Razem z mężem jesteśmy wielkimi fanami wszelkich pierogów, a już w szczególności ruskich dlatego zamiast tym razem zagniatać, wałkować i gotować pierogi ruskie postanowiłam przygotować ich jakby uproszczoną wersję która jest równie pyszna i można ją dowolnie modyfikować. Ruskie naleśniki to nic innego jak farsz z pierogów zamknięty w naleśniku. Spróbujcie może Wam posmakują :) Składniki na około(...)naleśników o śred 24 cm Ciasto: 1 szkl mąki pszennej tortowej 2 jajka kl L trzy szczypty soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej cztery szczypty czosnku suszonego 1/2 szkl wody gazowanej 3/4 szkl mleka lub napoju migdałowego, sojowego lub ryżowego 2 łyżeczki roztopionego masła Farsz: 150 g twarogu półtłustego lub tłustego 3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki (utłuczone) 1 mała cebula
Gotowanie...to proste !Kiedyś, gdy robiłam krucho-drożdżowe ciasteczka z jabłkiem , pisałam, że chciałabym jeszcze kiedyś przetestować takie, tylko w wersji z ciastem twarogowym. Trochę to trwało, ale mogę powiedzieć, że plan zrealizowałam w 100%. Ciasteczka wyszły smaczne, choć planowałam przygotować małe pierożki, a one i tak w trakcie pieczenia pootwierały mi się. W smaku niczego to nie zmieniło, a przynajmniej domownicy mogli(...)mąkę oraz starte na tarce masło. Zagniatamy składniki, aż do połączenia. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie porcjami wałkujemy ciasto na podsypaną mąką blacie. Wykrawamy okrągłe ciasteczka. Na każde ciasteczko wykładamy niewielką ilość jabłek. Zlepiamy ciasteczka jak pierogi. Układamy na wyłożonej papierem blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Smaki Na Talerzuciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około pół słoiczka nutelli mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, można brzegi
Izabelawkuchnipyszne drożdżowe paszteciki z grzybowym farszem. Idealne na święta do domowego czerwonego barszczu. Takie paszteciki śmiało możecie postawić obok tradycyjnych pierogów czy uszek. Paszteciki grzybowe sprawdzą się również na Sylwestra i inne przyjęcia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. Ciasto drożdżowe wychodzi miękkie i dobrze się z nim pracuje. A farsz, to wyłącznie dwa podstawowe składniki i przyprawy. Szczerze polecam
Słodkie okruszkiPyszne danie kuchni włoskiej dziś na stole moim i Waszym. Zachęcam do spróbowania tych wspaniałych pierożków bo są pyszne, rozpływają się same w ustach. Robi się
Moje Małe Czarowaniewiele wiele więcej... Ja zrobiłam pierogi ruskie, a podałam je ze śmietana i skwarkami. Składniki na farsz: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków obranych 250 g boczku pokrojonego w kosteczkę 2 łyżki soli pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę łyżka masła Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej szczypta soli(...)odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na części i kolejno każdy rozwałkować na cienki placek, posypując w razie potrzeby blat mąką. Szklanką wycinać kółka z ciasta, rozciągać je troszkę w palcach i łyżeczką nakładać na środek farsz następnie złożyć je na pół i dokładnie zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć pierwszą porcję pierogów. Po zagotowaniu wody
Monka gotujePolecam taki obiad wszystkim miłośnikom szpinaku, łososia i ciasta francuskiego. Ci bardziej leniwi w kuchni tez będą zadowoleni bo danie robi się szybko i jest pyszne
Moje Małe Czarowaniecoraz więcej osób po nią sięga. Mus owocowy z kiwi i banana z komosą ryżową Z komosy ryżowej przygotowywałam już pierogi , na które przepis znajdziecie na blogu. Gotowałam ją wtedy i wykorzystałam jako jeden ze składników nadzienia do ciasta pierogowego. Komosy preparowanej nigdy wcześniej nie używałam i w przepisie poniżej wykorzystałam ją po raz pierwszy w życiu
mecooksJakiś czas temu odkryłam fajny pomysł na ciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub
Ostra na SłodkoZupy podprawiane * Zupy kremy * Zupy zimne * Mąka * Makarony * Kluski * Knedle * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso * Wołowina * Wieprzowina * Cielęcina * Dziczyzna * Drób * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta * Baby, babki, babeczki * Ciasta i ciastka bezowe * Ciasta bez pieczenia * Ciasta i ciastka biszkoptowe
Zrób to smaczniepokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto na kulki wielkości jajka i rozwałkujemy. 7. Nakładamy plaster sera żółtego, przygotowany farsz i lepimy jak dużego pieroga. 8. Smażymy na głębokim oleju. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym :) Smacznego
FITBUuKmięso zmieni kolor, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, składać i sklejać pierogi dokładnie dociskając brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę wymieszać z cynamonem, mieszanką (za pomocą pędzelka) smarować pierożki. Wstawić
6niebowsypać na stolnicę, dodać resztę składników przygotowanych na ciasto oponkowe i wyrobić dosyć luźne ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto ma być dosyć miękkie. Następnie wałkujemy na grubość 0,5 cm, nakładamy dżem i sklejamy jak na pierogi. Smażymy na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem
Gotuję Testujęciasto i wzięłam się do pracy. Nie będę oszukiwać, zrobienie tych pierożków wymaga sporo pracy. Ale warto je przygotować, bo ciasto jest wyjątkowe, a nadzienie curry bardzo smaczne. Ja nadziałam je ziemniaczanym curry, ale jak to ze wszystkimi pierogami
Polska Zupaczasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem. Sklejać brzegi naokoło (jak pierogi). Każdy krążek naciąć
6nieborozgnieść widelcem. Ser wymieszać z ziemniakami, doprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościprzygotowania indyjskie placuszki są dobrą opcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni
Milion Smakówprzez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy
peggiwkuchniwymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną
Przepisy i porady kulinarnekuchni staropolskiej, i właśnie tam znalazłam przepis na kulebiaka, ciut przepis podrasowałam, zweganizowałam i tak oto w tym roku zamiast pierogów z kapustą i grzybami jest kulebiak na Wigilę. Ps. Zdjęcie przed pieczeniem- właśnie siedzi w piekarniku. Składniki: ciasto: 300 g mąki 80 g masła kokosowego 150 ml mleka roślinnego (sojowe) łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka cukru
greenscarfNajpyszniejsze , najsmaczniejsze pierogi pod "niebem".! Takie pierogi są najlepsze !.W grudniu robię je dosłownie hurtowo , mrożę , a potem jem i jem.Pycha!!!!!.Zapraszam. Przepis na ciasto Magdy Gesler!. 500 g.mąki pszennej 125 ml.gorącej wody 1 łyżeczka soli ********************************* Makę przesiać na stolnicę , zrobic dołek , dodać sól i wlać wodę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto ,podzielić na trzy części
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru
Walijskie Pichceniemozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Wypoczęte ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy nasze ravioli. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej
Karczma HonoriettySezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej
Z Majeczką w kuchniagrest (nie, nie mam czasu się nudzić, nie wspominając o odpoczynku). Od samego rana zrobiłam jagodzianki w wersji hurtowej standardowo, pierogi z jagodami i dżemy jagodowe. To że buły sa wegańskie chyba już nie muszę dodawać? Przepis na ciasto drożdżowe już wielokrotnie zamieszczałam na swoim blogu, więc powtórzę tylko składniki: 900 g mąki pszennej pół litra mleka sojowego
greenscarfwyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Kieliszkiem lub małą foremką wykrawamy kółka (średnica 4 cm), nakładamy porcję farszu. Lepimy, jak pierogi i łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy
mojewypiekiinietylkominutach patelnię zestawiamy z ognia i studzimy w chłodnym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką do grubości ok. 0,3 cm. Za pomocą szerszej filiżanki, wykrawaczki do pierogów lub wieczka cukiernicy wykrawamy koła o średnicy 10 cm. - z tej ilości powinniśmy uzyskać 18 kółek. Na środek dziewięciu kółek wykładamy
Symfonia Smakówłyżkę oleju. Wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Następnie odstawić je w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozłożyć i rozwałkować do grubości około 1-1,5 cm. Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek
Gorący kąsekWłoska kuchnia w Polsce przyjęła się naprawdę dobrze. Któż z nas nie lubi pizzy, spaghetti bolognese lub napoli, carbonary czy makaronów z intensywnym w smaku pesto
W kuchni Karmel-itkijest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony
Radość kipiąca uśmiechem.rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu. Od pokoleń(...)pieprzem. Dodajemy wodę lub rosół i wyrabiamy miękki i wilgotny farsz. Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy okręgi o średnicy około 5 cm. Na okręgach umieszczamy małe kulki farszu. Zlepiamy brzegi jak przy pierogach, następnie zawijamy na palcu w kształt uszek. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym, cebulą, zielem angielskim i solą. Pielmieni rzucamy
Smakowity Blog Kulinarnyjednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G KitchenLeniwe pierogi to tak naprawdę kluski z sera, mąki i jajek. Proponuję pierogi leniwe oszczędne, leniwe z dodatkiem ziemniaków. 500 g sera białego półtłustego, 500 g ziemniaków mączystych, 170 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, sól, Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować i ostudzić. Razem z serem przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć ziemniaki(...)wsypać mąkę, dodać rozbełtane jajko z żółtkami, wsypać płaską łyżeczkę soli. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm. Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem z bułką tartą
królestwo garówpofantazjujemy z ciastem na sakiewki (ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką). Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań z mięsem czy z grzybami. Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu). Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka(...)mięsa mielonego. Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę. Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz, ewentualnie warzywko i wyrabiamy na jednolitą masę. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki. Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji. Układamy w foremkach na babeczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Maminek kulinarnymega optymistów polecam: sky is no limit ) A my właśnie mieliśmy pomysł i ochotę na pierogi. Takie typowe polskie danie. Bo my lubimy tak zwyczajnie (ale i smacznie) się żywić i dzięki temu zawsze mamy dla was jakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa(...)cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto dolewając około 1/2 szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy aż będzie lśniące i i elastyczne. Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna
Marder&Marder ManufactureCześć! Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą. Składniki: Na ciasto: * 500 g mąki * 1/4 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60-70 st.C Na farsz: * 20 dkg kaszy gryczanej(...)razem ze stopioną słoninką i podrumienioną cebulą. Połączyłam z kaszą i przyprawiłam do smaku. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam rozpuszczone masło, szczyptę soli i pół szklanki wody. Dolewałam wodę w trakcie wyrabiania ciasta jeśli była taka potrzeba. Ciasto miało mieć plastyczną konsystencję. W miarę potrzeby podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy. Rozwałkowałam na grubość
Pieprzyć z Fantazjąnatury” „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki” i „Krucha” . Nowością jest rozszerzenie oferty firmy o wyroby garmażeryjne (kluski śląskie, kopytka, krokiety, kotlety, pierogi, udka faszerowane, paszteciki) oraz dania gotowe pod marką Od Tereski (naleśniki, knedle, cepeliny i sałatki). Zobaczcie: tutaj Delikatne kruche ciasto i przepyszny farsz, który faktycznie smakuje jak najlepszy żurek. Z dużą ilością świeżego czosnku, najlepszej jakości białą kiełbasą, jajkiem
Ostra na SłodkoSkładniki (na 36 pierogów): ∙ 3 szklanki mąki pszennej ∙ 30 g świeżych drożdży ∙ 1 szklanka + 2 łyżki mleka ∙ 1 łyżeczka soli ∙ 18,5 łyżeczki cukru ∙ 2 łyżki oleju ∙ 36 dojrzałych śliwek ∙ 18 kostek mlecznej czekolady ∙ cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ze śliwek usuwamy pestki. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy sól(...)łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej i drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego
Gocha gotuje!dużej miski wsypać pozostałą mąkę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około 7 minut). Jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Na niewielkiej patelni(...)cienkie plasterki, a każdy plasterek przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym odrywać z niego kawałki o wadze około 42 g. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub spłaszczyć i rozciągnąć na równe placki. Każdy z nich posmarować koncentratem pomidorowym, zachowując odstęp od brzegu
Passions hobbies life