ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:156/395)

CIASTO ZOSI 184

kakao, łyżka wody DO PRZEŁOŻENIA :  słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam truskawkowy) 2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka  szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru 6 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA :  Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy

Pani na deser
Ciasto czekoladowe bez jajek 94

Ciasto czekoladowe bez jajek   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szk. cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju opcjonalnie: cukier puder/ polewa czekoladowa Sposób wykonania: W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre. Zawartość obu misek

Smaki Natalii
Ciasto z truskawkami,galaretką i bitą śmietaną 167

SKŁADNIKI: CIASTO: • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: • 2 galaretki truskawkowe • 400 g truskawek • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 2 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, dalej miksując dodać olej

KUCHNIA POLSKA
Kruchy placek na niedzielę, 3:2:1 START! 93

trzeba posiekać wszystkie składniki do uzyskania wyglądu kruszonki i potem zagnieść kulę ciasta. Łatwiej zagnieść  ciasto ze świeżymi żółtkami, ale można też użyć gotowanych i takie trzeba przetrzeć przez sitko, by uzyskać proszek.  Gotową kulę ciasta trzeba schłodzić do godziny w lodówce. W przypadku ciasta na słono pomija się oczywiście cukier i zamiast niego daje się sól, maksymalnie(...)tego ciasta słodkie kruche babeczki najlepiej wykleić foremki bez smarowania, włożyć lekko nakłute do lodówki także już w foremkach przed pieczeniem, dzięki czemu ciasto nie zsunie się ze ścianek podczas pieczenia i babeczki będą wyższe i zachowają wyraźne karbowane wzorki na zewnątrz. Ja dzisiaj nasz zwyczajny placek z dżemem postanowiłam ozdobić częścią ciasta i dlatego po przygotowaniu formy, ciast można

I tu będę miała takie te
Sernik na zimno z truskawkową pianką 363

się lato widać również w deserach, które powstają w mojej kuchni. ;-) Ciężkie ciasta ustąpiły tym lekkim, delikatnym i mniej słodkim. Lato zawsze upływa mi na wariacjach z sernikami na zimno, oto jeden z łatwiejszych w wykonaniu i bardzo smacznych. Puszysta warstwa serowa i jeszcze bardziej puszysta warstwa truskawkowa, lekka jak pianka. :-) Dodatek bitej śmietany nie jest konieczny, choć szczerze polecam(...)150ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny Truskawkowa pianka: 500g truskawek (poza sezonem mrożone) 1 galaretka truskawkowa 1 płaska łyżka żelatyny 2 łyżki cukru 1 opakowanie bitej śmietany w proszku 150ml zimnego mleka 200g gęstego jogurtu naturalnego 1. Wszystkie składniki na spód do ciasta zagniatamy. Wykładamy na blaszkę (30x12cm). Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy

Szefowa kuchni
kajmakowiec ze śliwką 114

łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru  150 g masła puszka kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia.  Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać ze szklanką mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Walentynkowy torcik truskawkowy 186

spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła masa truskawkowa: 600 g serka homogenizowanego Danio 400 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru z wanilią  2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: cukrowe serduszka    Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Masło roztopić,połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami(...)zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z  przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem włożyć do lodówki. Po całkowitym stężeniu masy wyjąć ciasto z formy. Śmietanę ubić z cukrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować

Kolorowa kuchnia Elki
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym 163

Delicato - 3/4 szklanki - 115 g skórka z cytryny - z 1/2 sztuki kefir - 1/4 szklanki - 60 g  jajka - 3 sztuki truskawki - 140 g, pokrojone na kawałki  na lukier truskawkowy: 3 truskawki sok z cytryny - kilka łyżek, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru cukier puder lub ksylitol w formie pudru - 1 szklanka - 120 g dodatkowo - 6 małych truskawek przekrojonych na pół(...)Rozłóż ciasto pomiędzy foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 min, do suchego patyczka.  6. Upieczone muffinki podstaw na kratce i zostaw do ostygnięcia. Gdy muffinki ostygną zdejmij z nich papilotki. Chodzi o to, że lukier będzie ściekał z muffinki i uniemożliwi późniejsze zdjęcie papilotki przed jedzeniem.  7. Przygotuj truskawkowy lukier. Truskawki

Chilli Czosnek i Oliwa
Top 10 przepisów na letni piknik 167

sody oczyszczonej łyżeczka soli czosnkowej łyżeczka soli morskiej 2 łyżki Tabasco łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa (lub trochę więcej gdyby ciasto wyszło zbyt gęste) jajko Pełen przepis tutaj. 4. Salsa z truskawek i chipsy Klasyczna salsa truskawkowa do chipsów. Dzięki zawartości soli jest to rodzaj kiszonki, która nie musi być w lodówce i jest spokojnie dobra do spożycia przez(...)pół pasztet – 125 g na 2 porcje ogórek pokrojony w długie paseczki surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku kolendra i dymka do posypania sos Pełen przepis tutaj. 10. Ciasto czekoladowe z chili Spójrzcie na ten piękny czekoladowy kolor ciasta i jego aksamitną konsystencję. Pikantny smak będzie miłą niespodzianką, a ciasto jest warzywne, więc dość zdrowe. Składniki: 1,5 szklanki

Ugotowane pozamiatane
Truskawkowa rolada z buziami pand (bez: glutenu, cukru, laktozy) 128

słodząca (według indywidualnych preferencji) -200g truskawek Dodatkowo -dżem truskawkowy (u nas świeży domowej roboty :D) -truskawki (do ozdoby) -krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby) PANDKI Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka foliowego, uciąć delikatnie(...)minut w temperaturze 160’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć biszkopt z piekarnika, wyciągnąć go delikatnie z blachy chwytając za papier i ułożyć na ręczniku. Przy jego pomocy delikatnie zwijać biszkopt w roladę. Taki rulon zostawić do ostudzenia. kliknij aby powiększyć KREM TRUSKAWKOWY Płyny wlać do garnuszka i zagotować. Dodać ryż

Candy Pandas
Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką 947

Biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką... Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta. A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany. Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Pyszny początek sezonu truskawkowego! Zapraszam! Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 100 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 6 łyżek gorącej wody; 250 g białego cukru; 10 g proszku do pieczenia; Łyżka masła do wysmarowania(...)tortownicy. Bita śmietana: 400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 łyżki białego cukru; 2 łyżki żelatyny; 2 łyżki gorącej wody; Dodatkowo: 400 g truskawek; 2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g); 700 ml gorącej wody. Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja

Gospodyni Miejska
Truskawkowa pokusa na popoludnie 188

truskawek mieta do dekoracji wykonanie: Ciasto francuskie ukladamy na blache wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem pudrem i wkladamy na piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy do chwili az ciasto ladnie urosnie i lekko sie przyrumieni. Powstana wtedy takie male poduszeczki. Po wystudzeniu przecinamy nasze poduszeczki na pol jak bulki. Truskawki myjemy i kroimy na cwiartki. Kilka pozostawiamy do dekoracji(...)Przykrywamy gorna polowka i odstawaimy na godzinke do lodowki. Po tym czasie ciasteczka posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami i liscmi miety. Smacznego! Przepis dodaje w ramach zabawy " Sezon truskawkowy 2010 " zorganizowanej przez Olge Smile

Przysmaki Karolki
Cztery smaki z masą serową 141

zewnątrz szaro i ponuro to Ja przychodzę do Was z kolorowym ciastem. Składniki: ciasto - 350 g margaryny - 1 szklanka cukru kryształu - 9 jaj - 9 łyżek oleju - 3 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 kisiel truskawkowy - 1/2 szklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru kryształu

Zainspirowana w kuchni
Pączki kryzysowe 1088

roku, a kalorie można gubić przez cały rok. Dziś zrobiłam pączki drożdżowe z dżemem truskawkowym i skórką z pomarańczy. Pączki są bardzo łatwe do zrobienia. Nawet zupełny laik powinien sobie poradzić. Pączki zrobiłam na tylko jednym całym jajku, dlatego nazywają się kryzysowe. Ciasto wyrabiałam mikserem, więc nawet się nie pobrudziłam, a pączki wyszły bardzo delikatne, pulchne i mięciutkie(...)ciepłego mleka ok. 50g masła ok.15g świeżych drożdży 2 łyżki cukru skórka otarta z połowy pomarańczy 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku 2 łyżki wódki 1 łyżeczka octu dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do miseczki. Dosypałam łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wlałam połowę mleka i dokładnie rozmieszałam na jednolity zaczyn. Zaczyn przykryłam

Waniliowe Improwizacje
Chrupiące gofry z truskawkami i bitą śmietaną 143

Składniki: Gofry: 2 jajka 340g mąki pszennej 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Frużelina truskawkowa: 200g truskawek 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bita śmietana kilka truskawek Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę(...)sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Frużelina truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną

Szalona Kuchnia Eweliny