deserów i stawiamy na te lżejsze. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z jogurtów, z brzoskwiniami, a to wszystko na kakaowym biszkopcie. Niskokalorycznie, zdrowo, orzeźwiająco i smacznie! ;) Sernik jest bez cukru - zamiast niego używamy stevii. DIETETYCZNY BRZOSKWINIOWY SERNIK NA ZIMNO NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-26cm ~2 jajka + 1 białko (można pominąć białko) ~2 łyżki mąki pszennej(...)masę jogurtową, ułożyć na niej 2 pokrojone w plasterki brzoskwinie i zalać galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Smacznego! Wartość odżywcza jednej porcji (1/8 ciasta): Przepis dodaję do akcji
chili & sugarszklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą, herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4 łyżeczki żelatyny5 bananów1/2 cytrynyPolewa:250g śmietanki kremówki 30% lub 36%150g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% (jeśli użyjemy czekolady 60%, to proszę dodać jej wtedy 50g więcej, czyli(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia.3. Jaja ubić z cukrem na jasną kremową masę. Dodać w dwóch partiach mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć to tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około
Mała Cukierenkaspokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso(...)czym się zapomniało wcześniej. Wprowadza to nerwową atmosferę w domu i niesamowite (zupełnie bezsensowne) zmęczenie. A wystarczy przy liście zaplanowanych potraw przygotować listę zakupów. Jeśli zaplanowaliście np. upieczenie ciasta, to sprawdźcie ile mąki i cukru jest w zapasie, bo może okazać się, ze tego akurat nie trzeba dokupić. To samo dotyczy produktów do dekoracji - może nie trzeba ich wcale kupować
Codzienna kuchnia niecodziennamielona 1 szklanka1 łyżeczka1 łyżeczka Przygotowanie:Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30 minut(...)skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowe w środku. Chleb nie wyrasta bardzo wysoki - mój ma nawet płaski wierzch jak klasyczny pumpernikiel :)Po upieczeniu wyjąć z foremki
głodny alergikpiana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady(...)lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzatymój sposób na wielkanocną babę drożdżową krok po kroku. Jeżeli lubicie eksperymentować polecam dodanie masy serowej. Dzięki niej baba zyskuję na smaku. Ale to nie jest przymus, bez niej babka jest równie dobra, prawdziwie tradycyjna.Składniki:120 g cukru pudru4 żółtka280 g mąki14 g drożdżySzczypta soli200 ml mleka70 g masła125 g serka naturalnego2 łyżki cukru100 g twarogu1 białkoSposób przygotowania(...)Następnie dodajemy resztę podgrzanego mleka, lekko ocieploną mąkę ( wstawiłam ją na 2 minutki do piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią
Słodkie PrzyjemnościZapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest
kuchnia doskiLeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda
W Mojej Kuchni Lubięświąt. Nie ma tutaj mowy o niedociągnięciach i pośpiechu. Tak, pośpiechu! Warto poświęcić więcej czasu i zrobić wszystko domowym sposobem, bez kupnej masy makowej, a do tego proponuję wersję bez cukru i nadprogramowej ilości tłuszczu. Obiecuję, że i tak będzie pysznie! A domową masę makową można spokojnie zrobić wcześniej i zamrozić albo użyć zmielonego maku, który dostępny jest w sklepach(...)zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy do niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy
rabarbarowopokojowej inaczej grozi zakalcem. Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw. Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuprofil. Kasia urodziła się z porażeniem mózgowym, ale oprócz tego ma masę innych dolegliwości, które czynią jej życie niezwykle trudnym i wręcz niemożliwym bez pomocy innych osób. Mama Kasi, Ewa, to niezwykle dzielna kobieta. Całe swoje życie podporządkowała pod potrzeby dzieci - bo Kasia ma młodszego brata, bardzo fajnego faceta :) Kiedy pierwszy(...)góry Wam dziękuję :* A teraz pora na obiecane ciacho ;) Są potrawy, które przygotowuję tylko od święta. I nie pytajcie dlaczego, bo nie wiem :) Makowiec to właśnie takie ciasto, które gości u mnie z okazji Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Jeśli chodzi o makowiec, to może dlatego, że trzeba parzyć mak, potem mielić przynajmniej dwa razu...a na końcu sprzątać
Codzienna kuchnia niecodziennakonieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu. Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę. W oryginale to babka z kominkiem, z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców. Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana. Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze, przekonałam się(...)smakowego odnalazło się mleko w proszku. Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka, nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna. W przygotowaniu nieskomplikowana, jednak jak to w ciastach ucieranych bywa - najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca jest długie ubijanie piany z jajek i cukru. Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, truskawki, jagody - również wpasują
Kronika Piekarnikawyłączyć piekarnik i tam wstawić ciasto. Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto chwilę wyrób na stolnicy lekko podsypanej mąką. Podziel je na cztery części. Każdy kawałek podziel na pół, powstanie 8 kawałków surowego ciasta. Będziemy z nich smażyć 8 chlebków naan. Z każdego ciasta uformuj zgrabne kulki, lekko je spłaszcz. Następnie rozciągnij palcami na kształt niezbyt cienkiego(...)papryką, oregano i polać delikatnie oliwą. Udekoruj posiekaną natką, koperkiem, kolendrą.. Chlebki naan możesz także upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je około 8 minut aż ładnie się zarumienią. Chlebki naan maczane w pysznym warzywnym ratatouille są idealnym pomysłem na obiad. RATATOUILLE Chlebki naan Smacznego. Inspiracja przepisu: AniaGotuje.pl
Zasmakuj Kuchnipyszne i wcale nie musimy go jeść jedynie na specjalne okazje. W moim domu wersja z omastą z cebulki i boczku czy kiełbaski to częste danie obiadowe, ale bez tego mięsnego wykończenia jest równie pyszne. Jednak z okazji Świąt proponują zamknąć tą kapuścianą rozpustę w drożdżowe pierożki-bułeczki. Potrzebne składniki na około 40-50 średniej wielkości pierożków to: Na farsz(...)średnich ziemniaków 300 g kiszonej kapusty (po lekkim odciśnięciu soku) duża cebula olej 50 g masła dwie łyżeczki majeranku łyżeczka lubczyku szczypta kminu rzymskiego łyżeczka czarnego pieprzu sól Na ciasto: około 400 g mąki pszennej mąki żytniej 200 ml mleka jajko 5 łyżek oleju łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 20 g drożdży dwa żółtka ziarna czarnuszki Na początek ugotujcie
Pichceniomania