ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:48/169)

Konfitura wiśniowa 274

Konfitura wiśniowa – Dzisiaj zapraszam na jeden z moich ulubionych, letnich przetworów konfiturę wiśniową. Jest bardzo słodka i smaczna. Stanowi wspaniały dodatek do ciast i kremów, szczególnie polecam ją do ciast czekoladowych. Zimą jest przyjemnym dodatkiem do śniadania i kawy, uwielbiam! Ja konfiturę gotuję dosyć długo, aż troszkę zbrązowieje i będzie miała delikatny karmelowy posmak. Owoce w konfiturze powinny być

Mała Cukierenka
Pancakes z syropem wiśniowym 326

brązowego (trzcinowego) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła + odrobinę do posmarowania patelni cukier puder słoiczek syropu wiśniowego ( lub ulubionej konfitury owocowej ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być w miarę gęste.  Nakładać dużą łyżką na posmarowaną masłem patelnię o grubym spodzie i smażyć z każdej strony na rumiano

zielonacukinka
waniliowe muffinki z konfiturą 129

lekko chrupiącą skorupką. Przepis od znajomej, od siebie dodałam kleksiki z kremu. Wyszło ślicznie i pysznie:) W oryginalnym przepisie konfitura wiśniowa, ja zastąpiłam ją domową konfiturą z porzeczek i czereśni. Bardzo się cieszę, że w tym tygodniu w akcji "Ciasto na niedzielę" mamy właśnie muffinkowy temat:) składniki: suche: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: konfitura wiśniowa Składniki suche wymieszać ze sobą. Składniki mokre również. Mokre wlać do suchych, wymieszać "szybko i byle jak" - masa będzie dość gęsta. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami. Wykładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec ok 15 minut (do tzw suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym

6niebo
Sernik podwójnie wiśniowy 128

wiśnie z cukrem gotowane na sos spód: 160 g ciastek czekoladowych 60 g masła ciasto: 750 g sera półtłustego 4 jajka 2/3 szklanki cukru drobnego 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 cytryny 30 dkg wiśni sos wiśniowy: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny(...)gładkiej masy. Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik. Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku.  Następnie wciskam je w w środek ciasta.  Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka.  Wstawiam sernik

wesoła kuchnia
DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE 136

sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.     SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki(...)budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru Dodatkowo: dżem wiśniowy , białko, lukier WYKONANIE Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.  Do miski wsypujemy obie mąki, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajko, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto.  Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej

słodki bratek
PIJANA DROŻDŻÓWKA 180

Ciasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki(...)Wrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.   Dżem wymieszać ze spirytusem.  Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników.  Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik

pieprzny smaczek
Piernikowe zawijańce z dżemem wiśniowym 144

przepisy, które będę regularnie (aż do świąt) publikować na blogu. Śledźcie Nastoletnie, może Was zainspiruję!  Piernikowe zawijane drożdżówy z wiśniowym dżemem. Mięciutkie, bardzo puszyste, nie za słodkie. Bardzo korzenne z posmakiem piernika. Polecam! Składniki: (na 12 sztuk) Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 szkl ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 3 łyżki miodu 80 g masła 1/2 łyżki przyprawy(...)łyżeczki kakao 4 łyżki cukru+ 1 łyżeczka 2 jajka szczypta soli Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 360 g) 4 łyżki wody+ 2 łyżeczki miodu do posmarowania bułek Lukier: 100 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik wiedeński 168

sernik to klasyka - aż dziwne, że przez tyle lat prowadzenia bloga jeszcze go tutaj nie dodałam. Najczystsza postać tego ciasta*, sam ser, żadnego spodu i innych, zbędnych dodatków (choć oczywiście - dla chętnych - można dodać bakalie, co w moim domu nie przejdzie ;)). Wierzch sypiemy przesianym kakao, cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Składniki 175 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru(...)kuchenną kratkę, aż wystudzi się całkowicie). Smakuje dobrze zarówno mocno schłodzony w lodówce, jak i ciepły, podgrzany np. w mikrofalówce i podany z frużeliną wiśniową lub sosem owocowym. * zdecydowanie nie pasuje mi określenie "ciasto" do serników ;) ** ładniej się prezentuje, choć akurat nie miałam, bo piekłam w Łodzi i wlałam do prostokątnej źródło: Ciasta jak u mamy, dr. Oetker

