Tęczowy sernik na zimno to idealna propozycja na przyjęcia dla dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i
Słodka Stronałyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder 4 łyżki woda 50 ml Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie(...)tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią spożywczą i odłożyć do stężenia . Odłożoną
Ala piecze i gotujedodajemy stopniowo cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 C Masa śmietankowa: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo serki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy
Słodkości i nie tylkoczasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Po upieczeniu biszkopt przeciąć na dwie części MASA TRUSKAWKOWA Żelatynę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Truskawki
RAROSSAmasy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. 25 dkg margaryny 1/2 l mleka 2-3 łyżki cukru(...)następnie wystudzić. Margarynę utrzeć ,stopniowo dodawać budyń. Na końcu dodać alkohol dla zaostrzenia smaku masy . Kawowa pianka: 1/2 l śmietanki 30 % 2-3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/2 szkl. wody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody) 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej Czekoladę zetrzeć na tarce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Moje domowe kucharzeniezastygnięcia PIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA - banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek - banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym - żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić - zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, odłożyć 1 łyżkę(...)zastygnięcia pianki - gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia - na górze ułożyć na przemian plasterki banana i truskawek, kroić w plastry - ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż
Smakołyki Berenikiciasto ; 250 g mąki 150 g masła 1 cukier waniliowy Skworcu 1/2 szklanki cukru 50 g pokruszonej masy marcepanowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem; 150 g masy marcepanowej 1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki 1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie(...)jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem. Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka . Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Szpryckę napełnić masa marcepanową i na każdym ciasteczku w koło zrobić brzeg. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance przegotowanej wody. Tężejącą galaretkę wyłożyć w środek każdego ciasteczka
Sama słodycz i szczypta chiliczyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie! Z przyjemnością sięgnie też po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * żółtka – 70 g * białka – 80 g * cukier – 80 g * mąka pszenna – 40 g * kakao – 15 g * podprażone orzechy laskowe ( grubo posiekane, nie mielone(...)czasu do czasu. Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku, dodajemy do owoców i dokładnie! mieszamy. Przekładamy do wyparzonego słoiczka , mocno zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystygnięcia. CIASTO: Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Mąkę
Ostra na Słodkogęsty) 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szt żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić(...)bitej śmietany. Masa serowo borówkowa Borówki z sokiem cytryny i cukrem pudrem zmiksować na mus. Serek z jogurtem naturalnym rozmieszać trzepaczką na gładką masę.Dodać sos borówkowy i wymieszać. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu wlać do masy serowo borówkowej i wymieszać. Masę włożyć do lodówki jak zacznie tężeć napełnić kruche babeczki i pozostawić do stężenia masy. Bita śmietana Zimną
Ala piecze i gotujeubijać dodając kolejno żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy (26 cm), z dnem wyłożonym papierem do pieczenia Piec w temp. 180 stopni, ok. 25 min. masa Truskawki zmiksować z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Do truskawek dodać jogurt i wszystko
Mix smakurozpuszczenia żelatyny. W razie potrzeby dolej więcej wody. Cukier puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. ( Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość
Food Squareoraz z mocno czekoladowego ganache. Tort wyszedł dobry, aczkolwiek ciasto piekło się z pewnymi przygodami i trochę opadło, więc nie mogę powiedzieć, że bardzo dobry. Jest to dość wrażliwe ciasto i podczas jego pieczenia w kuchni chodzimy na paluszkach i broń Boże nie uderzamy w piekarnik. Jednak końcowy efekt, a przede wszystkim smak w pełni rekompensuje czas, jaki trzeba poświęcić(...)kroimy na trzy równej grubości krążki. Krem śmietankowy, którego używam do wielu tortów i ciast jest bardzo prosty. Śmietanę ubijamy, a gdy zacznie gęstnieć, dodajemy cukier, fix'y i cukier waniliowy, a następnie rozdrobniony serek mascarpone. Gdy krem jest już bardzo sztywny dodaję rozpuszczona żelatynę i schładzam w lodówce. Czekoladowe ganache także nie jest trudne, ale za to jakie pyszne
Ratunku obiadłyżki żelatyny łyżka oleju Płatki owsiane mieszamy z cukrem i mąką, dodajemy posiekane na mniejsze kawałeczki masło oraz jajko. Zagniatamy ze sobą dokładnie i przekładamy na spód tortownicy. Masa nie jest zbyt współpracująca, więc łatwiej odrywać mniejsze porcje i dociskać miejsce przy miejscu, na samym końcu wyrównując całość dużą łyżką. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 35 minut(...)proszku, cały czas mieszając. Dusimy chwilę do momentu rozpadnięcia się owoców. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą na 10-15 minut, mieszamy. Dodajemy do masy owocowej razem z odrobiną oleju. Gdy glazura zaczyna się powoli zsiadać, a nasz sernik jest już całkowicie wystudzony możemy przelać ją na wierzch ciasta. Rozprowadzamy malinowe cudo równomiernie i całość schładzamy w lodówce. Uwielbiam tę piosenkę
sama złodyczbiałek i wymieszać delikatnie ale już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić w ¾ szklanki ważącej wody) Jagody, cukier zmiksować blenderem , następnie powstałą masę jagodową(...)serem, na końcu do masy dałam rozpuszczoną żelatynę wymieszałam i tężejącą masę jagodową wylałam na biszkopt. Wstawiłam do lodówki Pianka Malinowa 5 białek 1 galaretka malinowa ( rozpuszczona w ¾ szklanki wody) Białka ubić na sztywno do tego wlać tężejącą galaretkę malinową, delikatnie połączyć i wyłożyć na masę jagodową. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez 2 godziny
RAROSSApszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru Szczypta soli Składniki na krem: 660 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki żelatyny Składniki na poncz: Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 400 g dżemu truskawkowego 50 g wiórek kokosowych marki Kresto 100 g drażetek czekoladowych 2 rurki z kremem(...)mikser i do żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Przepis na poncz: Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat). Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy
Emcia Pichci