ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:27/56)

Brzdąc 202

Dziś przedstawiamy Wam ciasto naszego dzieciństwa. Żadna rodzinna impreza nie mogła się bez niego obejść. Uważamy że w smaku jest po protu nieziemskie. Zapraszamy do wypróbowania przepisu :) Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 15 Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki wody Krem: 1 łyżeczka cukru waniliowego 500 g śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru(...)kakao, mieszam. Na sam koniec dodaję ostudzoną żelatyną. Powoli   mieszam wszystkie składniki. Upieczony i przestudzony biszkopt dziele na pół. Nasączam jedną część biszkoptu wodą i nakładam na niego połowę kremu. Na to kładę kolejna część biszkoptu, ponownie nasączam wodą i układam resztę kremu. Na wierzchu można zrobić wzorek widelcem. Gotowe ciasto powinno poleżeć parę godzin w lodówce. Smacznego

Kolizje Smaków
Torcik serowy 309

zrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica  21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób(...)opakowaniu Żelatynę rozpuścic w 6 łyżkach wrzątku.   Dodac łyżkę serka homogenizowanego , zamieszac a następnie połączyc z resztą serków. W tortownicy ułożyc warstwę biszkoptów. Wyłożyc na nie częśc masy serowej. Ułożyc na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryc je masą serową. Na wierzchu ułożyc biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec

Słodkości i nie tylko
Torcik gruszkowy z kajmakiem 227

mąki ziemniaczanej  15 g ciemnego kakao szczypta soli  Składniki na krem:   500 g śmietany kremówki 30%  1 puszka gotowego kajmaku 400 ml  5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 5 gruszek z puszki lub z kompotu   1 szklanka mocnej herbaty 3 łyżki rumu  3 łyżeczki cukru 2 łyżki galaretki(...)serka mascarpone  150 g śmietanki kremówki 30%  3 łyżeczki cukru waniliowego płatki czekoladowe Dziś mój syn ma 17 urodziny. Postanowiłam więc, uczcić jego święto ciastem, które na pewno mu zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto

Świat Ciasta
Kolorowa babka 227

Kolejna babka z okazji wspó lnego pieczenia   ciasta na niedzielę. Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przełożona śmietaną ubita z cukrem i z żelatyną..tzn.taki był zamiar ..ale okazało się , ze mam w domu za mało żelatyny..wiec zrobiłam(...)galaretka zamiast żelatyny. 250 g margaryny  6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 - 1,5 szkl.cukru 2 szkl. mąki  1 cukier wanilinowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel cytrynowy +odrobina barwnika niebieskiego 1 kisiel wiśniowy + odrobina barwnika czerwonego 1 łyżka kakao 1/2 szkl.suchego maku Margarynę utrzeć z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Sylwestrowe świnki 191

pyszna i urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności(...)drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia (warto na nie spoglądać od czasu do czasu, lubią uciekać). W dużej misce łączymy mąkę, wyrośnięte drożdże i margarynę z jajkami i cukrem. Zarabiamy ciasto dodając w razie potrzeby trochę mąki (ciasto nie powinno być lejące) lub mleka (jeśli jest zbyt twarde) i odstawiamy do wyrośnięcia. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm podsypując mąką

Ciastkozercy
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 216

może nie chciałam...? Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)zmiksować z kremem karmelowym. Dodać ostudzoną żelatynę, połączyć. Wstawić na 15 minut do lodówki. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki do czasu użycia. Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa panna cotta z musem ananasowym na kakaowym biszkopcie 160

śmietany kremówki 30% 600 ml mleczka kokosowego  pół laski wanilii lub cukier waniliowy   5 łyżeczek żelatyny Mus ananasowy:  1 galaretka ananasowa  1 łyżka żelatyny  puszka ananasów Składniki na spód: 3 duże jaja szczypta soli pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao pół szklanki cukru Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną gęstnieć dodajemy po łyżce(...)26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i upuszczamy na podłogę w wysokości ok 60 cm. Wstawiamy do uchylonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Wyjmujemy ananasy z puszki kroimy na kawałki i blenderem robimy z nich mus.  Galaretkę i żelatynę zalewamy ok pół szklanki zimnej wody i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Kostka cappuccino 311

Moje imieninowe ciasto. Pyszne, lekkie. Nie za słodkie i z aromatem kawy. Jeśli kogoś przekonałam do tych smaków, to zapraszam. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić na puch dodając cukier, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, przelać do prostokątnej foremki i piec 30 minut na złoty(...)ilości 10 łyżeczek kawy * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Kremówki ubić z cukrem, żelatynę rozpuścić w ciepłej kawie, przestudzić i po troszkę dolewać do ubijanej kremówki. Na połowę nasączonego biszkoptu wylać masę budyniową, przykryć ją drugim biszkoptem, nasączyć. Przygotowaną masę z kremówek wylać na drugi biszkopt. Schłodzić. Ciasto można posypać wiórkami czekolady

Magiczne Życie Marty
Babka cynamonowa - na święta 157

Wszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, by się udało... A i składniki są banalne :) składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka - najlepsze wiejskie 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mleka 3/4 kostki masła -18 dag po 2 płaskie łyżeczki(...)gęsta marmolada, te kupne mają pewnie za dużo żelatyny Przygotowanie : Miękkie masło ucieramy z powidłami, które dodajemy stopniowo Gdy składniki się połączą dodajemy całe jajka- ucieramy Dosypujemy stopniowo cukier i ciągle ucieramy, dolewamy mleko, ale zostawiamy około 50 ml i w nim rozrabiamy sodkę (wtedy sodka będzie mniej intensywna w cieście) Mąkę łączymy z cynamonem i kakaem, dosypujemy to stopniowo

Proste Potrawy
Wariacja na temat...RED VELVET CAKE. 179

zastanawiam się teraz, dlaczego tak późno odważyłam się upiec czerwone ciasto przekładane kremem. Nie wiem. Ale zauważyłam, że mam wiele zanotowanych receptur, do których chyba "muszę dojrzeć" , a to ciasto należało prawdopodobnie do owych... W końcu się jednak zdecydowałam, ale to nie z byle jakiej okazji. W oryginale, jak wiadomo, przełożenie, czyli biały krem powstaje z kremówki, serka typu Philadelphia(...)pospolicie? Nie! Nie dość, że przełamuję własne zahamowania, od razu rzucam się na głęboką wodę i kombinuję z kremem! Powstała masa sernikowa, jak na sernik na zimno. Dodając mniej żelatyny, uzyskałam mniej zwartą konsystencję, pasującą do konsystencji kremu. Okazja? Przyjaciółka moja, J., zaczyna właśnie dorosłość, kończąc osiemnaście lat. Jako, iż jest to dziewczyna niesamowicie skromna, nie wyprawiała hucznej balangi

W kuchni Karmel-itki
Sernik cynamonowy bez pieczenia 408

jednym kawałku. Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżki żelatyny 2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka(...)sztywno z 0,2 litra mleka, dodać do masy serowej - żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia - żelatynę wlać do masy, dobrze wymieszać - na spód tortownicy wyłożyć pokruszone herbatniki (około połowę z przygotowanych), na ciastka wylać masę, na wierzchu ułożyć w całości lub w większych kawałkach resztę herbatników, schłodzić

Smakołyki Bereniki
Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno 364

wyszło rewelacyjne. Połączenie słodkiej truskawki i kwaskowatego rabarbaru w delikatnym musie... poezja. Koniecznie spróbujcie ! Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Składniki: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 3/4 szklanki mocnej herbaty 500 g rabarbaru 150 g cukru 600 g truskawek 1 torebka galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny 200 g śmietanki 30% Wykonanie: Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy biszkoptami i nasączamy herbatą. Galaretkę

Kulinarne przygody Gatity
TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :) 184

fixy, których fanką nie jestem (choć i tak są o niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
Jabłecznik bez pieczenia 3760

pokojowej) wymieszać z karmelem z drugiej puszki. Dodawać po trochu- ciągle mieszając- przestudzoną żelatynę. Śmietanę dobrze schłodzoną ubić i po trochu wymieszać z masą karmelową. Wyłożyć na wystudzone jabłka i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Posypać zmielonymi orzechami lub stostowanymi płatkami migdałowymi. Porada: Można ciasto przygotować również na spodzie biszkoptowym. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu

UgotujmyTo.pl
Kolorowe ciasto z masą truskawkową 403

Wypełnienie czasu wolnego gotowaniem. W efekcie mojej pracy postanowiłam stworzyć bloga. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Kolorowe ciasto, pracochłonne, ale w efekcie bardzo pyszne połączenie truskawek z warstwą cappuccino Biszkopt : 5 jaj 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 2 łyżki wody płaska łyżeczka proszku do pieczenia I  warstwa truskawkowa(...)waniliowego 2 galaretki o dowolnym smaku III warstwa cappuccino ; 2 szkl. cappuccino 3 śnieżki ( jeśli chcemy więcej masy kawowej dodajemy więcej śnieżek) 1 łyżka żelatyny 2 szkl. mleka Biszkopt : Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej piany dodajemy po trochu

Garnkowe fanaberie

Proponowane wyszukiwania