Pierogi goszczą na polskich stołach od setek lat. Prawdopodobnie zostały sprowadzone z Dalekiego Wschodu. Dawno temu pierogów nie jedzono często. Przygotowywano je głównie z okazji różnych
My Chcemy JeśćCo to jest deser? Pytanie niby proste, i zaraz co niektórzy na mnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne ciasteczka. Tym razem owsiane i baaardzo chrupiące:) Ocenę smaku ciasteczek pozostawiam Wam - dosyć specyficzne, różniące się od innych. Znajdą się tutaj ich smakosze? Znalezione
Smaczne Zdroweroku! Są po prostu idealne! Pyszne, mięciutkie od razu po upieczeniu, pachnące przyprawą do piernika i co najlepiej można je jeść od razu po wystudzeniu. Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej(...)szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby przeszło smakami. Po schłodzeniu w lodówce ciasto będzie dosyć twarde i będzie trudno go wałkować, dlatego zagniatamy go, aż pobierze ciepło
Kuchnia Łukaszałyżeczki cynamonu cukier Polewa Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich(...)bliski 2 godzin). Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia. Masa Makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotow ujemy i odstawi amy do ostygnięcia. Odl ewamy wodę i dwukrotnie mieli my . Następnie łączy
Słodka Stronaciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces wyrabiania powinien trwać 10-15 minut- gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny- z wyrośniętego ciasta uformować wałek, podzielić go nożem na 10 mniej więcej równych części, z każdej z nich formować kulkę, gotowe pączki układać na posypanym mąką blacie łączeniem do spodu- uformowane pączki przykryć(...)jeszcze rosną)- po włożeniu pączków garnek przykryć pokrywką, smażyć 1,5-2,5 minuty z jednej strony, po zdjęciu pokrywki pączki delikatnie przewrócić widelcem na druga stronę i smażyć bez przykrycia kolejne 1,5-2,5 minuty obserwując stopień usmażenia- gotowe pączki wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w który będzie wsiąkać olej z pączków, kolejną turę smażyć
Smakołyki Berenikipołączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu wmieszać suszone jabłka. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić po 1 łyżce ciasta, 1 łyżeczce twarożku i ponownie uzupełnić ciastem (całość nie może przekraczać 3/4 wysokości papilotek, bo muffinki sporo podrosną) . Ciastka posypać zmielonym cukrem karmelowo-waniliowym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 22-25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Można oprószyć dodatkowym cukrem. (*) Użyłam cukru w "kamyczkach", więc zmieliłam go w młynku do kawy. Nadał muffinkom niepowtarzalnego posmaku karmelu. Taki cukier bez problemu możecie nabyć na stronie sklepu Ale Raj - klik
Di gotujefunghi - sos pomidorowy, mozarella, szynka gotowana, pieczarki. Pizza obłędna. Zastanawialiśmy się czy by nie zapytać kucharza o ciasto na pizzę. Naprawdę genialna. Chcemy wrócić na kolejną. Idealne cienkie ciasto, doskonała proporcja składników. Palce lizać. Makaron Tagliatelle - wstążki makaronu z cielęciną w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i kaparami. Zastanawiałam się czy to dobry pomysł, ale makaron okazał się być wspaniały(...)dobrze przygotowane mięso. Z chęcią spróbuję kolejnego makaronowego dania z karty menu. Nie zawiodłam się. Dodatkowy plus za szybką obsługę i kocyk na chłodniejsze dni, który mi się przydał. Bez cienia wątpliwości polecam
Karola gotujemake z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej. Czasami pójdzie więcej wody czasami wystarczy tylko 1/4 szkl to wszystko zależny od mąki i konsystencji ciasta. Zagniatamy około 5 min. 3. Wałkujemy i wykrawamy kółka. 4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając(...)potem w gotowaniu będą pękać. 5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min. Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego
Gotowanie...to proste !filmiku możecie sprawdzić jak w różnorodny sposób kroić i składać ciasto francuskie. Ja zdecydowałam się na kształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura(...)słodkie i mega owocowe, bo truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego
Cooking Monsterczęsto są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy nie masz czasu ani ochoty na pieczenie ciast, podaj swoim bliskim sernik na zimno z ulubionymi owocami zalanymi kolorową galaretką. Deser można udekorować wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub polać sosem waniliowym, który podkreśli smak delikatnego musu. Aby uzyskać(...)warto zamówić dobrej jakości nabiał, najlepiej twarożek lub serek homogenizowany od sprawdzonego mleczarza na portalu Polskikoszyk.pl. Na portalu możesz wybrać produkty mleczne z małych mleczarni lub od znanych producentów, bez konieczności tracenia czasu na zakupy w hipermarkecie. Zaoszczędzony czas możesz spędzić z bliskimi, delektując się smakiem ulubionego deseru. Koktajl owocowy Koktajl to prosty i szybki sposób na owocowe orzeźwienie
Kuchcik gotujeczosnku 1 łyżka masła 4 jajka 2 śmietankowe serki Almette + 4 ząbki czosnku (lub 2 ziołowe serki Almette) wędzony łosoś w plastrach 200/250g 2 łyżki mąki (można wykonać bez) sól i pieprz Przygotowanie: Podsmaż szpinak z masłem. Wyciśnij czosnek i przypraw go solą oraz pieprzem do smaku. Następnie odsącz szpinak od wody i wystudź go. Jajka(...)szpinaku, następnie pianę i mąkę (nie jest konieczna). Wylej powstałą masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 min. w temp. 190 stopni. Po wystudzeniu ciasta szpinakowego posmarój je serkiem śmietankowym wymieszanym z czosnkiem (lub serkiem ziołowym). Następnie rozłóż plastry wędzonego łososia. Całość zwiń i owij w folię. Włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę
Smiling Shrimpbread zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny. Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć wzorki na chlebie :D Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka cukru(...)drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn ( tutaj przepis ) Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia. Na lekko podsypanej mąką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJako, że jesteśmy w okresie postu dzisiaj na obiad polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu(...)pracy, ale myślę, że warto go od czasu do czasu poświęcić i zjeść coś tak dobrego. PIEROGI Z SOCZEWICĄ Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 300 g pieczarek 1 cebula sól i pieprz do smaku Przygotowanie: ciasto: Do mąki dodajemy gorącą wodę (może być wrząca
Bon appetit mon amieKocham naleśniki i bardzo ważny jest dla mnie przepis na ciasto. Już wypróbowałam kilka z przepisów i albo były za bardzo mączne lub nie spełniały moich wymagań :) ten przepis jest idealny! Składniki: 200 g mąki pszennej 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Jajko roztrzepujemy z szczyptą soli, wodą, mlekiem(...)olejem. Następnie dodajemy przesianą mąkę i za pomocą miksera bądź trzepaczki łączymy wszystkie składniki. Ważne aby masa była jednolita bez grudek . Dla uzyskania ciekawego koloru naleśników polecam dodania szczypty kurkumy. Tak przygotowaną masę rozlewamy na patelnie. Smażąc obustronnie i cieszymy się wspaniałym smakiem naleśników z dowolnym nadzieniem :) Polecam biały ser doprawiony na słodko + dżem z czarnej porzeczki
W Moim Magicznym Domu