połączyć z mąką i jajkami. Zagnieść jednolite gładkie ciasto a następnie podzielić na kilka części. Każdą część ciasta rolować rękoma tworząc długi wałeczek, grubości palca, a następnie pokroić na części pod skosem. Zagotować wodę w garnku i posolić jedną łyżką soli. Wrzucać na gotującą wodę pokrojone pierogi i gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu wyjąć
Na słodko lub wytrawniecalzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej - 5 dkg świeżych drożdży - 3 łyżki oleju(...)razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy
W poszukiwaniu inspiracjijakieś ustrojstwo do lepienia pierogów, ale jakoś ciężko mi się do tego przekonać. Wydaje mi się, że szybciej idzie tradycyjne lepienie. Może macie jakieś porady, co do tego urządzenia :) Chętnie się podszkolę. Składniki: Farsz: 150 g. wędzonego boczku 1 cebula 600 g. ziemniaków (ważyłam po ugotowaniu) 400 g. twarogu sól, pieprz do smaku Ciasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej(...)wsypać mąkę, dodać sól, wlać wodę i olej. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie odstawić pod przykryciem na 15-20 minut, żeby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część, cienko rozwałkować. Wycinać foremką, lub szklanką krążki. Nakładać farsz i zlepiać. Gotowe pierogi, odkładać na ściereczkę, nakryć druga ściereczką, żeby nie obeschły
Agusiowe smakołykiradler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę. Pierwsze przyszły pierogi. Od razy wiedziałem, że są odgrzewane w mikrofalówce, bo raz, że Pani ostrzegła mnie o gorącym talerzu, a dwa ciasto było wręcz rozlane, a skwarki wcześniej podsmażone delikatnie mówiąc napuchły. Poza tym całość pływała, bo zostały źle odsączone. Zobaczymy(...)jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz. Bo przyszedł ze znośnej wielkości krokietem (farsz z pierogów i również miękki, bo odgrzany w mikrofalówce), ale barszczu dostałem 1/3 szklanki z tzw. arcorocu. I tu się wkurzyłem. Nie dość, że barszcz blady jak Irlandczyk po sezonie wiosennym
BaRepasDomowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 280g maku 500ml mleka 4 łyżki(...)wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół
Szalona Kuchnia Ewelinyplacek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić brzegi jak w pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepione w ten sposób kulki wkładać łączeniem(...)dołu do papilotki. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem (najlepiej ogrzanym w temp. pokojowej) i wstawić razem z blaszką do nagrzanego piekarnika do środkowej
Moje domowe kucharzenieśledzia. Karp smażony Kapusta z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Ryba po grecku Karp w galarecie Śledzie w oleju z cebulką Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek) Sałatka jarzynowa Piernik Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem Poniżej znajdziecie linki do moich(...)barszcz Uszka z grzybami Paszteciki z kapustą i grzybami 2. KARP SMAŻONY Karp smażony 3. KAPUSTA Z GRZYBAMI Kapusta z grzybami 4. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Pierogi z kapustą i grzybami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 5. RYBA PO GRECKU Ryba po grecku 6. KARP W GALARECIE Karp w galarecie 7. ŚLEDZIE W OLEJU
nietylkopasta.plJest lato, są borówki, więc obowiązkowo muszą być pierożki. By jednak troszkę je sobie urozmaicić, do ciasta pierogowego dodałam odrobinę mleka w proszku. Są dzięki temu bardziej wyraziste w smaku i jak dla mnie delikatniejsze. Zrobiłam malutką porcyjką, bo coś ok 25 sztuk, ale przy "kombinowaniu" nie ma co szaleć, bo nigdy się nie wie, co wyjdzie :) Teraz śmiało można(...)nawet potroić składniki, bo o ile porcja to 12 sztuk, to nie każdy zadowoli się taką ilością. Sama zresztą zjadłam ich więcej... Oluś też miał swój debiut z pierogami i chyba posmakowały, bo zjadł całe 2 :) Pierożki polecam, bo są jak najbardziej smaczne :) Składniki: Na ok 25-30 sztuk: 150g mąki + do podsypywania 3 płaskie łyżki mleka w proszku
Kuchnia w czekoladziedoprawić pieprzem,solą i wystudzić - ciasto rozwałkować na stolnicy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm, wycinać z ciasta placki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać na oleju zeszklić na złocisto pokrojoną cebulę z cukrem, pieprzem, kucharkiem - pierogi wkładać do wrzątku z ciut olejem i posolonym, po wypłynięciu na wierzch gotować z 3 minuty na mniejszym ogniu
W Mojej Kuchni Lubiędanie będąc nastolatką i do tego zostałam oszukana, że to pierogi z mięsem :D Różnicy w smaku nie ma żadnej i spokojnie można podać dzieciakom, nawet jeśli nie lubią warzyw strączkowych. Soczewica zawiera wiele cennych witam oraz składników mineralnych, dzięki temu na dobroczynny wpływ na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól gorąca woda Składniki(...)mięsny . Mąkę mieszam z solą i oliwą, dodaję tyle ciepłej wody by zagnieść elastyczne ciasto. Dzielę na porcje, rozwałkowuję, wykrawam szklanką krążki i na każdy nakładam po łyżce farszu. Brzegi zlepiam i odkładam na posypany mąką blat. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam partiami pierogi i gotuję od wypłynięcia 3-4 min. Wyławiam łyżką, układam na talerzach
Bea(u)ty kitchenmasło. Mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na dość cienki placek. Wycinamy kółka. Farsz: W miseczce mieszamy dokładnie twaróg, kaszę manną, cukry i żółtko. Każde koło napełniamy 1 łyżeczką farszu i układamy 2 maliny. Zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na wrzątek (osolony i z 2 łyżkami oleju). Gotujemy
VioletoweKucharzeniedużej miski nasypujemy 2 szklanki mąki i wlewamy 1/2 szklanki wody. Ugniatamy ciasto. Jeżeli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody. Ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnie. Wtedy odcedzamy i nakładamy a talerz. Dobrze
Weganka gotujepozostaną klasyczne, bo i barszcz biały na dobrym żurku, i biała kiełbasa będą wykorzystane, ale na tym z klasyką koniec! Bo ja zachęcam was do przygotowania sobie: żurku z pierogami, faszerowanymi białą kiełbasą! Kto nie boi się takiego eksperymentu, może skorzystać z szczegółowego przepisu, do którego podaję link. Ja zachęcam, bo wyszło bardzo dobre! Odważnym życzę smacznego(...)majeranek, zagotowujemy i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi: Z kiełbasy wyciągamy farsz, lekko doprawiamy majerankiem. Wyrabiamy z odrobiną ciepłego bulionu warzywnego. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek
R'n'G KitchenPierogi leniwe z masłem i cukrem to szybkie, syte i bardzo smaczne danie obiadowe. Szczególnie uwielbiane przez dzieci . Polecam wszystkim ceniącym sobie czas , ponieważ ich przygotowanie trwa około 15 minut. składniki na 3 porcje 50 dag twarogu półtłustego 2 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 łyżki cukru przepis Do miski przekładamy(...)jajka , dodajemy połowę szklanki mąki i całość mieszamy .Następnie ciasto wyrabiamy dłonią , dodajemy drugą połowę szklanki mąki a gdy ciasto będzie zbyt wilgotne można dosypać jej trochę więcej . Ciasto dzielimy na dwie części z których formujemy wałki o średnicy około 3cm , lekko je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty
Smakowite Daniarybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania
Cooking for Emily