pierogami - białą mąkę zamieniłam na orkiszową pełnoziarnistą i na obiad zrobiłam pyszne ruskie pierożki 😋 Pierogi ruskie z mąki orkiszowej - przepis na ok. 50 sztuk Do przygotowania pierogów będziesz potrzebować: 500g mąki orkiszowej (aby mąka była pełnoziarnista musi być typu co najmniej 1850), szklankę ciepłej wody, jajko, 10 średnich ziemniaków, 500g twarogu półtłustego, cebulę, łyżkę oleju, sól(...)zwarte, elastyczne ciasto. 4. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. 5. Ostudzone ziemniaki zmiel z twarogiem, dodaj cebulę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj - farsz gotowy. 6. Ciasto podziel na porcje (ja podzieliłam na 3), każdą z nich cieniutko rozwałkuj, foremką lub szklanką wytnij kółeczka. 7. Na każde kółeczko nałóż łyżeczkę farszu i ulep pierogi. Odkładaj
Z notatnika dietetykasernika. Najlepsza rozkosz dla miłośników sernika i kokosa . Jest to sernik pełen kokosowego smaku i wiem, że pokochasz to ciasto! Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety
Zdrowy Styl JoannyZaskocz swoją rodzinę przygotowując im ten pyszny przepis na nietypową zapiekankę, której bazą są pierogi ruskie ! Zapiekanka z pierogów ruskich to coś zupełnie nowego
Alle Dobre!lasu zbierać jagody , a potem mama szykowała z nich przeróżne dania. A jak jest u Was? Lubicie? Robicie? A może jednak nie przepadacie? Jagodzianki - składniki na około 14 jagodzianek: Ciasto drożdżowe: * 560 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki ) * 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych * 60 g cukru * 2 jajka(...)Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Jagody wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną odrobiną mąki. Delikatnie zagnieść, po czym podzielić na 14 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta
Zrób to smacznieJedliście już pierogi z rabarbarem? Pewnie niewielu z Was zna ten wiosenny rarytas, dlatego warto spróbować nadrobić zaległości. Rabarbar najczęściej ląduje w cieście lub kompocie, a okazuje się być świetnym surowcem na majowy obiad. Nadzienie rabarbarowe jest orzeźwiające i bardzo aromatyczne, a pierożki przepyszne. Polecam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszkiem do pieczenia oraz olej i skórkę cytrynową. Wyrobioną masę wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Oczywiście możemy formować z ciasta np. rogaliki, kształt wypieków nie musi być taki jak u mnie. Na środek każdego kółka nakładamy powidła. Składamy jak pierogi, dociskając brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nastepnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie Pichcenieżółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy
Domowy Smak Jedzeniakapustę, wymieszać. Patelnię przykryć, kapustę dusić do miękkości, a następnie odparować na dużym ogniu. Doprawić do smaku. Ostudzić. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść jeszcze raz, podzielić na 16 kawałków. Każdy rozpłaszczyć w rękach, nałożyć nadzienie,zlepić brzegi (jak lepimy pierogi), końce podwinąć pod spód. Bułeczki ułożyć na blasze i odstawić do napuszenia. Z wierzchu posmarować pozostawionym jajkiem
Obiad gotowygrzyby, wymieszać i poddusić. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną kapustę kiszoną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przebić pięścią, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrawać kółka. Nałożyć nadzienie i uformować pierogi. Układać na wysmarowanej olejem blaszce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez
Pieguskowa KuchniaCebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi. Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Można podawać
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuporządne szczypty). Odstawiamy mięso do ostygnięcia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 3-5 mm i wykrawamy szklanką kółka. Ciasto jeszcze rozplaszczamy palcami i nakładamy po łyżeczce lub po 1,5 łyżeczki ostygniętego farszy, po czym sklejamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Pieczemy do zezłocenia w 180 st C.. U mnie podczas pieczenia chyba
Gotuj z Agnesochotę na lody, nawet pogoda mi nie straszna;) Ale może lodową dietę przełożę na jutro. A dziś... dziś będzie ciasto cukiniowo-czekoladowe, kotleciki z kalafiora, wieczorem nastawię zaczyn na dyniowe bułeczki i kto wie czy znów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami
Obiad gotowyelastyczne. Po wyrobieniu owinąć folią spożywczą i odstawić na 20 minut. Składniki na nadzienie wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 5 części, każdą cienko rozwałkować nadając jej kształt koła. Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia migdałowego, zlepić jak pierogi i uformować kształt półksiężyca. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut (aż się zrumienią). Można posypać cukrem
zadanie-gotowanienapisać ręcznie,pociąć na paski i zgiąć na pół 4 razy. Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować cieniutko i szklanką powycinać kółka. Na każdym położyć zrolowaną karteczkę z wróżbą, i zlepić tak, jak się lepi pierogi. Następnie uformować w rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut
Kolorowa kuchnia Elkiumyć ,obrać ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wymieszać z cukrem i cynamonem.Owoce podsmażyć na masełku,aby sok odparował. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.Za pomocą szklanki wykrawać kółka.na każdym krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki