ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:267/443)

Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 155

nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie w okrąg, smaruje masłem lub mlekiem i zapieka. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta Yufka (lub Filo). 350 g odmrożonego szpinaku w całych liściach a jeszcze lepiej świeży szpinak

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makowiec z kremem budyniowym 470

lodówki na około godzinę. Wierzch posypać bardzo drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Seromakowiec → Ciasto makowe z białek → Orzechowy makowiec z białego maku na kruchym spodzie → Mazurek z makiem i bakaliami → Pierogi z makiem Artykuł Makowiec z kremem budyniowym pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Uszka z grzybami 115

pieczarek lub innych ulubionych gatunków. Najważniejszą kwestią są tu przyprawy i dobre ciasto do uszek. Składniki na farsz do uszek: 30 g suszonych borowików lub innych grzybów 1 mała cebula 2 łyżeczki masła 1 pełna łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku Składniki n a ciasto do uszek: około 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta(...)wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto na uszka powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Wycinamy małe kółka. W środek każdego nakładamy farsz. Zlepiamy jak tradycyjne pierogi, a następnie łączymy oba końce pieroga tworząc kształt uszka. Gotowe uszka układamy pod ściereczką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZONE PIEROŻKI Z KASZANKĄ 102

doprawić do smaku solą i pierzem oraz suszonymi ziołami (majerankiem, bazylią i oreganem). Chwilę smażyć około 5 minut.  Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wyciąć koła. Na środku każdego krążka nakładamy po porcji farszu. Zlepiamy, formując pierogi. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.  Piec około 20 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 106

Kulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu!     Składniki: Ciasto: 250g mąki 15g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli pół szklanki mleka 1 jajko 40g masła Dodatkowo: Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ 1 białko

Blog z Apetytem
Pierogi z bryndzą. 120

Wszystkie składniki muszą być bardzo dobrze ze sobą połączone. Pamiętamy, że bryndza jest dość słona. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy.  Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną roztopionego masła. Podajemy z jogurtem

DominikaDolci
Kanapa – Polska-Ukraina - łączy nas kuchnia 130

błyskawicznie zniknęło z naszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre

królestwo garów
Najlepsze przepisy z blogów #9 | Boże Narodzenie 137

suszonymi śliwkami https://www.poezja-smaku.pl/ Piernikowe ciasto z mandarynkami https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/ Piernikowe kulki z daktyli http://mientablog.com/ Pomarańczowo-makowe ciasto http://wesolakuchnia.blogspot.com/ Piernikowe tiramisu http://iadorecinnamon.blogspot.com/ Pralinki z kaszy jaglanej http://anyzkowo.blogspot.com/ Pieczone jabłka http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/ Zobacz też moje przepisy: Pierogi ze szpinakiem i łososiem Carpaccio z wędzonego łososia Domowy pasztet z pieczarkami Sernik wiedeński z rodzynkami Keks mojej mamy

Kuchnia Bazylii
PIEROGI Z JAGODAMI 109

jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis! SKŁADNIKI: na ok. 40 pierogów 1 szklanka obranych i opłukanych jagód cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1 żółtko ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka

Moja Książka Kucharska
Kruche pierożki z jabłkiem i cynamonem 119

kami. Następnie wkładamy go do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy i kroimy w male kwadraty, mieszamy je z cynamonem.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.Na każde kolko nakładamy po dwa kawałki jabłka i zlepiamy tak jak pieroga,Układamy na wyłożonej papierem blaszce.Wstawiamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy 15 min. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym

kulinarne odsłony pati
Bułki na parze z truskawkami. 154

Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy tak na 1cm, wykrawamy kółka od szklanki lub obręczy do pierogów, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   W dużym garnku zagotowujemy  wodę tak do połowy wysokości, nakładamy sitko do gotowania

Sama słodycz i szczypta chili
Księżycowe BAT ciasteczka 144

wody, najlepiej też zakwaszonej sokiem cytrynowym. Kiedy jabłka już gotowe czekają, pora rozwałkować ciasto na jakieś 5 mm. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkowane kroimy przy użyciu szklanki z ostrym brzegiem . W każdym kole jak w pierogu zamykamy kawałek jabłka i odkładamy  na wytłuszczoną blachę w odstępach, bo ciastka podrosną podczas pieczenia.  Przygotowuję z jednej porcji

I tu będę miała takie te
Zielone pierożki z pasztetem i kaparami 143

się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać. Pasztet dworski wyjmujemy z opakowań i rozgniatamy widelcem,  żeby był miękki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą literatki kółka, nakładamy pasztet dodajemy po jednym ziarenku kapary i sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Gorące pierogi polewamy roztopionym masłem, doprawiamy zielonym pieprzem, posypujemy

Moniki Smakołyki
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1290

żółtka, sól i pieprz a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i zlepić pierogi. Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez około

Mama Gotuje
Pierogi z żółtym serem i szpinakiem 121

Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem polałam masełkiem

Darcia w kuchni