będziecie mogli doczekać się efektu końcowego! Po pierogach ruskich, to nadzienie zdobywa moje serce i sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową wisienką na torcie, podobnie jak przyrumieniony plaster boczku... :) Składniki na ok 25 sztuk Ciasto: 400g mąki 200ml wrzącej wody ⅓ łyżeczki soli
Kuchnia w czekoladziemój debiut jeśli chodzi o pierogi w takim ciastowym wydaniu. Przyznam, że wyszły smaczne. Polecam! Myślę, że śmiało można je przygotować na wigilijną kolację. Składniki: Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Ciasto: 300 g maki pszennej 1 łyżeczka soli 4 g drożdży
Oka w rosole czyli KaFka gotujebardzo smaczna kaszanka. Składniki na około 40 pierogów: 300 g mąki orkiszowej jasnej około 150 ml gorącej wody 1 łyżka oleju sól 2 kaszanki 1/2 jabłka lub mus jabłkowy+ majeranek 1 duża cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia 3-4 średnie ugotowane ziemniaki boczek surowy Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe. Owinąć w ściereczkę i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąką ziemniaczaną i domowym cukrem waniliowym - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie
Smakołyki Berenikiwyczytałam, że kasztany jadalne, zupa żółwiowa czy ciasta na bazie zmielonych migdałów stanowiły powszechne pyszności. Dziś o zupie z żółwia mało kto słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także i w kuchni. Może i jadano bardziej tłusto, ale królowały kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole
W kuchni Karmel-itkiczasie przygotować nadzienie - wymieszać wszystkie składniki. Ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części ( u mnie wyszło 6 dużych i 6 małych bułeczek). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Każdą bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie
Atlas Smakówdosypać odrobinę mąki (im mniej tym lepiej). Ciasto podzielić na cztery części. Wyłożyć ma stolnicę oprószoną mąką (każdą część osobno), uformować wałek o średnicy ok. 2 cm, delikatnie przyklepać i nożem lub łopatką odcinać kluseczki (w kształcie rombów - ok. 3 cm). W dużym garnku zagotować sporą ilość wody (jak na pierogi), posolić - u mnie dwie łyżeczki. Kluseczki
Chocolate Muffin Blogsmakowały, ale postanowiłam trochę poeksperymentować. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody
W kuchennym oknie Ewyugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym razem jednak zrobiłam z nich krokiety z farszem jajecznym. Danie ma mnóstwo zalet: jest tanie, łatwe w przygotowaniu i sycące. Świetnie sprawdzi się jako danie główne a także jako przystawka. Ciasto: 3/4 kg ziemniaków, 3/4 szklanki
Z miłości do słodkościwodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne. Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić(...)przez praskę na stolnicę podsypaną mąką. Do ziemniaków dodajemy twaróg, również przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, smażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i tymianek. Zagniatamy ciasto, tworząc duży rulon. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Rulon tniemy w plastry i z każdego plastra formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie
Kuchnia MagdaLenyStolnicę lub większą deskę wysypujemy lekko mąką, krótko wyrabiamy (dosłownie kilka razy zagniatamy kulę ciasta, nie przyciskając do stolnicy!) i formujemy z ciasta wałek. Wałek dzielimy na grube plastry, w razie potrzeby podsypujemy pozostałą mąką (patrz zdjęcie poniżej): 3. Następnie każdy plaster ciasta (kolejno) rolujemy (podsypujemy lekko pozostałą mąką) w cieńszy, dłuższy wałek. Wałeczek spłaszczamy bokiem noża, lekko uderzając, potem(...)dzielimy spłaszczony wałeczek na 2 - 3 części krojąc ukośnie (zdjęcie poniżej). Ostrze noża po każdym przecięciu ciasta można zanurzyć w torebce lub pojemniku z mąką, żeby nie oblepiało się ciastem. 4. Pierożki przekładamy na lekko wysypaną mąką ściereczkę lub deskę do krojenia. 5. Kiedy woda zacznie wrzeć, delikatnie wrzucamy pierożki do wody (ok. 10-12 sztuk na jeden
Kuchnia PrezydentowejTakie pierożki doskonale sprawdzają się na różnych imprezach, często przyrządzam je na sylwestrową zabawę. Doskonale smakują na ciepło jak i na zimno, polecam. Składniki: Ciasto: 4
Bajeczna KuchniaAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto
magiczna kuchnia KasiPlacuszki mogą być na obiad, albo na deser. Do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną i do tego bezglutenowe. Zrobiłam dwie wersje jedną z malinami w
wesoła kuchniaNaleśniki w wersji z grilla w postaci szaszłyków. Polecam z owocami bo są pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów
wesoła kuchnia300 g mięsa mielonego 20 g grzybów suszonych 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy 1 jajko bułka tarta ciasto 3 szkl mąki 2 jajka szczypta soli
Gotowanie jest łatwe