Drugi raz w życiu robiłam bezy. Dziś wiem, że do przepisu na bezy trzeba dodać jeszcze dużo cierpliwości od siebie :) Efekty możecie oglądać na zdjęciach. Połączenie
Blondynka Gotujemocnego wiśniowego alkoholu Kirschwasser, specjalności regionu produkowanej na tych terenach. Istnieje też wersja sugerująca, iż tort szwarcwaldzki pochodzi ze Szwajcarii. Autorstwo tortu często przypisywane jest niemieckiemu cukiernikowi Josefowi Kellerowi, który w 1915 roku w cukierni Cafe Anger stworzył recepturę słynnego Schwarzwälder Kirschtorte i zapisał ją w swojej książce kucharskiej. Według Kellera deser składał się z jednej warstwy ciasta, nasączonego Kirschwasser(...)cytryny frużelina: 350g wiśni (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny nalewka wiśniowa do nasączenia blatów (w wersji bez alkoholu można zastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę
Obiad gotowywyłożonych papierem do pieczenia. Beza : 4 białka 100 g cukru pudru Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Dodatek: słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego lub powideł 100 g pokrojonych dość drobno orzechów włoskich wykonanie i pieczenie : ciasto kruche nakłuwamy widelcem i smarujemy połową dżemu i wykładamy bezę posypujemy orzechami pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni i studzimy Krem
Domowe ciastadodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem
Praktyczna plszklanki mleka 100 g namoczonych wcześniej rodzynek (chyba że ciasto było już z bakaliami) 1 aromat rumowy lub trochę rumu 3/4 słoika dżemu (ja użyłam wiśniowego) ewentualnie trochę cukru pudru (jeśli użyte ciasta były mało słodkie) Do polewy: 200 g dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 50 ml słodkiej śmietanki 30-36% Dodatkowo: wiórki kokosowe
Ratunku obiadPrzelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki). Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go na pół. Jedną część wkładamy do blaszki, w której go piekliśmy i polewamy połową rozcieńczonego syropu (1:2) lub soku wiśniowego(...)biszkopt i schładzamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, układamy banany przekrojone na pół na cieście i smarujemy je sokiem z cytryny lub syropem z pigwy (aby banany nie ściemniały). Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie schładzamy. Układamy drugi biszkopt dopiero jak galaretka ładnie stężeje i polewamy go sokiem wiśniowym. Wykładamy pozostałą część śmietanki i posypujemy startą czekoladą. Przepis pochodzi ze strony tutaj
Aga w kuchniZ racji tego,że sezon wiśniowy już w pełni przygotowałam zestaw 4 etykiet na słoiczki z domowym dżemem i sokiem wiśniowym. Etykiety gotowe do wydruku w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszklanka mała - poj. 200 ml Wykonanie Wszystkie składniki ( oprócz dżemu ) dokładnie miksuję. Na suchą, mocno rozgrzaną patelnię teflonową nakładam małą chochelką porcje ciasta, formuje placuszki. Smażę z obu stron krótko, do zrumienienia. Podałam na ciepło polane dżemem wiśniowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) 125 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na masę wiśniową 1 kg wiśni (u mnie mrożone) + 150 ml wody 180 g cukru 100 g mąki ziemniaczanej + 150 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Na bitą śmietanę 400 ml śmietany(...)temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać
Passions hobbies lifebazie maślanki przełożone jest musem czekoladowym. Całość przykryta delikatną chmurką z bitej śmietany. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam! Ciasto czekoladowe z białą chmurką Składniki na formę 21x26cm: Na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 szklanka maślanki lub kefiru 1,5 szklanki drobnego(...)kremówki 30 lub 26% Na chmurkę: szklanka śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie możemy użyć wiśni z nalewki) Wykonanie: Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy jajka, maślankę, olej, wanilię i cukier. Mieszamy
Smak mojej kuchnipieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 1 cukier waniliowy / 1 mała łyżeczka cynamonu 150 g masła dżem - ja miałam jagodowy i wiśniowy domowej roboty. Wykonanie: Z podanych składników poza dżemem, zagniatamy ciasto. Wykładamy na stolnicę i rozwałkujemy na około 6 mm. Należy pamiętać ,że ciasta jeszcze urosną i nie ma potrzeby aby ciasto było grubsze. Brzeg
W Moim Magicznym DomuWróciły upały, polecam szybkie przepyszne koktajle: kawowy z pianką, wiśniowy oraz sok Kubuś Koktajl Wiśniowy Garści umytych wydrylowanych wiśni włożyć do wysokiego naczynia zalać szklanką zimnego
RAROSSAŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami, a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI: 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2
RAROSSAagrestową i ubijamy do momentu aż zrobi się jednolity krem. Poncz: Schłodzony napar z herbaty łączymy z nalewką. Mieszamy. Złożenie: Pierwszy dolny blat ciasta, nasączamy ponczem, smarujemy cienko konfiturą malinową, może być też wiśniowa lub porzeczkowa, smarujemy cześcią kremu, przykrywamy drugim blatem i znów czynność powtarzamy, i tak do końca, resztą kremu smarujemy nasączoną górę blatu oraz boki
Wanilia i Kardamonplacka już przewraca się na drugą stronę pierwszego, a po przewróceniu ostatniego można zaczynać ściąganie z patelni i tak w kółko do wykończenia ciasta. Nasze dzisiejsze racuchy posmarowałam sobie kremem czekoladowym i konfiturą wiśniową, popiłam czarną kawką i czego mi więcej trzeba, żeby umilić sobie poniedziałkowy poranek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE