powaliły. Zabrakło mi w nich wilgoci... następnym razem zdecydowanie dodam do nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :) Kokosowe Magdalenki 100 g mąki 30 g wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć(...)cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi
Dzieje kuchennej WiewióryKluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach(...)przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku
Bajeczna KuchniaCzasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u
Mienta blog