ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:305/443)

Kluski leniwe jak u babci 78

Przepyszne kluski leniwe, bądź leniwe pierogi to świetny pomysł na szybki bezmięsny obiadek. Uwielbiane przez dzieci jak i również dorosłych. Pamiętam je z czasów mojego dzieciństwa, kiedy gotowała je moja mama. To od niej nauczyłam się przygotowywać najsmaczniejsze ciasto na kluski. Mięciutkie, puszyste kluseczki o wyczuwalnym smaku sera. W przepisie są idealne proporcje na zrobienie smacznych kluseczek. Zapraszam

Olcia gotuje!
Muszle makaronowe z serem 137

Nadzienie z białego sera na słodko z wanilią jest powszechnie znane i lubiane. Wykorzystujemy je często do faszerowania naleśników czy choćby pierogów z serem. Makaron

Dorota Smakuje
Szybko i jeszcze szybciej ! 88

był strzał w dziesiątkę !! D zięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogł am pozwolić sobie na ich z ro bienie w 9 miesiącu cią ży , ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt, że nie zagniatam już sama ciasta używam malaksera - ciasto wychodzi wspaniałe mięciutkie koniec udręki z zagniataniem, polecam spróbować- po prostu "wrzucić

Na moim talerzu
Pierogi a la pizza 135

cukinii http://gotuj-ze-mna.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/ itp. Polecam smakuje dzieciom jak również dorosłym. Składniki Ciasto na pizze według przepisu:http://gotuj-ze-mna.pl/przystawki/pizza-w-g-julii/ 6 polędwiczek z kurczaka 6 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paski oliwa z suszonych pomidorów bakłażan mozzarella ,tarta czosnek mieszanka ziół włoskich … Czytaj dalej Pierogi a la pizza

gotuj ze mną
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 159

masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie, knedle ze śliwkami i paszteciki z mięsem i orzechami piniowymi. Do Zakąsek trafiły śledzie z oliwą i cynamonem, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana, pasztet ze śliwkami i liście pokrzywy w cieście piwnym. Spośród Ciast i deserów nie sposób nie wymienić szarlotki z bezą

GRUBY WAŁEK
Pierogi ze świeżymi opieńkami 173

szklanki mąki razowej Bio płaska łyżeczka soli szklanka bardzo ciepłej wody Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu. Podsmaż pierogi na rumiano i podawaj gorące

AZgotuj!
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 157

około 20 wielkich kluch: 2,5 szklanki mąki pszennej (polecam Basię do pierogów) szklanka gorącej wody szczypta soli 2 łyżki oliwy to może być dowolna szklanka/kubek itp. ważne aby tym samym naczyniem odmierzać składniki, ale i tak jak to w życiu bywa z tego typu ciastem czasami i tak trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody.   Farsz

greenscarf
Domowe jagodzianki 183

jednolitej masy. Odstawić do wyrośnięcia przykryte lnianą czy bawełnianą ściereczką. Następnie podzielić ciasto na mniejsze i w miarę równe części. Trochę rozwałkować lub rozklepać ręką. Jagody posłodzić cukrem (szklanka jagód i np dwie łyżki cukru) i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczkę lub dwie i sklejać jak pierogi. Później uformować na podłużne bułeczki i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Karczma Honorietty
CALZONE - czyli pizza pieróg 183

płyn odparuje, na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, studzimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 6 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką

słodki bratek
Pełnoziarniste pierogi z marchewką i cieciorką 124

mieszamy z wodą, dokładnie ugniatamy, przekładamy na blat i wałkujemy z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką okrągłe placuszki cieciorkę blendujemy, marchewkę oraz imbir trzemy na tarce na małych oczkach zblendowaną cieciorkę mieszamy ze startą marchewką, imbirem i przyprawami nadziewamy każdy placuszek (łyżeczka nadzienia), zalepiamy rogi, formujemy pierogi pierożki wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy

healthy dreams
Syrniki - rosyjskie placki twarogowe 221

mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało

Pełny talerz
Ciastka z jabłkami 142

lodówki. Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 170

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje

Ewa w kuchni
Szybko i jeszcze szybciej ! 139

był strzał w dziesiątkę !! D zięki tej maszynce pomaga kleić pierogi mój smakosz i ja mogł am pozwolić sobie na ich z ro bienie w 9 miesiącu cią ży , ułatwia i przyspiesza sprawę! Moją pracę przyspiesza jeszcze fakt, że nie zagniatam już sama ciasta używam malaksera - ciasto wychodzi wspaniałe mięciutkie koniec udręki z zagniataniem, polecam spróbować- po prostu "wrzucić

NA MOIM TALERZU
Drożdżowe racuchy 114

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem(...)pudrem i troską o bliskich:) Smacznego Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony , nr 10/2018. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 40 g świeżych drożdży ok. 1/2 szklanki ciepłego mleka, u mnie 3/4 6 łyżeczek cukru, nie czubatych większa szczypta soli 1 jajko olej do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam mąkę, sól, cukier

Zasmakuj Kuchni