ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:29/56)

Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 266

kawę rozpuszczalną. Krem równomiernie wyłożyć na ciasto, wierzch posypać kawą rozpuszczalną i mielonymi orzechami. Ciasto włożyć do lodówki, po kilku godzinach można je kroić. Masa pozostanie delikatna i kremowa, jeśli ma być sztywna należy dodać jeszcze jeden fix do usztywniania lub odrobinę rozpuszczonej żelatyny

Ze smakiem i z pasją
Pyszny torcik malinowy 293

tłuszczem, a następnie przelać do niej masę jajeczną (fot.1) . Wyrównać. Piec około 15 minut w temp. 200ºC. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać żelatynę. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać połowę zmiksowanych na mus malin (fot.2) , a do drugiej starkowaną na drobne wiórki czekoladą (fot.3) . Na wystygnięty spód biszkoptowy nałożyć najpierw masę(...)Wszystko ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy już zacznie lekko tężeć dodać do niej pozostały mus malinowy. Wymieszać i polać nią wierzch ciasta (fot.4) . Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. A na drugi dzień można się już cieszyć wspaniałym malinowym aromatem. Smacznego

Świat Ciasta
Sernik na zimno z malinami i galaretką 263

sztywno, wraz z cukrem dodać do sera, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Lekko przestudzić, dodać do masy.  1/3 masy serowej rozłożyć na herbatnikowym spodzie. Ułożyć maliny, przykryć resztą masy serowej. Schłodzić.  Galaretkę rozpuścić w dwóch niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3017

słodkiej przyjemności. Ciasto 3-bit bez pieczenia: 4 opakowania herbatników po 200 g (razem 700-800 g) 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (520 g) 2 budynie waniliowe bez cukru 600 ml mleka 500 ml śmietany 30% 200 g masła 2-3 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny 30 g ciemnej(...)energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce. Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak

Poezja smaku
Sernik na zimno truskawkowo- różana zebra. 911

serki były bardzo zimne i w momencie połączenia się z żelatyną całość zaczęła mi się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;). Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście

Malinowe Pocałunki
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 171

jestem pewna, czy to możliwe... Jeśli lubicie lukrecję, ten sernik z pewnością Wam przypadnie do gustu. Jeśli jej nie lubicie, nie zawracajcie sobie głowy. Jeżeli jej nie znacie, spróbujcie, ciasto z pewnością Was zaskoczy. Lukrecja bowiem jest zupełnie wyjątkowa - albo się ją kocha, albo nienawidzi. I żeby to zrozumieć, trzeba spróbować. Lukrecjowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)spód: 130 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 400 ml śmietany kremówki (38%) 200 g cukru pudru sok z 1 cytryny 5 listków żelatyny 2,5 łyżeczki lukrecji w proszku ziarenka z 1 laski wanilii czarny barwnik spożywczy dodatkowo: 50 g cukierków o smaku lukrecji Ciastka pokruszyć. Masło rozpuścić i przestudzić, wymieszać z ciastkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami 326

Składniki: 600 g twarogu 300 g białej czekolady 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml) 2 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 150 g herbatników 70 g

Świat Ciasta
Puszek z musem truskawkowym 259

szklanki musu z truskawek,  2 łyżki cukru.  Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić. Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym 256

Rodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli. Spód: 330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym, 70g masła, czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego(...)rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało.     Mus truskawkowy: 500g truskawek, 3 galaretki truskawkowe.     Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować

Z miłości do słodkości
TORT JABŁKOWY 202

cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej(...)twarde. W szklance gorącej wody rozpuścić 2 galaretki,  dodać do jabłek i dokładnie wymieszać- odstawić do stężenia. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w ¾ gorącej wody. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żelatynę i dokładnie połączyć- wstawić do lodówki na 5-10 minut do momentu aż jogurt zacznie tężec

RAROSSA
Sernik łaciaty bez pieczenia 83834

lecie, choć wtedy najlepiej smakują z sezonowymi owocami, ale również w każdej innej porze roku, zwłaszcza że obecnie pogodę mamy niezbyt charakterystyczną dla zimy, a więc i z ciastami na zimno możemy poeksperymentować. Mój łaciaty sernik bez pieczenia to połączenie serka homogenizowanego, mascarpone i śmietanki 30%, uzupełnione o dodatki takie jak czekolada biała i deserowa, a także kakao. Można wszystkie(...)Składniki: spód 10 herbatników 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 3 łyżki mleka warstwa serowa z mascarpone 200g serka homogenizowanego naturalnego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 3 łyżki zimnej wody 0,5 szklanki gorącego mleka 8 kostek białej czekolady (1/3 tabliczki) 8 kostek czekolady deserowej (1/3 tabliczki) warstwa serowa z kremówką 200g serka homogenizowanego naturalnego 300ml

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z owocami 155

owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny.   Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy) - 135g miękkiego masła - niepełna szklanka drobnego cukru - 2 żółtka - 2 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki żelatyny (+ 3 łyżki zimnej wody(...)odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych obrotach do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 24 x 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy warstwę

mojewypiekiinietylko
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 858

cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa kajmakowa : duży, gęsty jogurt naturalny 1/2 puszki masy kajmakowej 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa : 400ml śmietany 30 lub 36% cukier puder do smaku 1/2 śmietan-fixy Poncz: 2/3 szkl wody cukier waniliowy 1/3 szkl. cukru  1 kieliszek spirytusu 2-3 łyżki(...)blat z wysokości  60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części. Poncz:  Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy. Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy

charlotte gotuje
Galaretkowiec na biszkopcie :) 121

biszkopt do wystygnięcia. 3. Kiedy galaretki zaczynają tężeć, podgrzewamy szklankę mleka, rozpuszczamy w niej żelatynę i słodzik. Mieszamy z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem itp. Kostki galaretki układamy na cieście, a na koniec dodajemy tężejącą masę mlekową. I wstawiamy do lodówki

Zdrowie na języku :P
Malinowy raj - ciasto malinowe 883

zagniatamy ciasto. i wykładamy blaszkę. Spód pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ma być jasne, nie musi się zarumieniać.  Składniki na masę jogurtowo-malinową: - 1 szklanka malin - 2 duże jogurty naturalne (u mnie 330 ml) - 3 łyżki cukru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny Jogurt z cukrem i malinami podgrzewamy, ale nie gotujemy.Zdejmujemy z ognia. Blendujemy. Dodajemy

Słodka sielanka

Proponowane wyszukiwania