ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:30/56)

Sernik na zimno z owocami 147

owocami. Zaletą ciast robionych „na zimno” jest to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie, w zasadzie, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ile jest przepisów? Całe mnóstwo, a poniżej… kolejny.   Składniki: - 700g twarogu (u mnie domowy) - 135g miękkiego masła - niepełna szklanka drobnego cukru - 2 żółtka - 2 łyżki cukru z wanilią - 2 łyżki żelatyny (+ 3 łyżki zimnej wody(...)odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią, dodajemy żółtka (jajka wcześniej sparzamy wrzątkiem). Dalej miksując, do utartej masy dodajemy zmielony twaróg. Gdy mleko z żelatyną całkowicie wystygnie wlewamy je do masy serowej miksując na najniższych obrotach do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 24 x 24cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spód wykładamy warstwę

mojewypiekiinietylko
Tort z masą kajmakową i bitą śmietaną 851

cukru 15 dag zmielonych orzechów włoskich 16 g cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa kajmakowa : duży, gęsty jogurt naturalny 1/2 puszki masy kajmakowej 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa : 400ml śmietany 30 lub 36% cukier puder do smaku 1/2 śmietan-fixy Poncz: 2/3 szkl wody cukier waniliowy 1/3 szkl. cukru  1 kieliszek spirytusu 2-3 łyżki(...)blat z wysokości  60 cm. Odstawiamy ciasto w tortownicy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Przestudzony biszkopt wyjmujemy z formy, a następnie przecinamy go na 3 części. Poncz:  Wodę zagotowujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dodajemy alkohol, dokładnie mieszamy - odstawiamy. Masa kajmakowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Jogurt ubijamy

charlotte gotuje
Galaretkowiec na biszkopcie :) 111

biszkopt do wystygnięcia. 3. Kiedy galaretki zaczynają tężeć, podgrzewamy szklankę mleka, rozpuszczamy w niej żelatynę i słodzik. Mieszamy z pozostałym mlekiem. I wstawiamy do lodówki. 4. Gdy galaretka jest już gotowa kroimy ją w kostki. Biszkopt mocno nasączamy mlekiem, alkoholem itp. Kostki galaretki układamy na cieście, a na koniec dodajemy tężejącą masę mlekową. I wstawiamy do lodówki

Zdrowie na języku :P
Malinowy raj - ciasto malinowe 872

zagniatamy ciasto. i wykładamy blaszkę. Spód pieczemy przez 15 min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ma być jasne, nie musi się zarumieniać.  Składniki na masę jogurtowo-malinową: - 1 szklanka malin - 2 duże jogurty naturalne (u mnie 330 ml) - 3 łyżki cukru - 5 płaskich łyżeczek żelatyny Jogurt z cukrem i malinami podgrzewamy, ale nie gotujemy.Zdejmujemy z ognia. Blendujemy. Dodajemy

Słodka sielanka
Świetny tort owca - idealny na urodziny dziecka. 459

cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego  owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny  Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody  sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka(...)nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt ciemny. Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut.   Masa śmietankowo serowa: 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości

Malinowe Pocałunki
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 182

bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe. Białka oddzielić od żółtek(...)zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem.  Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy. Kremówkę ubić ze słodzikiem lub z cukrem (wedle uznania) i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Na końcu rozpuścić żelatynę w odrobinie ciepłej wody

Ze smakiem i z pasją
Dwukolorowy sernik na zimno 158

Składniki: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 3/4 szkl. cukru pudru 300 ml kremówki 1,5 szkl. jeżyn 2 łyżki żelatyny na spód: 1/2 szkl. płatków

kolorowotorcikowo
Torcik brzoskwiniowy na zimno 3661

składniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub  1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3

Monia miesza i gotuje
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 160

tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi.   Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste. Z przygotowanej masy smażymy,  malutkie placuszki ziemniaczane. Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny. Dekorujemy koperkiem i cytryną

Kulinarny karnet Christophera
Sernik na zimno " Stracciatella " 410

Pyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się

Słodkości i nie tylko
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 758

ilości wody (u mnie 4 łyżeczkach) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy ją do rozpuszczonej polewy czekoladowej. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Sernik na zimno z truskawkami 348

sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód.  Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić. Mus truskawkowy: 500 g truskawek,  galaretka truskawkowa. Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę. Tężejącą masę wylać na ciasto. Wstawić na noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Frużelina wiśniowa 148

żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Letni tort na urodziny C. 191

soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen.  Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu waniliowego 300 ml śmietany kremówki (38%) ziarenka z 1 laski wanilii 40 g cukru pudru 3 listki żelatyny 600 g truskawek poncz: sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 100 ml Cointreau masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 250 g truskawek kandyzowane plastry pomarańczy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polewa kakaowa z żelatyną 239

wodzie rozpuszczamy żelatynę. 2. W rondelku rozpuszczamy margarynę, cukier i kakao. Dodajemy żelatynę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy. 4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani