ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:37/56)

CZEKOLADOWE TRIO 157

zmiksować   z cukrem pudrem Żelatynę zalać gorącą wodą dokładnie wymieszać i odstawić  do przestygnięcia. Każdą czekoladę osobno roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Chłodną żelatynę dodać  do twarogu, i podzielić go na 3 równe części. Do każdej dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Do każdej masy serowo-czekoladowej dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać(...)czekoladą, wstawić do lodówki na 10 minut, następnie wylać na nią masę z białą czekoladą, ponownie wstawić do lodówki aby stężała, na wierzchu wylać masę z czekoladą toffi. Gotowe ciasto wstawić na koło 2 godziny do lodówki aby ciasto stężało. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Pyszne ciasto "Lambada" 8343

Polecam Lambadę bo jest ekspresowa, pyszna i efektowna. Polecam nawet całkiem początkującym. Źródło: Smaczny.pl, autor: Edyta. Biszkopt z 4 lub 5 jajek + ok. 1/2 szklanki soku

Praktyczna pl
Kopiec kreta 330

Post Kopiec kreta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Biszkopt z kawowo-miętową pianką 145

Eksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto:  Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe  6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami(...)zgęstnieje. Gorący budyń wylać na biszkopt. Zostawić, aż wystygnie. 3. Pianka miętowa     900 ml śmietany kremówki,  600 g pastylek miętowych w czekoladzie 4,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru  Śmietanę zagotować z pastylkami. Mieszać do momentu, aż pastylki całkowicie się rozpuszczą.Bardzo mocno schłodzić ( co najmniej kilka godzin, a najlepiej zacząć poprzedniego dnia). Żelatynę i cukier

Praktyczna pl
Tarta cytrynowa z winem 195

Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem. Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą. Pieczemy  10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy(...)złocisty. KREM CYTRYNOWY Z WINEM: * sok i skórka z 1,5 cytryn y * białe wino ( około 1/2 szklanki ) * 130 g masła * 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek * 10 g żelatyny Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek.   Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, uzupełniamy winem

kolorowotorcikowo
Torcik serowy 152

moim starym zeszycie z przepisami zapisany jako Ptasie mleczko. Tym razem w roli torcika "na szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik(...)herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania) 1/2 kg dobrego mielonego sera 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła lub margaryny 4 łyżki żelatyny ok. 1 szklanka mleka 1 opakowanie galaretki dowolne owoce, rodzynki kilka kropel olejku migdałowego Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, na dno wysypać część połamanych ciastek. Żelatynę zalać niewielką ilością gotowanej, wystudzonej

Praktyczna pl
Sernik makowy bez pieczenia 1559

Sernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach. Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca. Sernik na zdjęciu został(...)łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu 1/2 łyżki (10g) masła 1 łyżka cukru z wanilią ziarenka z 1 laski wanilii 4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny 6 łyżek wody 2-3 kostki białej czekolady Wykonanie: - mak zalać wrzątkiem, gotować 20-30 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas - ugotowany

Smakołyki Bereniki
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 841

domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna(...)MASA : * ser biały 3-krotnie mielony – 300 g * masło – 100 g * duże żółtko – 1 szt * cukier puder – 2 łyżki * mleko w proszku – 1 szkl * żelatyna – 2 łyżeczki * domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki * płatki migdałów – 50 g DO DEKORACJI : * płatki migdałów – 50 g * czekolada deserowa – 50 g * ciastka

Ostra na Słodko
3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!! 658

mój ulubiony baton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez pieczenia.  Znalazłam go na Kotlet.TV. Zamiast czekolady na wierzchu użyłam kakao. 3 Bit Składniki: ok. 400 g herbatników maślanych (2 duże opakowania); 1 puszka masy krówkowej; 2 budynie śmietankowe; 750 ml mleka + szklanka do namoczenia(...)herbatników; 100 g masła; 400 ml śmietany 30%; 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka cukru waniliowego; 1 łyżka żelatyny; 1/3 szkl. wrzątku; 100 g czekolady gorzkiej - ja posypałam wierzch kakao. W formie układamy jedną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Wylewamy na nie podgrzaną masę krówkową - podgrzana lepiej się rozsmarowuje. Układamy kolejną warstwę namoczonych herbatników. Na mleku gotujemy budynie. Jeśli

Miksturownik
Ptasie mleczko śmietankowo- czekoladowe 373

taki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;)   Co z kolei dla innych może byc zaletą(...)Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyc papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem

Słodkości i nie tylko
Owocowy torcik bez pieczenia 193

składniki spód * 150 g herbatników * 120 g margaryny lub masła * 4 łyżeczki powideł  * 1 saszetka czekolady do picia (proszek) masy * 1 galaretka tropikalna * 2 galaretki

Mix smaku
Kostka alpejska – czekoladowy biszkopt z lekką masą bezowo – krówkową 948

dłuższego czasu. Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową. A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl , to postanowiłam zaryzykowac! Opłacało się! Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem. Tak , wzięłam dokładkę chyba 2 razy;) Składniki :Biszkopt: - jajko(...)masa krówkowa – 200 g – masło – 100 g – bezy – 100 g Masa śmietanowa: - śmietana 30% – 250 g – cukier puder – 1 łyżka – żelatyna – 2 łyżeczki Dodatkowo: - starta czekolada do posypania Sposób przyrządzenia: Biszkopt : Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem

Ostra na Słodko
Jogurtowiec z truskawkami 383

Pojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym. Składniki: Spód

Ala piecze i gotuje
SERNIK TROJKOLOROWY *BEZ PIECZENIA* 239

żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem. (Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać). Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany(...)miejsca, więc można wziąć mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając ją do góry dnem. Ściągnąć papier i polać roztopionymi w kąpieli wodnej czekoladami

Z Kuchni Do Kuchni
Lodowy torcik mocno porzeczkowy 163

"Ciepło, prawda? A na upał najlepsze są lody! Ale aby nie było nudno, zamiast wersji tradycyjnej przygotowałam dla Was coś wyjątkowego, baaaaardzo porzeczkowego, orzeźwiającego i niezbyt

Słodkie Przyjemności
Biszkopt z truskawkami 185

zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2  szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki budyniu waniliowego ( sypki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masy mąkę , budyń i proszek - delikatnie wymieszać. Pie w 170 stopniach przez ok 30 minut Bita śmietana śmietana 12 % 400g bita śmietana w proszku 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny troszkę wody do rozpuszczenia żelatyny W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i ostudzić. Do śmietany dosypać fix i cukier i ubić. Ubitą połączyć z żelatyną Dodatkowo : galaretka truskawki Biszkopt układamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowe babeczki z kremem 156

lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, ciasto dzielimy na 12 kawałków, które po kolei rozpłaszczamy dłonią w kształt koła wielkości dołka w formie na muffiny. Wkładamy każdy kawałek ciasta i robimy małe fale, gdyż babeczki mają mieć nierówne brzegi. Masę makową wkładamy do każdej babeczki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z makowymi babeczkami i zmniejszamy(...)pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy. Po upieczeniu babeczki dekorujemy kremem (na bazie bitej śmietany, cukru waniliowego i niewielkiej ilości żelatyny), dla dekoracji na środku kremu wciskamy suszoną żurawinę. Polecam The post Makowe babeczki z kremem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania