ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:262/443)

Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą 127

Mąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z dodatkiem soczewicy. Pewnie nie zaryzykowałabym takim połączeniem, gdybym miała świadomość, że jej nie lubi, ale wiem że jest zupełnie inaczej. I miałam rację... Stwierdził, że gdybym mu nie powiedziała, nawet by się pewnie(...)ogniu, często mieszając przesmażamy całość przez ok 10 minut. Dodajemy odcedzoną soczewicę i przyprawy, mieszamy, a następnie studzimy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a następnie powoli gorącą wodę. Siekamy nożem do połączenia składników. Wbijamy jajko, ponownie siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli mamy zbyt wolne- dodajmy tyle mąki, by zrobiło się elastyczne i łatwo odchodziło od rąk. Pozostawiamy w szklanej

Kuchnia w czekoladzie
Uszka z grzybami 1069

dolać wody. Ciasto przykryć miską i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto cienko wałkować , podsypując mąką. Z ciasta wykrawać nieduże placki, najlepiej małą literatką. Na każdy placek kłaść pół łyżeczki farszu z grzybów. Sklejać jak pierogi, po czym skleić razem oba rogi. Uszka gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi ruskie 137

pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 1kg ziemniaków 400g twarogu (2 kostki) 400ml ciepłej przygotowanej wody 2 cebule masło olej sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instrukcja przyrządzenia/przygotowania pierogów ruskich Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle lub oleju do momentu aż się zeszkli. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem(...)przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 5-10 minut, aż do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę do miski przykrytej ściereczką. Kolejnym krokiem będzie rozwałkowanie ciasta na stolnicy i wycięcie dużą filiżanką okręgów. Do każdego okręgu dajemy na środek kulkę z farszu. Następnie do lepienia pierogów można użyć specjalnych

Blog kulinarny S9.PL
Pierogi ruskie 177

wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się

Świat Domowej Kuchni
Pączki 155

podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy go energicznie przez chwilę. Pozbywamy się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ja rozpłaszczyłam ręką ciasto na dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około 18 -22 pączków, zależności od szerokości szklanki. Kółka(...)przekładamy do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką i wciskamy z boku pączka nadzienie. Jeśli nie macie rękawa, to przed smażeniem pączków na każde kółko połóżcie nadzienie i dokładnie zalepcie ciasto, formując z niego kulkę. Pokrywamy lukrem, skórką pomarańczową bądź cukrem pudrem. Ważne informacje: składniki na ciasto muszą wszystkie mieć temperaturę pokojową spirytus lub rum pomaga ścinać białko zawarte w mące

ladykitchen
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 165

wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła. Na środku koła układać farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z wody z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem lub odgrzane na masełku, posypane

kolorowotorcikowo
Sernik królewski 88

upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć , bądźcie cierpliwi Jeśli chodzi o czas przygotowania poszczególnych etapów , u mnie wygląda następująco: po południu lub z rana przygotowuję ciasto kruche, które rozdzielam na lodówkę i zamrażarkę wieczorem wykładam ciastem foremkę, przygotowuję masę serową i ścieram na tarce zamrożone ciasto kruche, a następnie piekę upieczone ciasto pozostawiam w uchylonym piekarniku do rana Pochodzenie sernika królewskiego(...)Zobacz więcej przepisów na ciasta Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową Brownie z kremem orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich

WegePrzepis
Pierogi ruskie 116

oraz jajko i mieszamy. Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę, najlepiej mieszać łyżką. Do zaparzonej mąki dodajemy olej oraz jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem przykrywamy je wilgotną ściereczką aby nie wyschło a część rozwałkowujemy cienko ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka, na środek każdego nakładamy(...)łyżeczką farsz i zlepiamy boki ciasta, można również zrobić na rancie ciasta wzorek widelcem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju oraz soli i na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi przekładamy na chwilę do zimnej wody i na talerz. Można podać z przesmażonym boczkiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pierogi z mięsem 374

Farsz: 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki 20 dag udek z kurczaka 2 litry bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. To prawda - są pracochłonne(...)czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi. Nastawić

Świat Domowej Kuchni
Dobra kawa w Jeleniej Górze? – KUKUTU CAFE !!! 157

tylko. Celowo pisze miejsce, ponieważ nie jest to ani typowa kawiarnia, ani typowa restauracja, chociaż można tam wypić kawę z pysznym ciachem jak i zjeść domowej roboty pierogi. Kukutu Cafe to po prostu miejsce, w którym każdy znajdzie coś dla siebie i gdzie naprawdę można się na chwilę zatrzymać i pozbierać myśli. Przekraczając próg Kukutu Cafe nie wchodzimy(...)okazałości Kącik dla dzieci Przyszliśmy do Kukutu z mężem na kawę i ciasto. Okazało się, że ciasta są tutaj tylko własnoręcznego wyrobu, co jak dla mnie ma ogromne znaczenie. Bardzo często pięknie wyglądające i przyozdobione ciasto nijak ma się do jego smaku. Tutaj dostajemy kawałek pysznego, domowego ciasta. Co więcej zawsze mamy jakiś wybór: klasyczna słodkość, coś wegańskiego

Relaxtime
Crème brûlée 76

tafli z karmelu, trudnej do przełamania łyżeczką. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane(...)tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety

WegePrzepis
Ciasto na pierogi- przepis podstawowy 110

Jedni używają gorącej, inni letniej wody. Ja polecam Wam mój przepis. Moim zdaniem jest rewelacyjny! Ciasto jest sprężyste, miękkie, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Szczerze polecam!     Składniki: (na ok. 50 pierogów)   300 g mąki pszennej+ odrobina(...)wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.     I już! Teraz pozostaje ciasto cienko rozwałkować, dowolnie nadziewać i gotować. Smacznego "pierogowania

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z jagodami 133

najlepsze na świecie. Najlepiej robić je w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, ale poza sezonem nie warto sobie odmawiać tego smakołyku i można użyć owoców mrożonych. Pierogi z jagodami zawsze przypominają i wspaniałe i beztroskie dzieciństwo, kiedy zawsze babcia mi je przygotowywała. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 300g mąki pszennej 200 ml gorącej wody szczypta(...)ciasto. Ciasto nie może kleić się do ręki. Gotowe odstawiamy na ok. 30 minut. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Świeże jagody myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć dokładnie wodę. Osuszone należy opruszyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Ciasto należy rozwałkować i wykrawamy małą szklanką kółka. Pierożki nadziewamy przygotowanymi owocami. Składamy na pół i lepimy brzegi. Gotowe pierogi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z rucolą i ze szpinakiem 149

stylu „męskie żarcie”. Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli farsz szpinakowy: 400 g mrożonego szpinaku szczypta soli, gałki muszkatołowej i czosnku suszonego farsz z rucoli: duży pęczek sałaty kostka tofu wędzonego szczypta soli Przygotowanie: ciasto po prostu zagniatamy i przyprywiamy ściereczką aby nie wyschło. Aby zrobić farsz(...)całkowicie zmięknie ( 5 minut) do koniec dodajemy łyżkę masła rafinowanego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 milimetrów, farsz nakładamay łyżeczką- ja ułatwiam sobie życie i używam takiego oto jak na zdjęciu „zlepiacza). Jak widać na zdjęciu- dziecinne proste! Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty od ich wypłynięcia. Smacznego

greenscarf
Pieczone meksykańskie pierogi 172

warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 2 jajka 50 ml oleju 200 ml maślanki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka kurkumy(...)rozgrzanym oleju do zarumienienia. Studzimy, mieszamy z odsączoną mieszanką meksykańską i koncentratem.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy po sporym kawałku i cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, w środek których nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy jak pierogi.  4. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez

Szefowa kuchni