Sezon truskawkowy w pełni, uwielbiam ich smak, mogłabym zjadać je kilogramami pod każdą postacią. Jem je w postaci ciast, koktajli, ale najbardziej uwielbiam w wersji najprostszej pokrojone w drobne kawałeczki z cukrem! Wkładam do miseczki pokrojone w kawałki, sypie niewielką ilością cukru praz dodaje dodatkowy składnik, dzięki czemu są jeszcze smaczniejsze, najlepsze jakie jadłam w życiu! Wypróbuj tego składniku
To Musisz WiedziećTruskawki za chwilę zostaną już tylko słodkim wspomnieniem, a ja wciąż nie mam dość. Póki truskawkowe szaleństwo trwa, zachęcam do upieczenia takich drożdżówek z truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na 16 sztuk: ciasto: 200ml mleka 20g drożdży 0,5 szklanki cukru 2 jajka 400g mąki luksusowej (typ 550) 50g masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej 300g
Obiad gotowyrozgrzewają i dają energię na cały dzień. Całość : 537 kcal/ B 26/ W 85 / T 10 Omlet jaglany z musem truskawkowym Omlet to danie idealne dla miłośników jajek oraz słodkich wypieków. W wersji wytrawnej smakują prawie jak ciasto J Ich zaleta jest również fakt, że możemy dobrać do nich dodatki zgodnie z własnymi upodobaniami. Całość : 496 kcal
365 dni dookoła kuchniherbaty na rozgrzany olej. Smażyłam na złoto - brązowy kolor. Łyżeczkę od czasu do czasu zanurzałam w gorącym oleju by ciasto podczas nabierania nie przywierało. Cała tajemnica mini pączusiów :D Miałam w lodówce serek homogenizowany o smaku truskawkowym. Dodałam i taki :D Może środek pączków był przez to był ciemniejszy, ale zapach w domu nie do opisania. A smak ? Niebo
Pieprzyć z Fantazjąrozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystko zblendowałam na pyszną czekoladę:) Czekoladę wylałam na część jaglaną i wstawiłam do lodówki. Ciasto można ozdobić płatkami kokosowymi, wiórkami, owocami, itd... Najlepiej smakuje następnego dnia:) A oto wersja z polewą truskawkową i wiórkami kokosowymi
nietadietawyjątkowy smak. Podaję go rozcieńczonego wodą z dodatkiem kostek lodu, listków mięty bądź melisy. Obok lemoniady tradycyjnej i tej truskawkowej oraz syropu rabarbarowego jest to nasz ulubiony orzeźwiający, letni napój. Wczoraj dostałam przepis od koleżanki na ciasto nasączane tym syropem, już wkrótce je wypróbuje i dam znać czy warto :-). Jedno wiem na pewno, syrop w domu mieć warto! Polecam
Rozpustne gotowanieSezon truskawkowy niemal się rozpoczął, a ja wykorzystuje ostatnie sztuki mrożonych. Szybko chciałam je wykorzystać, więc 'upichciłam' jogurtowe ciasto z mieszanką dwóch mąk: pszennej graham i gryczanej. Świetnie się komponują, więc zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru trzcinowego 2 jajka 2 białka (opcjonalnie) 200g
Truskawkowa Fiestainaczej będzie się wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy
Symfonia SmakówSezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D Składniki: 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 7 łyżek mąki 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek
Ciasteczkowy Potwórokoło 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½ szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli
Kolizje Smakówopcjonalnie ze śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comtruskawek (u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po żółtku i ubijać jeszcze przez chwilę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (taką na szerokość
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę
Mama Gotujedalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 25 min. Zdjąć papier i wystudzić. masa 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody. Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć
Mix smakuprzesiać odstawić. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać mąkę, kakao i proszek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Biszkopt z makiem: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka(...)Odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie tężejącą masę wykładamy na już sztywną masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem makowym. Dodatkowo: kawałek arbuza 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy, kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu ciasta i zalewamy zimną tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi