mieszając aż większa część wody odparuje a kapusta zmięknie. Zdjąć z ognia, wystudzić Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm. Na każde kółko wykładać łyżkę nadzienia, sklejać jak pierogi, następnie z rantu uformować grzebyk, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tym "grzebyczkiem(...)góry). Odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem, wierzch posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut. W "fejsbukowej" akcji "Ciasto na niedzielę" w tym tygodniu tematem są "Wypieki na 3 króli" , zgłaszam doń swoje szczodraki:) W akcji udział biorą również: Bożena , Ania , Gosia - zajrzyjcie tam koniecznie po inne, związane z tradycją
6niebotrochę tłuszczu, cebulę i całkiem sporą ilość mąki. W ogóle kuchnia ukraińska to dużo ziemniaków, ziemniaki na różne sposoby np. pierogi nadziewane tylko ziemniakami. Najpierw brzmiało to dla mnie trochę kosmicznie, dopóki nie spróbowałam tych pierogów. Były pyszne. Delikatne. Do tego podane ze śmietaną. U mnie w domu do dań z ziemniaków używa się głównie ziemniaków pozostałych(...)obiadu z dnia poprzedniego. Zauważyłam u Vali, że ona gotuje ziemniaki na bieżąco i do zrazów używała świeżo ugotowanych, podstudzonych ziemniaków, podobnie tak samo do pierogów. Polecam do zrazów właśnie takie ziemniaki. Zrazy dobrze również smakują na zimno, można ich zrobić więcej i dokończyć drugiego dnia np. jako dodatek do mięsa. Drukuj Ukraińskie zrazy – ziemniaczane kotlety Pyszne, proste
Mieszam w Garnku[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 150 g jagód/ borówek mrożonych lub świeżych 400 g sera białego 1 jajko ok. 300 g mąki orkiszowej lub
Domowy Smak JedzeniaPierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki(...)Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką
Pyry na Gazchodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :) Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików szklanka mleka cebula(...)olej sól pieprz liść laurowy 1/3 łyżeczki nasion kminku kilka ziaren pieprzu zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty. Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy
Moja Książka Kucharskadzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp, sałatka śledziowa. W domu babci, u której zazwyczaj spędzam wigilię, jest zawsze słodki akcent(...)mianowicie racuchy. Jak to wygląda w Waszych domach, gdzie spędzacie święta, czy są one tradycyjne, czy trochę odbiegają od tradycji. Czekam na Wasze historie . 1. Wilgotne ciasto czekoladowe z persymoną W tym zestawieniu nie mogło oczywiście zabraknąć mojego ostatniego przepisu na wilgotne ciasto czekoladowe z mascarpone i kaki. Ciasto czekoladowe zawiera mój ulubiony składnik, którym jest… mocne espresso
Słodkie Gotowaniekolejno rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką. Resztę ciasta przechowujemy pod przykryciem ( przykrywamy ściereczką lub folią) aby nie wyschło. Małą szklanką o średnicy około 5 cm wycinamy kółka *** ***Na środku każdego kółeczka układamy po pół łyżeczki farszu i składamy na pół, brzegi zlepiamy. Następnie łączymy dwa końce pierogów tworząc uszka i układamy na desce oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką(...)odstępach. Gdy uszka całkowicie wystygną możemy poukładać je w pojemniczkach i przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić *** *** Jeżeli chcemy uzyskać różowe, buraczane uszka, wodę w składnikach na ciasto zamieniamy na sok z buraka. Dalej postępujemy tak samo jak przy zwykłych pierożkach *** *** SMACZNEGO *** Artykuł Uszka z grzybami na dwa sposoby pochodzi z serwisu Blog
Blog z ApetytemKeto ciasto czekoladowo – mandarynkowe Czekolada z pomarańczą polecają się na Święta Drzewko mandarynkowe – surowiec do ciasta Udzielił mi się świąteczny klimat. W weekend wyciągnęłam z czeluści szafy wszystkie świąteczne ozdoby i udekorowałam mieszkanie. Cieszyłam się jak dziecko z kolorowych światełek i dekoracji. Na fali tego przedświątecznego uniesienia powstało też keto ciacho , które jak najbardziej wpisuje się w bożonarodzeniową(...)ciasta jest nakłucie jej widelcem i ugotowanie do miękkości. Potem całą blenduje się z czekoladą i dodaje do ciasta . Mmmm – co za aromat. Smak zresztą jest także wyborny. Można go też wzmocnić używając czekolady z pomarańczą . Keto ciasto czekoladowo – mandarynkowe jest przy tym wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu, więc w okresie okołoświątecznego szaleństwa wręcz idealne. Keto ciasto czekoladowe
Modern Cave Girlźle się po nich czułam, to jeszcze mielenie mięsa najzwyczajniej w świecie mnie obrzydza. Postanowiłam więc przygotować pierogi z roślinnym farszem, który w smaku będzie przypominał mięso. Zielona soczewica z aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i wędzoną papryką spełniła swoje zadanie :) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju farsz: 150 g zielonej soczewicy (suchej(...)suszonego majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki spora szczypta grubomielonego pieprzu sól Soczewicę gotujemy do miękkości, w podwójnej […] Artykuł Wegetariańskie pierogi jak z mięsem ( z soczewicą i suszonymi pomidorami) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsię na nie do rodziców :) Ale czasem robię wyjątki - w końcu, chciałabym żeby moje dzieci też wielbiły pierogi swojej mamy! A zatem dziś pierogi! Moje, ale według przepisu mojej mamy. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 jajko ok. 1/3-1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli(...)wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy żeby odpoczęło. W tym czasie mieszamy jagody z cukrem. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wycinamy kółeczka (szeroką szklanką lub wycinaczką w kształcie kółka), napełniamy jagodami i zlepiamy w zgrabne pierożki. Gotujemy pierogi przez
Kulinarne Inspiracjegreckim i dodatkowo wzbogaciłam go aromatem lawendy. Jogurt lawendowy zamiast cukrem dosłodziłam ksylitolem. Pierogi ulepiłam z mąki orkiszowej 700, ale myślę, że luksusowa mąka orkiszowa 550 (do kupienia w Polsce) byłaby jak najbardziej na miejscu do delikatnych jagódek. Zapraszam na jagodową ucztę! Składniki na ciasto pierogowe: 300 g mąki orkiszowej 700 około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli(...)przelać przez sitko i wymieszać z jogurtem greckim ciasto podzielić na 3 części. Każdą dość cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub foremką kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować 4-5 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również te kupne. Jednymi z moich ulubionych od zawsze były Delicje, Katarzynki, baton Picnic(...)kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe
Poranek na słodkoPrzepis jest przykładem na to, że z kilku składników możecie przygotować danie niedrogie, w dużej ilości i z pewnością oryginalne. Z podanego przepisu wyszło, około 50
Moja smaczna kuchniasprężyste ciasto, w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Śliwki zalać wrzącą wodą, odstawić na chwilkę, aby się zaparzyły, po czym odcedzić. Rozwałkować cienko ciasto, wyciąć krążki, nadziać śliwką i zlepić pierożki. Gotować w wodzie z dodatkiem połowy laski wanilii. Na patelni lekko podprażyć płatki migdałowe,dodać masło, miód i resztę wanilii. Chwilkę pogotować po czym polać gotowe pierogi. Artykuł
Pieguskowa Kuchnia