cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g masła 3 jajka szczypta soli 2 łyżki kakao słoik gęstego dżemu (ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) olejek rumowy odrobina soku z cytryny W związku z tym, że ciasto w Pleśniaku ma być kruche, masło powinno być dobrze schłodzone. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i dwiema łyżkami cukru pudru, wrzucić
Przepysznik - BLW i nie tylkodużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą. SKŁADNIKI 4 opakowania (po 50 g) herbatników 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g jogurtu greckiego WYKONANIE Dno formy o wymiarach(...)wylać na warstwę herbatników i włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje, wyłożyć na niej kolejną warstwę herbatników. Do ostudzonej masy wiśniowej wlać jogurt grecki i dobrze wymieszać. Wylać na herbatniki rozprowadzając równomiernie wiśnie, po czym włożyć do lodówki. Ciasto chłodzić co najmniej 2 godziny
Passions hobbies lifeSkładniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl
kolorowotorcikowodarów natury skomponowałam pyszne, lekkie serowo-owocowe nadzienie. Tak podane naleśniki będą częściej u mnie gościć. Spróbujcie, zapraszam. ... naleśniki - smaczny i szybki obiad dla małych i dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe - najprostsze: Można również wykorzystać przepis na: kokosowe naleśniki , sojowe naleśniki waniliowe . 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana(...)łyżki jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu o smaku wiśniowym * do podania śmietanka (lub jogurt) + cukier * wiśniowy smak jogurtu stosuję dla przełamania słodyczy Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki
Słodkie okruszkiKolejny klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach. Polecam na Walentynki J Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową Składniki: 230 g masła 250 g gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej 150 gorzkiej(...)około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym, tak aby nie było grudek. Dodajemy do dżemu. Mieszamy cały czas do momentu, aż masa lekko zgęstnieje. Odstawiamy
Mania Gotowanianiego bułkę tartą, cukier puder, sól i rozkłócone jajko i wszystko razem mieszamy widelcem lub ręką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos wiśniowy, który możemy podgrzać na chwilę przed podaniem dania. Do rondelka przekładamy wydrylowane wiśnie, dodajemy do nich cukier i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy(...)płatkami migdałowymi, płatki prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania. Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe kluski – wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Z tej porcji uzyskałam około 40 klusek. Wrzucamy kluski na wrzącą, ale nie mocno gotującą się wodę. Łyżką cedzakową delikatnie mieszamy
Smaczna Stronaolej rzepakowy 1/3 szkl jajka 2 szt sól śmietana spray dżem wiśniowy Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka połączyć z pozostałymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. gofry piec w rozgrzanej gofrownicy przez
ciasta i desery czyli na słodkoKażde na swój sposób jest dobre, jednak posiada inne walory. Od smakowych i kalorycznych, po ekonomiczne i czasowe. 3 budynie wiśniowe( na 1,5 l mleka) kg twardych jabłek 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamony litr mleka Ciasto: szklanka manny szklanka mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru brzozowego łyżka cukru waniliowego szczypta soli płaska łyżeczka proszku 100 g masła
Dieta moja pasjaroku drzewka wiśniowe mojej Mamy bardzo obrodziły, dzięki czemu zostałam hojnie obdarowana wiśniami. Zrobiłam już mnóstwo dżemów, nastawiłam nalewkę, część wiśni ususzyłam, masę świeżych zjadłam i jeszcze trochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być(...)wydrylowanych i odsączonych wiśni. Warstwa wiśniowa: Wymieszać sok z mlekiem i zagotować. Dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę wiśni, równomiernie rozprowadzić i przykryć ostatnim waflem. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć z lodówki, formę przykryć
Domowa Cookierenka Agichyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki ok. 8 sztuk. Doskonale smakują z serem, smażonymi jabłkami czy dżemem. Ja użyłam dżemu wiśniowego od Dagomy , który świetnie nadaje się jako farsz do naleśników. SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, ¼ szkl. wody, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej, szczypta soli, mąka pszenna ok. 8-10 łyżek, 2 łyżki oleju do smarowania: dżem wiśniowy DAGOMA WYKONANIE Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut
słodki bratekciasta są bardzo proste – być może większość znajdziecie u siebie w domu. Sam wypiek jest mało słodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe(...)miękkiego masła Posypka, poncz: 1 łyżka masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych 300 g kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki, wiśniowego, malinowego) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu; gdy ciasto jest dla dzieci, pomijamy) Biszkopt: Dno blaszki o wymiarach ok. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik
Poezja smakubiszkopcie torcików. Wilgotne ciasto a’la brownie i krem na bazie lekko słonego serka philadelphia z dodatkiem świeżych malin. Ciasto nie wymaga żadnego nasączania i upieczemy go bez użycia miksera. Dla amatorów treściwych ciast. Mały kawałek skutecznie zaspokoi głód na słodkie. Bardzo podzielne i ładnie równo się kroi. Polecam pyszne ciasto na różne okazje. Pasują(...)łyżeczki soli Krem serowy: 15 dag masła 40 dag serka Philadelphia 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: 2 -3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej 1 szklanka świeżych malin ½ tabliczki mlecznej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć jednakową temperaturę. Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz sodą i kakao do połączenia. W drugiej
Wanilia i Kardamonwyłożonej papierem kwadratowej formy. Lekko ugniatam palcami. Smaruję równomiernie i dość grubo ulubionym dżemem (dobrze komponują się powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy). Średnią część zagniatam z łyżką kakao i ścieram na dżem. Już nie ugniatam. Na ciemne ciasto wykładam pianę z białek i ścieram na nią pozostałą część ciasta jasnego. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia po mojemuwyjątkowy, co nagradza nam wszelki wysiłek włożony w upieczenie właśnie tego ciasta. Ciasto jest upieczone w dużej formie 40 x 26 cm. SKŁADNIKI Kruchy spód: 360 g mąki pszennej tortowej 170 g zimnego masła 100 g cukru 7 żółtek 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Warstwa wiśniowa: 1 kg wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 1/2 szklanki wody 2 galaretki(...)folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na dnie formy o wymiarach 40 x 26 cm, ponakłuwać widelcem i włożyć na 25-30 minut do piekarnika. Upieczony kruchy spód zostawić do ostudzenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie przełożyć wraz z sokiem do garnka, dodać wodę i zagotować. Do szklanki nalać trochę
Passions hobbies lifeczęści z tego mniejszą pokroić w drobną kostkę). Przygotować krem. Masło rozetrzeć ze zgęszczonym mlekiem na puszystą masę (ja dodaję trochę syropu wiśniowego, można też dodać sok z cytryny). Posmarować kremem krążek, resztę kremu wymieszać z pokrojonym ciastem i orzechami. Wyłożyć na posmarowany kremem pierwszy krążek. Udekorować i wstawić do lodówki. Krem można przygotować też z jogurtu, śmietany kremówki
kulinarnajamka.blogspot.com