Słodkie inspiracje
Placki z dyni... makaronowej! 132

której miąższ po upieczeniu uzyskuje strukturę makaronu spaghetti? Jak dla mnie to jedna z najciekawszych odmian! :)  Placki z dyni makaronowej podane z sosem wiśniowym, cynamonkami bio i awokado PANCAKES Z DYNI MAKARONOWEJ /przepis własny/ Ciasto: 150 g upieczonej dyni makaronowej pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka zarodków pszennych pół łyżeczki proszku do pieczenia aromat pomarańczowy łyżka konfitury bananowej (Lucien

Poranek na słodko
Rolada biszkoptowa z galaretką 194

galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka - 0,5 szt Sposób przygotowania: Ciasto : Żółtka oddzielić od białek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier , dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać

Kuchnia Danusi
orzechowo-kawowy tort koszyk 104

stopiła ale nawet się udało. Dekorowanie to nie jest moja mocna strona ale w sumie wyszło nie najgorzej:) Grunt, że tort bardzo smakował.  *foremka 21 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 8 jajek 300 g orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru pudru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego(...)sypkiej kawy mielonej 250 g masła na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku dodatkowo: słoiczek dżemu wiśniowego kilkanaście małych bezików cukrowe kwiatki bita śmietana  kakao Upiec ciasto: żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Dodać starte orzechy i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Dni tortownicy wyścielić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 122

bardzo słodkie i owocowe:) Fajne odstępstwo od dań mięsnych.  Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić) sól mały słoiczek powideł (użyłam powidła wiśniowe) sól 2 łyżki masła pół szklanki oleju do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu potłuc dokładnie tłuczkiem

na moim stole...
Gofry biszkoptowe 120

Zapraszam na pyszne i lekkie   gofry biszkoptowe z dżemem wiśniowym i serkiem malinowo jagodowym :)  smakowały wyśmienicie i szybko znikały. Składniki : 1 szklanka mąki tortowej  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 3 łyżki oleju  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dżem z wiśni  serek kremowy malina z jagodą Wykonanie :   Jajka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem .  Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować margaryną lub olejem . Upieczone gofry przekładać dżemem wiśniowym , wierzch udekorować serkiem kremowym i wisienką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Clafoutis - ciasto z wiśniami 157

pieczenia wydzielały substancję (amygdalinę) o migdałowym aromacie. Ja jednak wolę wypestkować owoce i dodać do ciasta trochę ekstraktu migdałowego. Dlatego pożyczyłam od mojej Mamy specjalny przyrząd - drylownicę, którą pokazywałam Wam na Facebooku . Sprawdza się świetnie, choć po wszystkim cała kuchnia jest w soku wiśniowym (dzięki za zmywalne ściany:)) Jeżeli nie macie dostępu do drylownicy, możecie wypestkować owoce ręcznie, robiąc(...)małe nacięcia i wyłuskując pestki. Jeżeli lubicie słodkości na śniadanie , możecie przygotować clafoutis bez śmietany, aby było lżejsze i zmieszać składniki, tak jakbyście robili ciasto na naleśniki.  Clafoutis przygotowałam specjalnie na akcję Mirabelki "W wiśniowym sadzie" . Razem ze mną desery z wiśniami przygotowały Mirabelka i Panna Malwinna . Clafoutis - ciasto z wiśniami przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu

Chilli Czosnek i Oliwa
PIERNIK PRZEKŁADANY Z MASĄ I KONFITURĄ + FILMIK 159

święta i nie tylko. Najsmaczniejszy po dwóch dniach, kiedy to całkowicie zmięknie. Jest wyjątkowo smaczny z tą masą i dżemem. Można go długo przechowywać lub nawet zamrozić.  Ciasto świetnie się przechowuje, długo jest świeże i pysznie smakuje.  SKŁADNIKI :   3 szklanki mąki  4 jajka 150 g rozpuszczonego masła  3/4 szklanki cukru  4 łyżki płynnego miodu(...)DODATKOWO :  2 słoiczki dżemu wiśniowego  2 czekolady mleczne lub deserowej  wiórki do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Ciasto - białka ubijamy i odkładamy. Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka i miód oraz śmietanę, ucieramy. Następnie wsypujemy kakao, mąkę, proszek, sodkę i przyprawę do piernika, miksujemy. Na koniec partiami dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną

Kulinarne Fantazje Marioli