ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:55/169)

Kolorowa pianka z owocami i galaretką 213

dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy  przez około 20 minut. Wystudzić. Galaretkę wiśniową rozpuścić  w szklance wody, wystudzić. 250 ml śmietany ubić na sztywno, następnie wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Pierrot 168

użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie   dżem wiśniowy krem orzechowy       biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku   posypujemy orzechami       Ciasto najlepiej podawać schłodzone.    Smacznego

Domowe ciasta
Gofry z cukrem pudrem i dżemem wiśniowym 138

proszek do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i mleko. Miksować do momentu dokładnego połączenia składników. 2. Na rozgrzaną gofrownicę nalać porcję ciasta i smażyć do momentu zgaśnięcia lampki. 3. Usmażone gofry posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wiśniowym (np. domowej roboty

A Ty Smakuj Mnie
Tartaletki z kremem budyniowym 134

Małe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli. Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru(...)budyniu śmietankowego lub waniliowego 750ml mleka 2 łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy 2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa) owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie) Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można

Garnkowe fanaberie
BABULCE 95

miękkiego) 1 łyżka śmietany  1 żółtko 2 łyżki cukru pudru. na krem 1 mała śmietanka 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 śmietanfix aromat wiśniowy kiwi, arbuz i winogrona różowe A jak to zrobić: Zagnieść ciasto z wszystkich podanych wyżej składników i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na płat o grubości

Kuchnia w opałach
Torcik z masą budyniową i czekoladą 134

mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 1/2 szk cukru Dodatkowo : 1 czekolada do oblewania ciast ( 200 g ) 50 g masła kolorowa posypka do ciast dowolny poncz lub herbata do nasączenia biszkoptu 330 g dżemu wiśniowego Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Czekoladowe ciasto z truskawkami 352

Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem.  Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek     Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto :  Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt

Słodkości i nie tylko
Tarta czekoladowo wiśniowa 181

które są przysłowiową wisienką w tarcie. spód tarty: 125 g masła zimnego 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka frużelina wiśniowa: 500 g wiśni wydrylowanych 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny masa serowa: 400 g sera twarogowego półtłustego 150 g jogurtu(...)rozpuściła. Frużelinę odstawiam do ostygnięcia. Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, puder, żółtka, masło zimne pokrojone, wodę i kroję wszystko nożem. Potem zagniatam rękoma ale bardzo krótko. Ciasto przekładam do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Formę do tarty o wymiarach

wesoła kuchnia
Ciasto bez pieczenia na sucharkach 447

mnie czekośliwka 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2,5 łyżeczki żelatyny 50g czekolady 1 galaretka wiśniowa 1,5 szkl czereśni świeżych lub mrożonych – można użyć też wiśni czy porzeczek Jak zrobić ciasto bez pieczenia na sucharkach: Tortownicę 21cm wyściełamy folią spożywczą. Spód tortownicy wykładamy sucharkami, które delikatnie nasączamy niewielką ilością mleka. Sucharki smarujemy

Dorota Smakuje
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2162

Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil  Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody  Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować(...)ciastka połowę kremu, później warstwa ciastek  moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy,  kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka  moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody  posmarować górę ciasta ozdobić wg uznania, ja dałam kandyzowane  wiśnie i listki mięty Z okazji 3. urodzin

W królestwie smaków Beaty
Zdrowy, białkowy sernik z sosem wiśniowym 216

Sernik dla tych co dbają o linię, nie znaczy to, że nie będzie dobry....   jest pyszny...delikatnie słodki, rozpływa się w ustach...migdały są przyjemnie

Wypieki Rene
Brownie z cukinii z kremem kokosowo-wiśniowym (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 110

mąki owsianej lub zmielonych płatków -20 g skrobi -Ksylitol według uznania -4 pełne łyżki kakao -1 łyżka octu jabłkowego -1 łyżeczka sody oczyszczonej -Cynamon, kardamon, mielony imbir Krem kokosowo-wiśniowy -stała część powstałego z jednej puszki mleka kokosowego Real Thai ,  -szklanka wiśni (mogą być mrożone) -ksylitol -mąka kokosowa  Dodatkowo - kakao do nasączenia: 3 łyżki kakao, 1/2 szkl gorącej(...)dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić go w dowolne kształty i polać przyrządzonym kakao. 7. Na końcu udekorować kemem kokosowo-wiśniowym  (śmietankę, wiśnie i ksylitol zblendować, dodać tyle mąki kokosowej ile potrzeba do jego zagęszczenia

Candy Pandas
Sernik na kruchym cieście z wiśniami. 152

mrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy(...)koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy

Izabelawkuchni
Biszkopt z pianką i musem śliwkowym 251

Dostałam sporo mocno dojrzałych letnich śliwek. Śliwki te miały fioletowo-wiśniową skórkę a w środku były żółte, w smaku bardzo przypominały brzoskwinie. Część przerobiłam na dżem a część przerobiłam na mus i wykorzystałam do ciasta. składniki: biszkopt 4 jajka 150 g cukru 150 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pianka 500 ml śmietanki

Monia miesza i gotuje
Tort Kotek 154

swoje urodziny jako wielkie święto i czekają na kolejne już dzień po nich Tort to niesamowity atrybut każdego solenizanta w mojej rodzinie. Zamówienia kierowane do mnie na to urodzinowe ciasto są zwykle na długo długo przed tym ważnym dniem i jeszcze potem przegadywane kilkukrotnie, ciągle uzgadniane i dopracowywane w szczegółach. Dzieci jak to dzieci, mają swoje sezonowe fascynacje i wiem(...)czas ubijając dodajemy cukier i żółtka, ubijamy chwilę. Do jajek dodajemy mąki, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180st. Biszkopt całkowicie studzimy (najlepiej upiec dzień wcześniej) i kroimy na 3 części. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 400ml wody. Spód (ostatnią warstwę tortu) kładziemy na dnie zamkniętej tortownicy, nasączamy

Dorota Smakuje