ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:294/476)

Paszteciki z pieczarkami 120

wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży

Mostek w kuchni
Keto leniwe pierogi (kluski) (LowCarb, bez glutenu) 90

Keto leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem - smaczna alternatywa dla tradycyjnych klusek Nachodzi Cię czasem ochota na kluchy...? U mnie pojawia się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza. To chyba za sprawą faktu, że jako dziecko jadłam tego dość sporo. Keto leniwe pierogi to niskowęglowodanowa adaptacja tradycyjnego przepisu. Co ciekawe, chyba nigdy nie miałam okazji ich robić(...)serdecznie polecam Ci wypróbować je właśnie w takiej wersji! A wszystkim miłośnikom dań z udziałem klusek serdecznie polecam także wypróbować keto gnocchi z kalafiora ! :) Leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem Keto leniwe pierogi to propozycja na lekki letni obiad lub słodkie śniadanie z owocami. Idealnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i jako dodatek do wytrawnych. Najlepsze

Modern Cave Girl
Pierogi z soczewicą i ziemniakami (farsz kurpiowski) 152

początku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie!  (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz:  1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore(...)jajko i wbić te surowe. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.     Po tym czasie cienko je rozwałkować

Di gotuje
Pierogi z fetą i szpinakiem 191

Opis Pierogi z fetą i szpinakiem : Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy(...)kostkę i dodajemy ją do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę, jajka, sól oraz wodę mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolite ciasto. Ilość wody oraz mąki dodajemy według siebie, tak aby ciasto nie było zbyt lejące, ani zbytnio twarde. Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Drożdżowe pierogi z kaczką 190

gotuję niż spisuję receptury :)  Pierwszy raz robiłam pieczone pierogi drożdżowe, i chyba za długo były w piekarniku. W przepisie zmniejszyłam czas pieczenia, więc bez obaw, możecie mi zaufać :) Mięso kaczki mam z poprzedniego dnia z obiadu. Więc to znowu obiad z cyklu: recykling jest fajny! :-P Składniki na ciasto 180 ml mleka  300 g mąki(...)Doprawiamy suszonym majerankiem i pieprzem. Do farszu możemy dodać 1 żółtko, żeby farsz był bardziej ścisły. Finał: Podrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka (o średnicy 8-10 cm). Na każde kółko nakładamy łyżką farsz, składamy na pół i brzegi ciasta dociskamy widelcem. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Posypujemy tymiankiem. Odstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Inspirujące pierogi gryczane 231

było, było bardzo miło, i smacznie! Zmusiłam się w końcu do zrobienia pierogów. Lenia miałam strasznego, typowo przedświątecznego chyba. No ale z dwojga złego- mycie okien vs. lepienie pierogów- co byście wybrali? 1,5 szklanki mąki pszennej przegotowana woda (u mnie na oko) 1 jajko szczypta soli paczka kaszy gryczanej opakowanie sera feta pieprz, natka pietruszki *** Kaszę ugotowałam(...)dość słona ). Całość wymieszałam ręką. Mąkę przesiałam, wbiłam jajko, posoliłam i wlałam odrobinę wody. Zagniotłam ciasto. Było dość ciężko, ale jego konsystencję dozowałam wodą. Gotowe rozwałkowałam na omączonym blacie i za pomocą szklanki wycięłam koła. Każde faszerowałam kaszą i zlepiałam w pierożka.  Kilka pierogów od razu ugotowałam ( wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam jeszcze 3min. po wypłynięciu

bastalena
Naleśniki ruskie 103

farszu, który przygotowujemy do tradycyjnych pierogów. Przygotowanie samych pierogów jest dosyć czasochłonne, dlatego też naleśniki ruskie będą ich idealnym zamiennikiem, w nieco szybszej wersji. Przepis na naleśniki ruskie jest bardzo łatwy, a samo ich przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Danie to jest bardzo smaczne, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnych pierogów. Pamiętajcie, aby odpowiednio doprawić farsz(...)oleju FARSZ 400 g ziemniaków 250 g sera białego 1 duża cebula sól pieprz ziołowy szczypta chilli Wykonanie Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie szklimy na odrobinie masła. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy

Przepiski.pl
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej 121

pierogami - białą mąkę zamieniłam na orkiszową pełnoziarnistą i na obiad zrobiłam pyszne ruskie pierożki 😋 Pierogi ruskie z mąki orkiszowej - przepis na ok. 50 sztuk Do przygotowania pierogów będziesz potrzebować: 500g mąki orkiszowej (aby mąka była pełnoziarnista musi być typu co najmniej 1850), szklankę ciepłej wody, jajko, 10 średnich ziemniaków, 500g twarogu półtłustego, cebulę, łyżkę oleju, sól(...)zwarte, elastyczne ciasto. 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy. 6. Ciasto podziel na porcje (ja podzieliłam na 3), każdą z nich cieniutko rozwałkuj, foremką lub szklanką wytnij kółeczka. 7. Na każde kółeczko nałóż łyżeczkę farszu i ulep pierogi. Odkładaj

Z notatnika dietetyka
Sałatki na śniadanie – 12 uwielbianych przepisów 82

media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Sałatki na śniadanie – 12 uwielbianych przepisów Przepis na jajka w cieście francuskim z pesto Deser limonkowy z bitą śmietaną (deser w kubeczku) Zjawiskowy sernik na zimno z galaretką i owocami Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów

Via Gusto
Sernik z mleczkiem kokosowym. 126

sernika. Najlepsza rozkosz dla miłośników sernika i kokosa . Jest to sernik pełen kokosowego smaku i wiem, że pokochasz to ciasto! Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety

Zdrowy Styl Joanny
Zapiekanka pierogowa 98

Zaskocz swoją rodzinę przygotowując im ten pyszny przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie ! Zapiekanka z pierogów ruskich to coś zupełnie nowego

Alle Dobre!
JAGODZIANKI- NAJLEPSZY PRZEPIS 78

lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała z nich przeróżne dania. A jak jest u Was? Lubicie? Robicie? A może jednak nie przepadacie? Jagodzianki - składniki na około 14 jagodzianek: Ciasto drożdżowe: * 560 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580  Młyny Szczepanki ) * 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych * 60 g cukru * 2 jajka(...)Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.  Jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po tym czasie ciasto  wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta

Zrób to smacznie
Pierogi z rabarbarem 104

Jedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a okazuje się być świetnym surowcem na majowy obiad. Nadzienie rabarbarowe jest orzeźwiające i bardzo aromatyczne, a pierożki przepyszne. Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PUCHATKI SEROWE Z POWIDŁAMI 155

proszkiem do pieczenia oraz olej i skórkę cytrynową. Wyrobioną masę wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Oczywiście możemy formować z ciasta np. rogaliki, kształt wypieków nie musi być taki jak u mnie. Na środek każdego kółka nakładamy powidła. Składamy jak pierogi, dociskając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nastepnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
pierogi z fasolą i grzybami 118

żółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania