Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą(...)pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance
Moja smaczna kuchniaKotleciki z farszu do pierogów ruskich to idealna alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Do ich przygotowania można użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu, dzięki
Alle Dobre!kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy i wycinamy kółka wielkości szklanki, nadziewamy farszem z kapusty, dokładnie zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy, po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu przez ok 5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągamy łyżką cedzakową(...)pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie
Apetyczna babeczkaorzechy włoskie czy pekan? 😃 My połączyłyśmy te dwa rodzaje ale możecie użyć tylko włoskich lub dodać inne ulubione 😋 Jak zobaczyłyśmy taką tartę u @pierogizkimchi (kanał na YT: Pierogi z Kimchi) to wiedziałyśmy, że musimy zrobić własną bezglutenową wersję. Jest OBŁĘDNA! Składniki (19-21cm śr): Kruchy spód - 100g mąki ryżowej - 100g mąki kukurydzianej(...)olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące). 3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można
Candy Pandasmielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę lub dwie). Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Już teraz powinniśmy zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy(...)wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką. Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia. Na przygotowane kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu
Mango PapajaDrożdżowe wypieki mają jeden minus – czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wbrew pozorom, można je także przygotować pomijając etap czekania. Zapewniam, że efekt będzie tak samo pyszny
Proste-przepisy.plSą takie smaki z dzieciństwa, które na zawsze pozostaną w naszej pamięci. Dla mnie jednym z nich jest zdecydowanie smaku bloku czekoladowego, czyli pysznej, słodkiej masy
Proste-przepisy.plciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części.. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło/owal. Kłaść nadzienie (dużo!) i posypać żółtym serem, składać na pół, zlepić razem, jak pierogi
dom-agi.plprzykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę posypaną mąką, rolujemy w gruby wałek i dzielimy na równe części (u mnie wyszło 13 kawałków). Każdy kawałek rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę kremu czekoladowego, zlepiamy jak pieroga i formułujemy w kulkę. Ulepione w ten sposób bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia
Rita creativeMasło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda. Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na 30 minut. Jajko roztrzepać widelcem
Kuchnia Danusimiejsce, aż podwoi swoja objętość. * Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. 8 Kiedy ciasto podrośnie wyrabiamy je ponownie. Następnie dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy kulkę, spłaszczamy na dłoni ( możemy delikatnie rozwałkować) , na środek wkładamy łyżkę jagód. Zlepiamy jak pierogi, po czym nadajemy bardziej owalny kształt, układamy na blasze łączeniem do dołu. * Bułeczki zostawiamy
Z Majeczką w kuchniprzekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok 2 godziny w ciepłe miejsce 4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na blacie, dzielimy na dwie porcje, każdą z nich na 8 mniejszych, rozpłaszczamy w dłoni na placuszek, nakładamy ok 3 łyżeczki jagód i zlepiamy jak pierogi, mają powstać wałeczki 5. Jagodzianki układamy zlepianiem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia
Słodki Kompromisłyżki bułki tartej i sól do smaku.Zagniatamy ciasto dosypując ew.mąki.(ciasto jak na kopytka).Formujemy wałeczki i kroimy je na 5-7 cm.dł.Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy..Polewamy smażoną cebulką. anielka123buziolek, KLUSKI,PYZY,KOPYTKA,PIEROGI,KNEDLE, Komentarze
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikońcu więcej czasu na gotowanie z racji długiego weekendu. A tak bardzo chciało mi się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli
Czerwień i błękitmąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na połówkę ciastka kłaść kawałek jabłka (lub kilka drobnych kawałeczków - jabłek nie ścieramy tylko kroimy nożem), przykryć drugą połową i skleić jak pierogi. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePierogi ruskie to ulubione danie mojego syna. Nie miałam nastroju do lepienia więc przygotowałam zielone krokiety z farszem ziemniaczano- serowym. Wzbogaciłam je siemieniem lnianym i morwą białą. Składniki ciasto na naleśniki 300 ml mleka 1 i 1/4 szkl mąki … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPowinno podwoić objętość jagody dokładnie umyć, przebrać i osuszyć. Wymieszać z 1 łyżką cukru wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i podzielić na 15 równych części po 60 g każda. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć 1 łyżkę jagód i zlepić jak pieroga. Układać złaczeniem do dołu w foremce o przekroju 26 cm wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisach książkowych i znalazłam w książce „Pokaż się od dobrej kuchni – Kluski, knedle i pierogi” przepis na Węgierskie knedle z białego sera i kaszy manny z niewielką ilością mąki. Zabrałam się ochoczo do pracy. Wprawdzie nie do końca wyszły knedle, bo z ciasta nie dało się utoczyć kulek (zbyt rzadkie), ale postanowiłam zrobić kluski kładzione. Powiem
Na słodko lub wytrawnieoczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party... Nadzienie: kilka różyczek brokuła, 250 g fety 2 ząbki czosnku, pieprz, tymianek, zioła do pizzy Ciasto: 500 g mąki, 100 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, płaska
Czerwień i błękit