ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:287/476)

Uszka z grzybami na dwa sposoby 393

kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Resztę ciasta przechowujemy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką lub folią) aby nie wyschło. Małą szklanką o średnicy około 5 cm wycinamy kółka *** ***Na środku każdego kółeczka układamy po pół łyżeczki farszu i składamy na pół, brzegi zlepiamy. Następnie łączymy dwa końce pierogów tworząc uszka i układamy na desce oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką(...)odstępach. Gdy uszka całkowicie wystygną możemy poukładać je w pojemniczkach i przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić *** *** Jeżeli chcemy uzyskać różowe, buraczane uszka, wodę w składnikach na ciasto zamieniamy na sok z buraka. Dalej postępujemy tak samo jak przy zwykłych pierożkach *** *** SMACZNEGO ***         Artykuł Uszka z grzybami na dwa sposoby pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe (Paleo, LowCarb) 141

Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe Czekolada z pomarańczą polecają się na Święta Drzewko mandarynkowe – surowiec do ciasta Udzielił mi się świąteczny klimat. W weekend wyciągnęłam z czeluści szafy wszystkie świąteczne ozdoby i udekorowałam mieszkanie. Cieszyłam się jak dziecko z kolorowych światełek i dekoracji. Na fali tego przedświątecznego uniesienia powstało też keto ciacho , które jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową(...)ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta . Mmmm – co za aromat. Smak zresztą jest także wyborny. Można go też wzmocnić używając czekolady z pomarańczą . Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest przy tym wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. Keto ciasto czekoladowe

Modern Cave Girl
Wegetariańskie pierogi jak z mięsem ( z soczewicą i suszonymi pomidorami) 249

źle się po nich czułam, to jeszcze mielenie mięsa najzwyczajniej w świecie mnie obrzydza. Postanowiłam więc przygotować pierogi z roślinnym farszem, który w smaku będzie przypominał mięso. Zielona soczewica z aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i wędzoną papryką spełniła swoje zadanie :) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju farsz: 150 g zielonej soczewicy (suchej(...)suszonego majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki spora szczypta grubomielonego pieprzu sól Soczewicę gotujemy do miękkości, w podwójnej […] Artykuł Wegetariańskie pierogi jak z mięsem ( z soczewicą i suszonymi pomidorami) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pierogi z jagodami 185

się na nie do rodziców :) Ale czasem robię wyjątki - w końcu, chciałabym żeby moje dzieci też wielbiły pierogi swojej mamy! A zatem dziś pierogi! Moje, ale według przepisu mojej mamy. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 jajko ok. 1/3-1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli(...)wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy żeby odpoczęło. W tym czasie mieszamy jagody z cukrem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy kółeczka (szeroką szklanką lub wycinaczką w kształcie kółka), napełniamy jagodami i zlepiamy w zgrabne pierożki. Gotujemy pierogi przez

Kulinarne Inspiracje
Orkiszowe pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem 265

greckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy. Jogurt lawendowy zamiast cukrem dosłodziłam ksylitolem. Pierogi ulepiłam z mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Zapraszam na jagodową ucztę! Składniki na ciasto pierogowe: 300 g mąki orkiszowej 700 około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli(...)przelać przez sitko i wymieszać z jogurtem greckim ciasto podzielić na 3 części. Każdą dość cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub foremką kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie  zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować 4-5 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłko w cieście drożdżowym. 173

moich ulubionych smaków dzieciństwa.  Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również te kupne.  Jednymi z moich ulubionych od zawsze były Delicje, Katarzynki, baton Picnic(...)kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe

Poranek na słodko
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 240

Przepis jest przykładem na to, że z kilku składników możecie przygotować danie niedrogie, w dużej ilości i z pewnością oryginalne. Z podanego przepisu wyszło, około 50

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z suszonymi śliwkami 163

sprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii. Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać gotowe pierogi. Artykuł

Pieguskowa Kuchnia
Gofry twarogowe 126

mleko , olej ) i dobrze rozdrabniamy. Następnie dodajemy składniki suche ( mąką , cukier / słodzik ) i dobrze mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto rozlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownic ę, około 3-4 łyżek na jednego gofra. Jeśli wolicie klasyczne kwadratowe gofry, wlejcie nieco więcej ciasta, aby pokryło całą formę. Pieczemy około 7-9 minut bez otwierania gofrownicy, dopóki gofry się ładnie(...)minuty . Wierzch gofrów przesmarowałam kremem Cherry on top od @Legalcakes i przyozdobiłam borówkami. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Ciasto Lion bez pieczenia Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Trufle kokosowe (keto) Ciasteczka orzechowe Chałwa bez cukru (wegańska) Ciasto krówka bez pieczenia Keto bounty (wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia Wegańskie placki bananowe Sernik królewski Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Zobacz więcej

WegePrzepis
Pierogi leniwe z kaszą manną 167

jestem kluskoholiczką. Uwielbiam wszelkiego rodzaju mączne dania obiadowe. Wracając do przepisu... do poniższych leniwych będziecie potrzebować tylko 4 składniki: twaróg, jajko, kaszę manną i mąkę ziemniaczaną. Jeżeli poniższe pierogi chcecie podać niemowlakowi to nie dodawajcie soli do gotującej się wody. Składniki na 2 porcje: 1 kostka (250 g) twarogu półtłustego 1 jajko (L) 1/4-1/2 szklanki surowej kaszy(...)składniki połączyć ze sobą. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Jeśli masa będzie zbyt mokra to należy dosypać jeszcze więcej kaszy manny. Uwaga: wszystko zależy od użytego twarogu i wielkości jajka, dlatego kasze manną najlepiej wsypywać stopniowo!   Stolnicę delikatnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Z ciasta uformować wałek. Podzielić go na 4 części. Z każdej części ciasta ponownie uformować wałek, lekko spłaszczyć

Ugotować
,,Sofficini z szynką i serem’’ 58

wraz z nim impreza sylwestrowa. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i zaskocz przyrządzając dla nich przepyszne pierożki. Sofficini to popularna przekąska z Włoch przygotowane na bazie ciasta parzonego, wypełnione różnymi składnikami a następnie panierowane i smażone. Propozycja na sylwestrową domową imprezkę. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki Łyżka mąki ½ łyżeczki soli Farsz: Pieczarki Cebula 1 jajko Bułka(...)wsypujemy mąkę i sól, wlewamy gorące mleko. Mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy do przestudzenia. Ciasto wyrabiamy chwilkę, aby nie było grudek, podsypując mąką. Ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy koła. Na każdym krążku układamy kawałek szynki i kostkę sera i zlepiamy pieroga. W misce roztrzepujemy jajka. Pierogi maczamy w jajka, a następnie panierujemy w bułce tartej

Podróż w kulinaria
"Domowa piekarnia" Pawła Płaczka i pyszne jagodzianki 112

letnie mleko, dodajemy jajko i rozczyn z drożdży. Mieszamy i dodajemy resztę składników. 3. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być elastyczne i powinno zacząć odchodzić od ręki. 4. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na stolnicę lekko oprószoną mąką i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy(...)kruszonką to w misce zagniatamy masło z mąką i cukrem. Wkładamy na chwilę do lodówki.  Każdą wyrośniętą część ciasta delikatnie palcami, albo całą ręką zgniatamy robiąc placek. Na środek dajemy dużą łyżkę farszu. Sklejamy placek jak pierogi i formujemy na kształt podłużnej bułki.  Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół.  Gotowe jagodzianki odstawiamy

kruche babeczki
Kruche pierożki z truskawkami i serem białym 99

smakują obłędnie. Proste i szybkie w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, nie ma opcji, żeby nie wyszły. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 20 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 25 dag sera białego ( u mnie chudy ) 1 cukier waniliowy(...)Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej półgodziny.    2. Nadzienie: Ser biały ucieramy widelcem z jajkiem, budyniem w proszku, cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Truskawki płuczemy i dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Dodajemy do sera i mieszamy.   3. Formowanie ciasteczek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej

Izabelawkuchni
Pierogi z mięsem 93

Domowe pierogi z mięsem , to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto oraz na najprostszy farsz z mięsa wołowego z bulionu. - dokładny opis wykonania plus zdjęcia kroków - idealne ciasto pierogowe z dodatkiem oleju - kilka propozycji na wzbogacenie farszu

AniaGotuje.pl