Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Składki: 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 1/2 kg kapusty kiszonej 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego pieprz Sposób przygotowania(...)niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Szklanką wycinamy kółka, następnie nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy pierogi, mieszając co jakiś czas
Podróż w kulinariakruche ciasteczka zawdzięczają smalcu. Nigdy nie robiłam kruchych ciastek ze smalcem, więc nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać. Robiłam i owszem szarlotkę na kruchym cieście ze smalcem, ale w szarlotce sam smak ciasta nie jest tak bardzo obnażony jak w wypadku kruchych ciasteczek Po pierwszym gryzie już wiedziałam, że to będzie zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów na kruche(...)się nazwa na rodzaj ciasta „kruche”, to te ciastka doskonale to zobrazują. Są szczególnie delikatne i kruche przy wyjmowaniu z piekarnika, trzeba to robić dość delikatnie, ale po ostudzeniu stwardnieją. Jeśli odrzuca was hasło „smalec”, bo mnie odrzucało, to zupełnie niepotrzebnie. Smalec nie jest wyczuwalny, a nadaje kruchości i smaku ciastu. W przepisie znajdziecie również
Mieszam w Garnkutrendem wiosna-lato. Jak jagody, to pierogi. Jak jagody to owsianka z jagodami. Jak jagody to JAGODZIANKI. Zadam pytanie retoryczne. Lubicie jagodzianki? 99% z Was odpowie pozytywnie. 1 % to Ci, którzy spróbowali jedynie tych sklepowych z dżemem zamiast jagód. FUJ! Powiem Wam, że one są naprawdę proste. Jedynie czasochłonne. To wina ciasta drożdżowego. Każde porządne ciasto drożdżowe wymaga czasu
KrupeczkiJest ok. Naleśniki zrobione z tej mąki wyszły fajnie. W konsystencji i smaku przypominały te z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z ciastem w ogóle nie było problemu, chociaż pierwszy naleśnik wyszedł tak sobie. Ale to w sumie moja wina, bo ciasto było za gęste. Po dolaniu odrobiny wody, cała reszta wyszła dokładnie tak jak trzeba. Prawdziwym testerem była Tola, która(...)łączymy ze sobą w misce (w tym olej), odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być lejące. Jeżeli jest za gęste, dolejcie ciut więcej wody (ja musiałam dolać jeszcze 3 łyżki). Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlewamy odrobinę oleju na patelnię (na kolejne, dodatkowy olej nie jest potrzebny). Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor
Kardamonovyalternatywą dla pierogów wigilijnych. z kapustą. Czas : 90 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Jeśli uważasz, że polskie pierogi są najlepsze to oczywiście masz rację, choć trzeba dodać, że japońskie pierożki też są niczego sobie. Mówiąc wprost, pierożki gyoza są po prostu re-we-la-cyj-ne. Serio. Co je wyróżnia? Dwie rzeczy. Ciasto na pierożki gyoza
Niedzielny kucharzelastyczne ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po tym czasie ciasto porcjuję, rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam średniej wielkości kółka. W tym celu szykuję sobie miskę o średnicy Ø 15 cm. Na środek każdego wyciętego kółka nakładam 1 większą lub 2 łyżeczki nutelli, zwijam na pół, zlepiam dokładnie brzegi (podobnie jak pierogi), następnie formuję
Zasmakuj Kuchniczym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. 5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem. 7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9. Pieczemy w rozgrzanym
Kulinarna Chwiladopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka z leśnymi grzybami oraz cebulką, pierogi z sandaczem i koperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy
Dzieje kuchennej Wiewióry1 kg grzybów świeżych lub mrożonych 1 cebula olej do smażenia sól pieprz szczypta estragonu 3-4 łyżki bułki tartej ciasto 450 g mąki 300 ml
Gotowanie jest łatweDziś zapraszam na kluski śląskie w jesiennej odsłonie, z dodatkiem dynii. Dyniowe puree to bardzo wdzięczny dodatek nie tylko do ciast, ale wszelkiej maści klusek. Na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże
Zielona KuchniaPierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli
królestwo garówserem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki
ladykitchenWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tym razem przygotowałam mini cebulaczki w formie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy Ciasto przygotowane
Marta Gotujejuż za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna... Ciasto: 1kg mąki, 2 szklanki gorącego mleka, 1/2 łyżeczki soli
Z miłości do słodkości