ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:53/169)

Wiśniowo – porzeczkowe ptasie mleczko 138

Bardzo dobre lekko kwaskowate ciasto. Uwielbiam ciasta z wiśniami, są przepyszne. Wykonanie biszkoptu- patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ To jest najlepszy biszkopt. Polecam go zawsze bez najmniejszych obaw. Wykonanie ptasie mleczka – mrożone owoce rozmrozić, następnie przetrzeć przez sitko. Powinno powstać 500 ml przetartych owoców. Jeżeli jest mniej to dolać soku wiśniowego lub innego. Dodać cukier i wymieszać. Żelatynę wsypać(...)lodówki aż całkowicie zgęstnieje. Galaretkę zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia. jak już galaretka zacznie gęstnieć wylać na wiśnie i wstawić do lodówki. Jak już galaretka jest gęsta ciasto jest gotowe do jedzenia. Ciasto pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Jeż - ciasto biszkoptowe z kremem ganache 223

krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache.  Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)międzyczasie biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. 5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku i 1/2 szklanki wody). Następnie posmarować kremem ganache. Później

Ugotować
Ciasto Owocowa Mgiełka 546

Ciasto jest bardzo lekkie i orzeźwiające. To doskonały deser dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, 4 łyżki oleju, 1 szklanka mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania śmietan-fixu, 2 opakowania cukru waniliowego, ½ szklanki wody, 1 łyżka żelatyny, Dodatkowo: ½ słoika dżemu wiśniowego(...)dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smaruję dżemem wiśniowym. 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki jaglane z wiśniami ( BEZ GLUTENU, MLEKA, CUKRU ) 184

połączenia składników. ( Uwaga: gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody ) 2. Na posmarowaną olejem kokosowym, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. 3. Do kompotu wiśniowego dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Wlać na rozrzana patelnię i chwilę podgrzać. 4. Placki podawać z frużeliną wiśniową. INSTRUKCJA _ KROK PO KROKU

Atlas Smaków
Najlepsza nalewka wiśniowa 217

Nalewka wiśniowa, a konkretnie wisienki z nalewki, były przyczyną mojego pierwszego, lekkiego zatrucia alkoholem, podczas którego chciałam umrzeć, słońce za głośno świeciło, muchy tupały, a kula ziemska pędziła tak szybko, że mdliło. A mówią, że niby owoce są zdrowe i należy je spożywać. Nalewka wiśniowa w szkole średniej to wspomnienia związane z nalewką babuni, która pita ukradkiem za szkołą była(...)zrobić z wiśniami z nalewki? Przesmażyć na patelni, podlać alkoholem, podpalić i gorące przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i mamy dodatki do deserów, ciast albo do wyjedzenia łyżką jak nas dopadnie kryzys jakikolwiek. Post Najlepsza nalewka wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Nalewka z suszonych wiśni 207

Dzisiaj polecam nasz przepis na domowy alkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe . A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną 128

galaretką dają winny smak, a więc ciasto nie jest za słodkie. Składniki Placki biszkoptowe: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 20 dkg cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: 1 śmietana śnieżka 200 ml mleka 1 galaretka wiśniowa Dodatkowo : 30 dkg pierniczków 1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy(...)stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy żeby zaczęła tężeć. 2. Jabłka obieramy i kroimy

Kuchnia u Bietki
Cygańskie ścieżki 2532

szklanki mąki + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 5 opakowań galaretek o różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
3 bit owocowo-sernikowy 130

masy budyniowej jest w domu zawsze, połowa wiaderka kremowego twarogu sernikowego z dodatkiem mascarpone pozostała po serniku czekoladowym, owoców mrożonych pod dostatkiem, więc nie było co zwlekać. Przygotowałam ciasto, które mną samą w smaku zachwyciło :) Wybaczcie, że to powiem, ale wyszedł pyszny! Zresztą, po co mówić, jak to widać 😝 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)Warstwa wierzchnia: 300g twarogu sernikowego z mascarpone President 200ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 40ml wody 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody Sposób przygotowania: Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników. ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące

Kuchnia w czekoladzie
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 225

dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić  w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Pierrot 181

użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie   dżem wiśniowy krem orzechowy       biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku   posypujemy orzechami       Ciasto najlepiej podawać schłodzone.    Smacznego

Domowe ciasta
Gofry z cukrem pudrem i dżemem wiśniowym 149

proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Miksować do momentu dokładnego połączenia składników. 2. Na rozgrzaną gofrownicę nalać porcję ciasta i smażyć do momentu zgaśnięcia lampki. 3. Usmażone gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym (np. domowej roboty

A Ty Smakuj Mnie
Tartaletki z kremem budyniowym 146

Małe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli. Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru(...)budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy 2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa) owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie) Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można

Garnkowe fanaberie
BABULCE 106

miękkiego) 1 łyżka śmietany  1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości

Kuchnia w opałach
Torcik z masą budyniową i czekoladą 142

mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 1/2 szk cukru Dodatkowo : 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g ) 50 g masła kolorowa posypka do ciast dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu 330 g dżemu wiśniowego Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania