słodkie ciasta, to czarną porzeczkę możecie zastąpić dżemem jagodowym lub borówkowym. Jak dla mnie ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy smaki nieco się już przegryzą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Łabędzi puch – Składniki: Łabędzi puch – składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru – ok. 150 g 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100 g 1/4 szklanki(...)pudru 3 łyżki soku z cytryny – ok. pół średniej cytryny Łabędzi puch – dodatkowe składniki: ok. 400 g dżemu porzeczkowego, wiśniowego, malinowego, jagodowego lub borówkowego * szklanka o pojemności 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Łabędzi puch: Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo łyżka
Kulinarne Przebojedrożdży cukier waniliowy 1/4 szkl.cukru kostka margaryny lub masła (250g) 2 jajka 1/2 dużego kubka śmietany 12% dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki (żeby nie były mdłe) PRZYGOTOWANIE: Drożdże wkruszamy do mąki , dodajemy margarynę i pozostałe składniki zagniatamy gładkie ciasto dzielimy na 3 części najpierw rozwałkowujemy pierwszą na w miarę okrągły kształt nożem albo radełkiem rozcinamy ciasto
Swojskie jedzonkoSernik Twix PRZEPIS TUTAJ Sękaczek PRZEPIS TUTAJ Miodownik z orzechami PRZEPIS TUTAJ Sernik królewski PRZEPIS TUTAJ Wiśniowa pokusa PRZEPIS TUTAJ Snikers bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ Makowa gwiazda świąteczna PRZEPIS TUTAJ Księżniczka – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ Karmelowiec – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Ciasto Michałek
Blog z Apetytemprzywitanie naszej złotej jesieni. Jako, że Christopher jest mistrzem kuchni, poprosiłam go, żeby to on przedstawił jakiś swój przepis. Wybór padł na nadziewane jabłka w cieście. Efekt.. wspaniały, czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jadłam. Dzięki Christopher za ten wspaniały przepis, na pewno wrócę do niego nie raz :) A teraz zdjęcia Christchopera: i moje a teraz(...)porcji: 2szkl. mąki 0,5 kostki margaryny 0,5szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1 łyżeczka cukru konfitura wiśniowa migdały płatki cukier cynamonowy jabłka,najlepiej antonówki,reneta,kruche. ( u mnie 6 sztuk bo na tyle starczyło ciasta ) Sposób wykonania: Jabłka wydrążyć i nadziać konfiturą. Tłuszcz posiekać z mąką,dodać drożdże ze śmietaną i cukrem. Ciasto zagnieść i rozwałkować.Pokroić
Na słodko lub wytrawniepoczątku pomyślałam o kruchym cieście - tak można go z łatwością zrobić bez dodatku jaj - klik , ale potem moje myśli przeniosły się na bardziej Wielkanocne smaki. Od razu zabrałam się za przygotowanie świątecznej baby czekoladowej bez dodatku jaj i sztucznych dodatków. Jeżeli chodzi o składnik padło na proszek do pieczenia, zamiast mleka dodałam sok wiśniowy z letnich zbiorów i wodę, zamiast(...)miski wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce łączymy ekstrakt waniliowy, sok wiśniowy, olej, wodę. Mieszamy, następnie wsypujemy suche składniki i łączymy. Do wymieszanych składników dodajemy sok z cytryny a następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościbardzo miłe;) Na początek zostawiam przepis na pyszne, mięciutkie knedle ziemniaczane z morelami. Do ciasta dodałam kisiel, nadał im ładnego koloru:) Morele przed sklejeniem, można nadziać dżemem. około 70 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dkg mąki pszennej 1 kisiel wiśniowy 250 g białego sera 2 jajka morele (ilość uzależniona od wielkości ) śmietana cukier trzcinowy Przestudzone ziemniaki rozgniatam
Takie tam pichceniecieszy się dużą popularnością:) Dzisiaj mam również dla Was murzynka, jednak w zupełnie innej wersji. Dzisiejszy murzynek jest bardzo wilgotny, czekoladowy, z dodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni
Z miłości do słodkościopakowania dodajemy 100 gr masła i 1 jajko kilka kropel esencji waniliowej (jeśli nie lubimy, nie dajemy) 1 budyń wiśniowy na 3/4 litra mleka 2 i 1/2 szkl mleka 4-5 łyżek cukru 200 gr borówek 1. Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części
Gotowanie...to proste !kruchy spód, warstwę owoców zatopionych w galaretce, śmietankową masę z dodatkiem serka philadelphia oraz kokosową bezę. Osobiście bardzo lubię tego typu ciasta, więc kto wie, być może w przyszłym roku pokuszę się jeszcze o wersję malinową lub wiśniową?;) Kruchy spód: 200 g mąki tortowej 150 g masła, zimnego 4 żółtka 40 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder przesiewamy razem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dość szybko, by niepotrzebnie nie ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy
Smaki Na Talerzumargaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 6 jaj 3 łyżki kakao dżem wiśniowy Sposób przyrządzenia: Białka z 6 jaj ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz miękką margaryną. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami kakao. Jasną część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem
upichcicform polecam upiec blaty ciasta pojedynczo). Rozkładamy ciasto po równo na 3 formy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na drobne kawałeczki (wiórki(...)Następnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy na bok, aż czekolada zgęstnieje. Dodatkowo: 0,5 słoiczka konfitury truskawkowej, porzeczkowej lub wiśniowej słodycze do ozdobienia np. Kinder Bueno, Kinderki, SchocoBons, KitKat, czekoladka itp. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury. Następnie 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostałą konfiturę i 1/3 kremu. Przykrywamy trzecim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy czekoladowym
Made By Mom And Sonkrem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny na masę wiśniową: 2 opakowania galaretki wiśniowej szklanka wiśni (mrożonych lub z kompotu) na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki orzechy do dekoracji Ciasto: żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaskładniki na ciasto kisielowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 60 g masła 2 jaja 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy na przemian żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na pulchną masę. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę zmieszaną(...)proszkiem do pieczenia i kisielem. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min. składniki na masę serową: 500 g zmielonego sera białego tłustego 80 g masła
Domowy Smak Jedzeniadżemem wiśniowym. Zazwyczaj kupowałam takie roladki w mojej ulubionej cukierni :) Tym razem postanowiłam zrobić sama do niedzielnej kawy. Wszystkim bardzo zasmakowały więc pewnie zagoszczą u nas jeszcze nie raz. 3 duże jajka L 50 gramów mąki pszennej 50 gramów cukru 30 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek dżemu wiśniowego(...)przez sito. Wsypujemy do ubitej piany raz po razie za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia przełożyć ciasto i rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.( moje 37/32 cm.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 12 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy zdejmujemy z blaszki od razu zdjąć papier do pieczenia
Andzia Pichci