roku, a kalorie można gubić przez cały rok. Dziś zrobiłam pączki drożdżowe z dżemem truskawkowym i skórką z pomarańczy. Pączki są bardzo łatwe do zrobienia. Nawet zupełny laik powinien sobie poradzić. Pączki zrobiłam na tylko jednym całym jajku, dlatego nazywają się kryzysowe. Ciasto wyrabiałam mikserem, więc nawet się nie pobrudziłam, a pączki wyszły bardzo delikatne, pulchne i mięciutkie(...)ciepłego mleka ok. 50g masła ok.15g świeżych drożdży 2 łyżki cukru skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki wódki 1 łyżeczka octu dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlałam połowę mleka i dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn przykryłam
Waniliowe ImprowizacjeSkładniki: Gofry: 2 jajka 340g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Frużelina truskawkowa: 200g truskawek 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bita śmietana kilka truskawek Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę(...)sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Frużelina truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną
Szalona Kuchnia Ewelinysumieniem, że kawałek ciacha można zjeść bez grzechu :-). Biszkoptowe ciasto z truskawkami Składniki na tortownicę 20 cm Ciasto: 4 duże jajka 4 czubate łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa truskawkowa: 330 ml śmietanki kremówki 5 łyżek cukru pudru 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: 3/4 szklanki(...)ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po żółtku dalej miksując. Mąki przesiewamy i dodajemy porcjami do masy bardzo delikatnie mieszając. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut, pamiętając, aby nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gdy ciasto jest już upieczone i ładnie zrumienione wyjmujemy tortownicę z piekarnika
Kulinarne przygody GatityKremowy, zwarty, a równocześnie lekki i puszysty, nie za słodki, idealny… :)Jeżeli chcecie, to można zrobić ten sernik na spodzie biszkoptowym czy z ciastek, ja pominęłam
Kraina Miodem PłynącaKruche ciasto latem króluje na polskich stołach z dodatkiem pysznych sezonowych owoców. Wprawdzie czas rabarbaru już praktycznie minął chciałam Wam przypomnieć to pyszne kruche ciacho :) Uwaga! Rabarbar można zastąpić innymi owocami lub frużelina rabarbarowo trukawkową. Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 185 g masła(...)zimnego 1 kg rabarbaru 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 5 łyżek cukru ulubiony dżem (najlepiej truskawkowy) Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Z racji tego, że ciasto robi się niezwykle szybko zaczynamy je robić o d kruszonki. Masło roztapiamy w małym garnuszku. Mąkę, cukier i cukier
ChilliJemySernik z truskawkami to ciasto na zimno, które powinno każdemu zasmakować. Uwielbiam truskawki, więc sam wygląd tego ciasta przypomina mi gorące lato. Składniki: 1 kg sera mielonego w kubełku cukier puder do smaku 2 galaretki truskawkowe truskawki (ja użyłam 300 g) 200 herbatników 1/2 kostki masła 1/2 tabliczki białej czekolady Na samym początku przygotować galaretki - rozpuścić je w 3 szklankach(...)dałam je na boki i na sam spód). Następnie wylać masę serową. Przygotowany sernik włożyć do lodówki. Gdy masa stężeję, ułożyć na niej pokrojone truskawki i polać tężejącą galaretką. Ciasto ponownie umieścić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy wierzchnia galaretka stężeje
Ugotowaćgalaretka krystaliczna 3/4 szklanki gorącej wody 1 tabliczka białej czekolady Dodatkowo: 1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa) 1,5 szklanki gorącej wody Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, około 15 minut. U mnie
Agusiowe smakołykiugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy i jajko. Mieszamy dokładnie masę. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym olejem. Smażymy placuszki na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie jest to niesłodzony sos truskawkowy. Zamiast cukru użyłam cynamonu
Przysmaki Karolkidużo deszczu za mało słońca tego lata, w sumie tego roku. Mam nadzieje, że sierpień będzie ładniejszy. Kończąc sezon truskawkowy postanowiłam zrobić ciacho z truskawkami. Zdecydowanie z wszystkich wypieków truskawkowych tego roku ten smakował mi najbardziej. Łasuch również potwierdził moje przypuszczenia co do jakości wypieku. W końcu nic tak nie dodaje smaku jak świeże truskawki. Pycha:) Składniki: 100 g cukru(...)tabliczka czekolady Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, masło i dwa żółtka oraz roztopione drożdże w śmietanie. Wszystko razem ugniatamy aż powstanie aż powstanie jednolite ciasto, jeżeli będzie się za bardzo lepić należy dodać trochę mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut w lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy
ciastkarnia na kruchym spodzieRolada biszkoptowa z owocami Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem i owocami. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem owocowy: 1 galaretka truskawkowa 300ml śmietanki kremówki 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok 200g owoców (typu truskawki, maliny, borówki itp.) *** Galaretkę truskawkową(...)dokładnie miksujemy *** *** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy *** *** Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 20 minut – do suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu ciasto przewracamy na drugą stronę i delikatnie odrywamy papier *** *** Przygotowujemy
Blog z ApetytemSzybkie ciasto bez pieczenia dla amatorów czekolady i wafelków. Z mnóstwem bakalii i czekolady to propozycja dla leniwych. Całą słodycz przełamuje dżem truskawkowy. Składniki 2 opakowania wafli Chrups śmietankowych firmy Cukry Nyskie 200 g miękkiego masła 200 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 1/2 szkl startego razowego chleba kilka suszonych śliwek 1/4 szkl orzechów włoskich migdały Targroch suszona żurawina dżem truskawkowy(...)startą na tarce czekoladę i chleb. Dokładnie mieszamy z pokrojonymi śliwkami, orzechami, żurawiną, migdałami i chipsami kokosowymi. 2. Na dnie podłużnej formy układamy pierwsza warstwę wafelków śmietankowych. Smarujemy dżemem truskawkowym i połową masy z bakaliami. Dalej znów kładziemy cienką warstwę dżemu, wafelki, dżem, masa z bakaliami, dżem i ostatnia warstwa wafelków. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki. 3. Kiedy całość
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmak według mnie rewelacja. Składniki: ciasto (upiec rano lub dzień wcześniej) : 350g mąki 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i sody 150g cukru 250g dżemu truskawkowego szczypta soli(...)150g miękkiego masła 1 serek mascarpone (250g) polewa: gorzka czekolada 1 łyżeczka masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: ciasto: w jednej miseczce połączyć mokre składniki a w drugiej suche. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto wlać do blaszki (38/24) wyłożonej papierem. Piec
Amatorka kuchenna330ml śmietanki 30% * 250g mascarpone * 4 wafelki Prince Polo * puszka brzoskwiń * 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie : Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń. Kremówkę ubić z mascarpone. Dodać pokrojone wafelki oraz brzoskwinie. Krem wyłożyć na biszkopt. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Wystudzić. Wylać na krem. Ciasto schłodzić
Magiczne Życie Martysię na 100%. Wypełnić możecie swoją ulubioną konfiturą, budyniem lub kremem czekoladowym. My użyliśmy dżemu truskawkowego, a wierzch obsypaliśmy cukrem pudrem. Pączki pieczone. Składniki: Rozczyn: 20 g drożdży świeżych 10 g cukru 50 ml letniego mleka Ciasto: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko 200 ml letniego mleka 30 g roztopionego
kuron.com.plcytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część na boki tortu. Kładziemy ostatnią
Kulinarne życie