ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:749/1217)

Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 139

miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Powinno się je piec w specjalnej formie na donaty, ale jeśli tak jak ja nie posiadacie, użyjcie po prostu zwykłej foremki na muffiny. Masa jest dość rzadka, dlatego bez foremki się

Powiedz dietom nie
Orkiszowe pierniczki 164

Święta bez chemii”. Standardowo zmieniłam ilość cukru i dodałam go dużo mniej. 200 g miękkiego masła 50 g cukru pudru trzcinowego 500 g mąki jasnej orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka kakao (użyłam surowego) 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość

Mienta blog
Bezglutenowy chleb amarantusowy 132

niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję

Marder&Marder Manufacture
Tarta z advocaatem, białą czekoladą i czarną porzeczką 279

dociskamy. Ciasto w formie wkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy 5 minut w 200*C, a następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej  Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka

Chocolate Muffin Blog
Pierniczki II 129

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty za pomocą foremek.   Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia.  Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować lub zostawić bez dekoracji - też

Mania Wypiekania
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 280

jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć.  5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie ostygną usunąć metalowe rurki. 7. Rurki nadziewać kremem po ich całkowitym ostudzeniu, tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją chrupkość. 8. Kruche rurki (bez nadzienia) można przechowywać

Domowa Cookierenka Agi
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 202

olej do smażenia bez wyraźnego smaku (ja dałam rzepakowy) Wypłukane listki selera opłukać i osuszyć. Posypać mąką. Jajko rozbełtać z wodą. Dodać mąkę i roztrzepać, wykonując 3-4 ruchy widelcem. To ważne, by w masie zostały grudki mąki, bo dają dodatkową chrupkość tempurze. Z mąki ryżowej otrzymuje się jasną i bardzo chrupką tempurę. Seler obtaczać w cieście i smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Burger z kaszy jęczmiennej i ciecierzycy 136

ucierania ciasta ;)  Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach , czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na oliwie do miękkości.  Następnie marchewkę , cebule i czosnek dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy mieszamy i dodajemy ciecierzyce oraz pietruszkę.  Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Dodajemy jajko, aby całą masę scalić. Formujemy kotlety. Grillujemy bez tłuszczu

Cukier&Puder
Gryczane placuszki z jogurtem naturalnym i bananem 163

odżywcze* placuszków bez miodu i dodatków Składniki: 3 łyżki mąki gryczanej (lub kaszy zmielonej na mąkę) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny, plasterki banana Rozgrzewamy patelnię. Zmieloną kaszę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek

Chocolate Muffin Blog
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 244

cukrem (jak do bez). 4. Do białek dodajemy żółtka, chwilkę miksujemy na wolnych obrotach, tylko żeby się połączyły. 5. Dodajemy otręby, przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki

Malowane smakiem
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 249

zamrażarki). 4. Schłodzone ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm (podsypując bardzo małą ilością mąki, żeby ciasteczka nie były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Można ozdabiać lukrem, polewą itp ale nam najbardziej smakowały takie bez niczego. Przepis pochodzi

Kto ugości moich gości?
Pizza pełnoziarnista ze szpinakiem 181

sosu.Po wyrosnieciu zagniesc ciasto jeszcze raz.Podzielic na 2 czesci.Rozwalkowac 2 kola o srednicy okolo 28 cm podsypujac delikatnie, w miare potrzeby maka.Wczesniej oczywiscie wlaczyc juz piekarnik na 250 °C.Rozwalkowane placki od razu ukladac na pergaminie.Pomarowac je oliwa,a potem  przygotowanym sosem.Teraz ulozyc szpinak w barylkach (wczesniej rozmrozony) na plackach.Druga pizze oblozylam tunczykiem z puszki ( bez oleju) i krazkami cebuli.Przykryc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hamburger bardzo domowy 141

już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Ja z takiej porcji robię około 8-9 bułek. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły.Górę przed pieczeniem można posmarować rozbitym jajkiem i posypać na przykład sezamem. Ja upiekłam bez dodatków.Kiedy bułki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Malinowy smak lata 153

mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem... A czekać maleństwa już zdecydowanie nie mogły.Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 121

łyżka oleju100 g marchewki (bez skórki)1 łyżka nasion kminkudodatkowo:1 łyżka mąkiDo miski pokruszyć drożdże. Wlać nieco wody, rozpuścić w niej drożdże. Wlać pozostałą wodę, połączyć. Wsypać 300 g przesianej mąki i sól, wyrabiać przez kilka minut. Dodać płatki owsiane i olej, połączyć. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, kminek i resztę mąki, zagnieść ciasto - będzie się lepić.Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania