ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:306/476)

Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowym 186

Jagody to dla mnie smak lata i wakacji. W dzieciństwie chodziłam z mamą na jagody do lasu dość często, potem zajadałam się pierogami i jagodziankami. Teraz do lasu chodzę rzadziej, a właściwie po naszej zeszłorocznej wizycie (podczas której powstały zdjęcia do tego postu o koktajlach z jagodami ) z której przyniosłam dwa kleszcze w dość niewygodnych do wyciągnięcia miejscach(...)finalnie skończyło się wizytą u chirurga) raczej staram się unikać zbyt długiego przebywania w lesie. Zatem w tym roku nie wybrałam się do lasu po jagody, ale ciasta z jagodami nie mogłam sobie odmówić. Na urodziny Emilki wymyśliłam kokosowe, kruche ciasto z jagodami zapieczonymi w cytrynowym kremie i tak mi to połączenie smaków posmakowało, że postanowiłam powtórzyć w ostatni weekend

Cooking for Emily
Pierogi z czereśniami i sosem z białej czekolady 145

Ciasto: 560 g mąki pszennej tortowej 250 ml gorącej wody (60 - 70 stopni) 2 łyżki oleju 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Sos z białej czekolady: 175 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 1. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. 2. Ciasto dzielimy(...)koła, nakładamy po 2 czereśnie (4 połówki) i formujemy pierożka. 3. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, dodajemy troszkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy partiami przygotowane pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia. 4. Podczas gotowania się pierożków możemy przygotować sos: śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy i jak zacznie się gotować zdejmujemy z gazu. Wrzucamy do niej pokruszoną

kruche babeczki
Pierogi z białym serem 203

rozmów z miłymi ludźmi (a ludzie którzy lubią jedzenie musza być mili!) naładuje mi akumulatory na dalsze przygody :) Co dziś przygotowałam dla Was? Mmm, coś idealnego na weekendowe leniuchowanie. Pierogi z białym serem i wanilią. Do tego słodka waniliowa śmietana i błogie lenistwo gwarantowane. Skusicie się na taką słodką chwilę przyjemności?" Składniki : 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki(...)Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką. W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka - ja to robiłam kubkiem do herbaty :) Na każde kółko nakładamy około 1 łyżeczki masy serowej i zlepiamy ręcznie, albo za pomocą przyrządu do lepienia pierogów

Słodkie Przyjemności
Śledzie z suszonymi pomidorami 226

Śledzie z suszonymi pomidorami z dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Jest to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 291

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka 139

ekstra, czyli o zawartości tłuszczu 82%. Polecam! (przepis ciut zmodyfikowany z gazetki „Ciasta Domowe” nr 344). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka Składniki na około 23 ciastka: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około(...)posypania ciastek (trzcinowy) Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM . Dodać żółtko, śmietanę i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut. 2. Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść

Mała Cukierenka
Leniwe pierogi 129

sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm. Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem lub podsmażone

królestwo garów
Ryba po grecku 372

Sprawdź też inne przepisy na Boże Narodzenie : Szybki piernik Śledzie z orzechami i śliwkami Barszcz wigilijny Pierogi wigilijne Krokiety wigilijne Dorsz w migdałach Zobacz ostatnie przepisy: Ryba po grecku Przepisy na śledzie – 9 pomysłów Śledzie po sułtańsku Śledzie po kaszubsku Ciasta na Boże Narodzenie – 14 przepisów Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Domowe bułeczki z jagodami 94

Skoro jesteśmy już przy jagodach to może dzisiaj przepis na coś co lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)  Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :) DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI JAGODZIANKI   Składniki: ciasto

Bon appetit mon amie
Marokańskie briwats z keftą 104

Marokańskie briwats z keftą to nic innego jak mięsne trójkąciki z ciasta filo. Są pyszne, na dwa, trzy kęsy, idealne na przekąskę ale też pełny obiad

Moje Małe Czarowanie
Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką 108

Składniki: ( na 16 bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto:  500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier(...)papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu truskawkowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej

Kulinarne przygody
Empanadillas z rodzynkami 114

Tapas to przekąski w stylu hiszpańskim, takie na jeden gryz. Te hiszpańskie pierogi własnie w formę tapas wpisują się idealnie. Smakują obłędnie i znikają szybko

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe pierożki z mięsem 137

Pyszne, chrupiące pierożki drożdżowe z mięsem., doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możecie

magiczna kuchnia Kasi
Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' 116

pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, ok. 4 łyżek bułki tartej (lub więcej), jajko Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt oraz sól. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby(...)cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać płaską łyżkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem (można uformować dowolny kształt pasztecików). Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania