ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:289/476)

SMAŻONE PIEROGI Z JAGODAMI 260

Sezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem.   Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki 192

agrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego

greenscarf
Uszka z grzybami 214

wyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy

mojewypiekiinietylko
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 330

minutach patelnię zestawiamy z ognia i studzimy w chłodnym miejscu.  Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do grubości ok. 0,3 cm. Za pomocą szerszej filiżanki, wykrawaczki do pierogów lub wieczka cukiernicy wykrawamy koła o średnicy 10 cm. - z  tej ilości powinniśmy uzyskać 18 kółek. Na środek dziewięciu kółek wykładamy

Symfonia Smaków
Bliny z sałatką warzywną 292

łyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek

Gorący kąsek
RAVIOLI ZE SZPINAKIEM 184

Włoska kuchnia w Polsce przyjęła się naprawdę dobrze. Któż z nas nie lubi pizzy, spaghetti bolognese lub napoli, carbonary czy makaronów z intensywnym w smaku pesto

W kuchni Karmel-itki
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 515

jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony

Radość kipiąca uśmiechem.
Pielmieni 575

rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu. Od pokoleń(...)pieprzem. Dodajemy wodę lub rosół i wyrabiamy miękki i wilgotny farsz. Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy okręgi o średnicy około 5 cm. Na okręgach umieszczamy małe kulki farszu. Zlepiamy brzegi jak przy pierogach, następnie zawijamy na palcu w kształt uszek. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym, cebulą, zielem angielskim i solą. Pielmieni rzucamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 145

jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Leniwe oszczędne 126

Leniwe pierogi to tak naprawdę kluski z sera, mąki i jajek. Proponuję pierogi leniwe oszczędne, leniwe z dodatkiem ziemniaków. 500 g sera białego półtłustego, 500 g ziemniaków mączystych, 170 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, sól, Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować i ostudzić. Razem z serem przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć ziemniaki(...)wsypać mąkę, dodać rozbełtane jajko z żółtkami, wsypać płaską łyżeczkę soli. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką.  Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm. Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem z bułką tartą

królestwo garów
Babeczki z mięsem 202

pofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań   z mięsem   czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka(...)mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę.    Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.    Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Maminek kulinarny
Pierogi leniwe z miodem i pistacjami 85

zamiennikami czy to mąki czy dodatków. Moja babcia pamiętam jak zagniatała szybko ciasto z twarogu i mąki, potem robiła rulony jak na kopytka i gotowała w osolonej wodzie. Podawała je zawsze z palonym masłem, posypane obficie cukrem. Te dzisiejsze zaczerpnęłam z bloga Szymona "FiK". Pierogi leniwe z miodem i pistacjami - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z mięsem 185

mega optymistów polecam: sky is no limit ) A my właśnie mieliśmy pomysł i ochotę na pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa(...)cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym 189

Cześć! Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą. Składniki: Na ciasto: * 500 g mąki * 1/4 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60-70 st.C Na farsz: * 20 dkg kaszy gryczanej(...)razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą.  Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku.  Zrobiłam ciasto.  Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy. Rozwałkowałam na grubość

Pieprzyć z Fantazją
TARTA ŻURKOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ – idealny pomysł na Święta Wielkanocne 139

natury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki” i „Krucha” . Nowością jest rozszerzenie oferty firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek. Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania