Dodać surowe jajo i wymieszać. Z tawrogu, margaryny i mąki zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto rozwłkować na placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm. Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem(...)górna i dolna) przez około 20 - 25 minut, aż do zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków. Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera. Margarynę w cieście można zastąpić masłem. Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem. Mozzarellę można
Gospodyni Miejskaduża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 70 ml bulionu wołowego sól i pieprz Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo gorącą wodę. Wymieszać, a następnie dodać sól, jajko i olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąc folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło. Wołowinę i wieprzowinę zmielić(...)mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić. Z ciasta odcinać porcje i cienko rozwałkowywać. Kółeczka wykrawać 5 cm ringiem. Farszu nakładać naprawdę sporo, aby pierożki były pękate. Sklejać jak tradycyjne pierogi, a na końcu sklejać rogi pierożków. Pierożki ułożyć na czystej ściereczce. Pierożki wrzucać na posolony
Krylowa Kuchniakrushynaofficial.blogspot.com/ Moje pytania: 1.Gotowanie czy pieczenie? 2.Co w twoim życiu jest dla ciebie najważniejsze? 3.W jakim celu piszesz bloga? 4. Obchodzisz zagraniczne święta np. Halloween? 5.Ulubione ciasto? 6.Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7.Czego chciałabyś się nauczyć? 8.Z jakim zwierzakiem byś się porównała? Dlaczego? 9.Ulubione miejsce w domu? 10.Twoje najskrytsze marzenie. Moje odpowiedzi: Pytania Gotujzrodzinką(...)tatuaż? Tak Pytania Cudaismakiregionu : 1.Kto nauczył Cię gotować? Uczyłam się sama. 2.Owoce czy warzywa? Warzywa 3.Ulubiona potrawa świąteczna? Pierogi 4.Lato czy zima? Lato 5.Ulubiony napój? Mleko 6.Kulinarna podróż gdzie? Jeśli odbyta to Grecja,jeśli wymarzona to Chiny. 7.Pierwsze upieczone ciasto,jakie? Biszkopt z galaretką na ZPT w szkole podstawowej. 8.W jakim programie kulinarnym byś wystąpiła? Cukiernicy na start
Wielki apetytcukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe pierogi to najsmaczniejsze danie mojego dzieciństwa. Ach... jeżeli lubicie mączne produkty (tj. kluski, knedle itp.) to musicie je przygotować. Ponadto leniwe pierogi są świetne do odgrzewania (na patelni wraz z dodatkiem rozpuszczonego masła i zrumienionej bułki tartej). Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg twarogu 3 jajka około(...)połączyć ze sobą. Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to posypać odrobiną mąki i ponownie wyrobić. Z każdej części ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować 1 minutę od momentu
UgotowaćZapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki
Monia miesza i gotujeRACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta
Calzonella.comW kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem. Zjadłoby się pierogi z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataU nas produkcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej
Anioły w kuchniKluseczki z semoliny z sosem kurkowo-śmietanowym Składniki: na ciasto: 400 g semoliny, użyłam De Decco 200 ml ciepłej wody szczypta soli
Moja smaczna kuchniaTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉 Składniki: Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g drożdży
Mostek w kuchniKeto leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem - smaczna alternatywa dla tradycyjnych klusek Nachodzi Cię czasem ochota na kluchy...? U mnie pojawia się bardzo rzadko, ale jednak się zdarza. To chyba za sprawą faktu, że jako dziecko jadłam tego dość sporo. Keto leniwe pierogi to niskowęglowodanowa adaptacja tradycyjnego przepisu. Co ciekawe, chyba nigdy nie miałam okazji ich robić(...)serdecznie polecam Ci wypróbować je właśnie w takiej wersji! A wszystkim miłośnikom dań z udziałem klusek serdecznie polecam także wypróbować keto gnocchi z kalafiora ! :) Leniwe pierogi ze śmietaną i cynamonem Keto leniwe pierogi to propozycja na lekki letni obiad lub słodkie śniadanie z owocami. Idealnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i jako dodatek do wytrawnych. Najlepsze
Modern Cave Girlpoczątku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem. Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu". Koniecznie spróbujcie! (4-5 porcji) Ciasto: 400g maki pszennej 1 jajko około 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1 szklanka soczewicy 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule (spore(...)jajko i wbić te surowe. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotować ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę. Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść. Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkować
Di gotujeOpis Pierogi z fetą i szpinakiem : Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy(...)kostkę i dodajemy ją do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę, jajka, sól oraz wodę mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolite ciasto. Ilość wody oraz mąki dodajemy według siebie, tak aby ciasto nie było zbyt lejące, ani zbytnio twarde. Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne