przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a całuski suszyć dalej aż do całkowitego wystudzenia. Można je zlepiać razem smarując masą czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki/ 1/2 łyżeczki(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy
KUCHARNIAzgodnie z obietnicą, zaglądamy głębiej do środka. Będzie pachniało goździkami, karmelem, chilli, orzechami i wanilią. Są ciasteczka z przepisów mojej Prababci Karolki i kilka mniej tradycyjnych, ale niezwykle smacznych, bez których nie wyobrażam sobie świątecznej patery ze słodkościami. Wszystkie paczuszki powędrowały już w świat i mam nadzieję, że dotrą na czas pod wskazane adresy. Nie udało mi się pokazać(...)wszystkich słodkich podarków. Nie zobaczycie dziś migdałowych paluszków, kokosowo-kakaowej rolady, makaroników, orzeszków, śliwiaka i rumowych księżyców. Ale będą za rok! Bo za rok ponownie otworzymy babciny zeszyt, zagnieciemy ciasto i zaczniemy wielkie wypiekanie. I jak co roku będziemy się cieszyć na wspólne przeżywanie tej starej i pięknej tradycji, dzielenia się i wyczekiwania na pierwszą gwiazdę. Spokoju i radości
KUCHARNIAprosty sposób można upiec coś słodkiego. Połączenie czekolady i wiśni.. wspaniałe miękkie muffiny z kawałkami owoców :) Składniki na 12- 14 muffinek 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni bez pestek 2 szklanki mąki pszennej 2 – 3 łyżki kakao 1 i ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki(...)jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką. Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C 20 minut. Najlepsze są po wystudzeniu. Smacznego
Na słodko lub wytrawniezamiast ciasta :)Składniki:1 kiwi1 czerwony grejpfrut1/2 mango1 banan2 krążki ananasa (mozna uzyć z puszki)kawałek arbuzaWykonanie:Owoce wymagające obrania - obieramy, kroimy w dużą kostkę. Mieszamy w salaterce i chłodzimy w lodówce. Oczywiście jest to najprostrza wersja, którą można wzbogacić jogurtem... cukrem... śmietanką...a nawet i miodem. Ja jednak najbardziej lubię owoce w ich dziewiczej, naturalnej postaci bez dodatkowych
Walijskie PichceniePizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut, dajmy jej 5 minut na patelni :)Składniki (proporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm: 100 gr mąki pszennej 40 ml oliwy 40 ml wody pół płaskiej łyżeczki soli koncentrat pomidorowy ser mozarella oregano(...)reszta składników wedle uznania Przygotowanie :Mąkę mieszam z solą następnie z wodą i oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję oregano i serem mozzarella. Smażę aż ser fajnie się rozpuści
Mechanik w kuchniDziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy(...)ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatityobsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż(...)oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka. Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min. Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia
Grunt to przepis!Kolejna odsłona chlebka orkiszowego. Tym razem bez dodatku mąki żytniej , 100% orkiszu. Chlebek , który wychodzi dosłownie każdemu, Baaardzo łatwy i baaardzo szybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm(...)wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy formy.Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-)Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750)- 2 łyżki siemienia lnianego
Smaczne Zdrowemiejsce. Ciasto nie moze byc zbyt szczelnie przykryte.Moje lezakowalo sobie w lodowce.Po czasie lezakowania pozostaje juz tylko podzielic je ma male porcje, rozwalkowac i wycinac za pomoca foremek rozne wzory. Pierniki nie moga byc zbyt cienkie, bo stana sie bardzo twarde.Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C.Gdy przestygna nadaja sie do ozdabiania, ale i bez wszelkich
Przysmaki Karolkikardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy mini otwór w opakowaniu, po czym traktujemy(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię
Nerds Kitchenbyć waniliowy), 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2/3 szklanki żurawiny (użyłam świeżej, ale może też być mrożona lub suszona)+do dekoracji, 100 g (tabliczka) czekolady z nadzieniem żurawinowym (może być bez nadzienia), Spód: 200 g jasnych herbatników, 2 łyżki kakao, 100 g rozpuszczonego masła Polewa: 100g (tabliczka) białej czekolady, 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Herbatniki(...)Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wygładzić. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec przez godzinę (ja przegapiłam czas i troszeczkę boki za ciemne :( ). Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować polewę : na niewielkim ogniu rozpuścić masło w kąpieli wodnej (lub ogrzać śmietankę), dodać pokruszoną czekoladę, dokładnie wymieszać - do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady
Nie tylko w kuchniwypróbowania. Szczerze mówiąc, to trochę uratowali mój dzień, bo dzieciaki chore, z gorączką, nie miałam nawet jak iść do sklepu. A przecież dziś urodziny babci, no jak to tak bez tortu? Nie mając zbytniego wyboru składników, musieliśmy z synkiem improwizować. Ale dzięki temu powstał przepis, który możecie wykorzystać nawet, kiedy lodówka świeci pustkami. Zaledwie dwie dekoracje zrobiły swoje. Tort prezentuje(...)dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić
CoolinarniePLSernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść
Pociąg Do Kuchnimojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną
moj przepis naSkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml
głodny alergik