ciasto podzielić na małe kawałki (resztę przechowywać w lodówce) i formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach i lekko spłaszczać. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez dodatków
Calzonella.comkluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej. Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * około 250 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić(...)miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, zrobić palcem wgłębienie. W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia
Zrób to smacznieciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut - do czasu, aż się ładnie zarumienią. 6. Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka do wystygnięcia. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy trochę przestygnie polewamy nią ostudzone ciasteczka. Smacznego :) PS. Spróbujemy je upiec również w wersji z ksylitolem plus bez gluten
W kuchni KatieCiasto, które łączy w sobie najlepsze smaki lata. Ten szybki, niewymagający pieczenia deser polecam szczególnie na upalne dni. Spód: 250 g dowolnych kruchych ciastek (użyłam ciastek typu pieguski z czekoladą i orzechami 80 g stopionego masła Masa: 3 galaretki w jednakowym kolorze (u mnie zielone) 2 jogurty greckie po 400 g ok. 800 g owoców (użyłam jagód, czereśni bez pestek
Czerwień i błękitkokosowym i likierem kokosowym. Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi. Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik. W kategoriach serniki jest(...)kilka równie smacznych serników jak ten. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) masa serowa: 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml) 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część) puszka ananasa (560 g) 5 jaj 2 żółtka 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone
Kuchcik gotujebez niej również smakują wyśmienicie. Źródło "moje wypieki" Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek: 180 g masła, zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej Dodatkowo: około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto
Kubki smakuciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam dłońmi. Pieczemy 12-15 minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez opłatków
Dzieje kuchennej WiewióryBez awantury się nie obeszło. Wróciła Hania z warsztatów tanecznych w sobotę i od progu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto
bistro mamaczym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj. Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½ szklanki mąki(...)owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem w misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych
Smakowy Rajbez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa. Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarto więc zamknąć trochę lata w słoiku żeby zimną móc delektować się smakiem tych owoców. Wiadomo, to nie to samo ale takie truskawki z kompotu świetnie sprawdzą się do ciasta lub jako dodatek do deserów. *ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie więc nie dodałam do zbyt dużo, ale pamiętajcie, że przetwory ze zbyt(...)małą ilością cukru mogą się zepsuć. Składniki na 3 średnie słoiki: 500 g truskawek 3 szklanki wody 1 szklanka cukru Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą (żeby nie zniszczyć garnka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto jest gotowe, a lepiący, że jeszcze chwile trzeba je dopiec. Jeśli jest już ładnie zarumienione, a w środku nadal surowe to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej). Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Masa I 2 puszki ananasa (ja użyłam ananasów z cukinii własnej produkcji, słoika o pojemności 0,9l) 2 białe budynie bez cukru
Rozpustne gotowanieSkładniki: 3 3/4 szklanki mąki 10 łyżek smalcu 1/2 margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru opakowanie budyniu waniliowego 1/2 litra mleka ananas truskawki Wszystkie składniki zagniatamy, ciasto schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki (co ważne, foremek nie musimy niczym smarować). Pieczemy ok 10-15 minut w 180 st C. Budyń gotujemy(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wlewamy go do upieczonych babeczek. Na wierzchu układamy kawałki ananasa i truskawki. Smacznego dnem ,puknąć wtedy same wyjdą. Następnie wyklejać dalej bez smarowania
Cynamonowe szczęścieciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy lub bibułkę. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki z serka waniliowego to lepiej będzie zrobić zwykły lukier bez soku
Mania Wypiekaniabez tego składnika? Jeśli nie masz pomysłu na obiad kilka weg(etari)ańskich propozycji znajdziesz TUTAJ , a dzisiaj dodatkowo proponuję pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU przepis autorski // 12 pierogów ~60g mąki pszennej razowej ~50g mąki pszennej 'zwykłej' ~ok.1/3 szklanki ciepłej wody ~łyżeczka oleju ~1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować
chili & sugar