ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:753/1217)

Jajecznica w tortilli 242

Uwielbiam tradycyjną jajecznicę, jednak czasami urozmaicam ją na różne sposoby i przez różne dodatki. Dzisiaj w wersji kanapkowej tortilli.  Przygotuj swoją kanapkę i jedz śniadanie

Niezły Młynek
Chleb owsiany bezglutenowy 526

Od pewnego czasu bardzo mocno ograniczyłam gluten w swojej diecie. Niech sobie mówią, że to moda, czy jakaś inna choroba, ale biorąc pod uwagę moje ogólne

gutfut
Kokosowe Magdalenki czyli Slodki Czwartek odc.100 256

Sosny , mnie nie powaliły. Zabrakło mi w nich wilgoci... następnym razem zdecydowanie dodam do nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :) Kokosowe Magdalenki 100 g mąki 30 g wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 2 jajka Jajka utrzeć(...)cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski śląskie z młodym jęczmieniem 148

Kluski z młodym jęczmieniem mają ładny zielony kolor a w dodatku są smaczne. Zabarwione są w naturalny sposób, bez dodatku sztucznych barwników.  Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1 szklanki mąka ziemniaczanej 2 łyżki młodego jęczmienia Rafex 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane i ostudzone ziemniaki mielimy na sitku o drobnych oczkach(...)przeciskamy przez praskę. Przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, młody jęczmień, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Dokładnie zagniatamy gładkie ciasto, powinno mieć jednolity kolor. Formujemy małe okrągłe kluski robiąc w każdym dziurkę, układamy na stolnicy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy niewielką ilość oleju, wrzucamy partiami kluski, gotujemy przez 1-2 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku

Bajeczna Kuchnia
Kokosowy sernik z borówkami i kruszonką ( bezglutenowy) 140

Czasem tak mam, że zobaczę gdzieś jakiś deser i od razu nachodzi mnie na niego ochota :) Ostatnio Ania z bloga Five o’clock kusiła u

Mienta blog
Brioche na śniadanie 197

  Dawno, dawno temu…chociaż nie, to nie ta bajka! Jakieś 5 lat temu wydawało mi się, ze upieczenie słodkiego wypieku drożdżowego typu brioche lub

Szybko Tanio Smacznie
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 273

Uszka z grzybami to u mnie pozycja klasyczna, nie obejdzie się bez nich żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną(...)potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Składanki na farsz: 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Przepis: Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. W zależności od tego, czy są to całe

Gotowanie-uk
Bigos 185

Ceremonia przyrządzania bigosu jest niczym angielska tradycja parzenia herbaty. Z tym, że trwa znacznie dłużej Każdy mężczyzna lubi bigos, jest też jeden, który potrafi go fenomenalnie

Ania i Marcin gotują
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 169

jajka 225 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 105 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) garść orzeszków ziemnych, zmielonych Czekoladę rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z cukrem około 3 minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Wlewamy ostudzoną czekoladę i miksujemy krótką(...)chwilę. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek i sól, miksujemy do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią. Formujemy kulki wielkości

Made By Mom And Son
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 190

formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę(...)dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 221

najpierw położyć folię a na nią ściereczkę :) i odstawiam do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 70 minut ale nie dłuższy od 90 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy Pieczenie chleba foremkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę(...)dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Duńskie Bułeczki 156

pokazałam to na filmiku:) . Złożone ciasto delikatnie przekręcam aby dłuższy bok leżał wzdłuż blatu i rozwałkowuję wzdłuż na około 50 cm i grubość około 1 cm . Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam bułeczki w kształcie trójkąta . Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 -3 cm . Bułeczki na blasze maluję wodą , posypuję sezamem i odstawiam(...)minut do wyrośnięcia . Po 30 minutach – pieczenie duńskich bułeczek: Blachę z bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 210 stopni na środkową półkę . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Bułeczki piekłam około 14 – 15 minut . Bułeczki duńskie są gotowe . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 210

bez cukru. Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe 3 bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Scones z rodzynkami 174

ciasto rozwałkowa ć na stolni cy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać szklanką o ostrych krawędziach okrągłe b ułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm . Układa ć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarowa ć z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną. Piec w e wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu

Grunt to przepis!
tort bezowy 175

Składniki: spód bezowy: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka octu masa: 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 1/2 puszki masy kajmakowej daktyle Sposób wykonania: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia blatów bezowych, które pieczemy dzień wcześniej. Białka ( schłodzone ) ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier (po jednej łyżce) i miksujemy za każdym razem aż do momentu gdy się(...)rozpuści. (piana powinna być gęsta i lśniąca) na koniec dodajemy ocet, miksujemy jeszcze chwilę. Na dużej blasze rozkładamy papier do pieczenia, rysujemy koła o średnicy 24 cm. ( piekłam bezy na dwóch blaszkach ). Pianę dzielimy na dwie porcje, nakładamy na okręgi. Rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  do temp 180 stopni i pieczemy przez 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy

Darcia w kuchni