ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:63/169)

Ciasto z wiśniami i galaretką 134

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanka oleju aromat migdałowy szklanka wydrylowanych wiśni 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wrzątku Sposób przygotowania: 1. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i aromat migdałowy, wymieszać. 2. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć wydrylowane wiśnie. Ciasto piec w 180 st.C

Kuchnia domowa Ani
Ciasto „Cycki Murzynki” 206

pierwszy raz na specjalna okazję. Przyznam, że wyszło bardzo smaczne,chociaż zdjęcia nie oddają jego uroku. Należy  nadmienić ,że ciasto jest mocno alkoholowe. Moja wersja to nie tylko biszkopt makowo- kokosowy, ale również zwykły biały biszkopt i dżem wiśniowy. SKŁADNIKI Biszkopt jasny 1/2 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku(...)wiśniowego 100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów rodzynki do dekoracji Polewa: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki kakao WYKONANIE Biszkopt jasny Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy  cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Wszystko delikatnie mieszamy drewniana łyżką Ciasto wylewamy

W kuchennym oknie Ewy
CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU, NA PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄCE 490

raczej w wersji wytrawnej, ale ma w sobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp. Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście  (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie

Smaczne Zdrowe
Clafoutis: czyli skoro francuski, to nawet zakalec zrobi furorę 142

Francuzi wiedzą, co robią, i to ciasto-deser smakuje naprawdę wybornie. Oszukałam lekko, dodając ekstrakt migdałowy, dzięki czemu pachnie wspaniale; poza tym aromat migdałowy doskonale komponuje się z czereśniami. Nie za słodkie, bardzo delikatne, oryginalne w strukturze - zdecydowanie zaspokajające głód na Francję. Bazowałam na przepisie Blondynki , ale co nieco w nim zmieniłam. Wiśniowe smakołyki przygotowały również Mirabelka , Mops i Panna(...)jednolite, bez grudek. Formę wysmarować masłem. Na dno wysypać czereśnie, polać powstałym sokiem. Na wierzch wylać ciasto. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. Przestudzić. Podawać letnie lub na zimno, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Mirabelki W wiśniowym sadzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort wiśniówka 188

Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy.   Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady.  Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada  i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga  Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)wiem brzmi strasznie ale spróbujcie.  Wystudzić biszkopt.  Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze:  1 (około) szklanki  wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%)  70 g masła 3 łyżki wiśniówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik z makiem i dżemem mirabelkowym 136

kwaskowaty dzięki dodatkowi dżemu mirabelkowego . Jeśli nie macie w spiżarce takie dżemu to możecie użyć innego kwaskowatego (polecam wiśniowy). Dla kogo: dla tych, którym zalega w spiżarni puszka maku dla fanów ciekawych smaków dla chcących spróbować tego podrabianego serniczka Składniki na ciasto: 50g cukru pudru 220g mąki 150g masła Składniki na masę: 500g śmietany 12 lub 18% 250g masy makowej

Mania Wypiekania
Ciasto wiewiórka z żurawiną 183

piekę około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem. Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszoną żurawinę całą o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Żurawina ta jest moczona w zagęszczonym soku z wiśni, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny wiśniowy smak. Żurawina jest jednym z najzdrowszych owoców. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest źródłem wielu cennych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasta i desery - 25 przepisów 137

okazję - mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie lub zainspirujesz się i przygotujesz coś podobnego dla siebie, rodziny i gości. W tym wpisie znajdziesz 25 przepisów na ciasta i desery, w tym lody i kawę mrożoną. Jest też przepis na mini chlebki do koszyczka, ale to dlatego, że te zajączki słodko wyglądają :D i można je przygotować w słodkiej wersji(...)śmietanie, ekspresowa) 2. Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 3. Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy z wiśniową nutą Muffinki rafaello z ciecierzycy (wegańskie) Sernik z brzoskwiniami i bezą Rurki z kremem budyniowym Ciasto kruche z rabarbarem, jabłkiem i budyniową pianką Lody kawowe (z 3 składników, w 5 minut, bez maszyny) Lodowa kawa mrożona Sernik

Kolorowy Przepisownik
Ciasto oczy carycy. 196

szklanki mleka 2 łyżki cukru torebka cukru waniliowego 25 dag  margaryny Galaretka 2 galaretki np. wiśniowe 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody  Dodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno,  dodajemy stopniowo cukier.  Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem

W kuchennym oknie Ewy
Kolorowe ciasto ze śliwką i pianką 127

masła ) 6 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobić ciasto. Ciasto podzielić

Różne smaki w kuchni
Pani Walewska 152

żółtek Beza: 6 białek 1,5 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego pół szklanki posiekanych orzechów laskowych Masa: 3 szklanki mleka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 jajka cukier waniliowy 3/4 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać do większej miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i wymieszać. Dodać masło

Moje pyszne gotowanie
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher 160

pszennej kilka łyżeczek powideł śliwkowych Jamar (mniej niż pół słoiczka) 3 kuleczki ferrero rocher sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę(...)mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto wkładamy do formy ugniatamy ręką w taki sposób, aby ciasto rozeszło się po całej formie, delikatnie oblepiamy też brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, schładzamy jeszcze z 3-4 minuty w lodówce. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (u mnie grzanie góra-dół) około 10-12 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie

Słodkie okruszki
Ciasto gruszkowe 185

pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez

Niezły Młynek
Ciacho z kulkami 241

powidłami. Z ciemnego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego w środek każdego włożyć 3 - 4 rodzynki. Wkładamy kulki na ciasto posmarowane powidłami. Pieczemy ok 45 min w temperaturze 180 stopni C. Krem 1 kostka masła 3 torebki galaretki wiśniowej 2 łyżki żelatyny 4 białka 1 szklanka cukru Wykonanie: Masło ucieramy na puch.  Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance gorącej(...)dodajemy cukier, nadal ubijając aż cukier się rozpuści.  Ubitą pianę małymi partiami dodajemy do utartego masła cały czas ucierając następnie dokładamy gęstniejącą galaretkę.  Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Rozpuszczamy pozostałe galaretki według przepisu umieszczonego na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia,  następnie wylewamy na krem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26945

waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształu, 1 kostka masła Dodatkowo: 18 sztuk delicji o smaku wiśniowym, 1/2 szklanki mocnej parzonej  kawy  VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl , 40 dag truskawek, 2 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu

Tradycyjna kuchnia Kasi