speck' , który oznacza słonina oraz 'kuche' , czyli ciasto . I tym właśnie są litewskie szpekuchy - pierożkami drożdżowymi nadziewanymi słoniną, jednak z powodzeniem można zastąpić ją po prostu boczkiem, co też uczyniłam. Pomyślałam, że to będzie świetny dodatek do białego barszczu, który u nas zawsze podaje się w szklaneczkach do picia :) Złociste, puchate ciasto trzymajace w swoich drożdżowych objęcich wyrazisty farsz(...)suszonego majeranku pieprz do smaku i opcjonalnie sól Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. W letnim mleku całkowicie rozpuść cukier i drożdże i odstaw na 10min. 2. Do drożdżowego zaczynu dodaj pozostałe składniki i wyrób jednolite, gładkie ciasto. 3. Coasto uformuj w kulę i odstaw do wyrośnięcia na 1h. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części i każdą z nich rozwałkuj
Kuchnia w Słońcu Skąpananadmiar wody. Dodatkowo owoce osuszyć ręcznikiem papierowym. 5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego nakładać pełną łyżkę jagód i zlepiać brzegi, jak pieroga. Uformować podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy
Gotuj z PrezesemWypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić
moj przepis naWypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić
moj przepis naWypieki . U mnie z powodu dużej gromadki z podwójnej porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży(...)mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić
moj przepis na? Nie? To najwyższa pora! Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym. Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie. Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym. Robi się je błyskawicznie! I zawsze się udają! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 0,5 kg * jajko – 1 szt * woda
Ostra na Słodkociepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość (1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel na 12 w miarę równych części. Każdą część rozwałkuj lub uformuj placek w dłoniach, następnie umieść na środku porcję nadzienia (kopiasta łyżka) i zlep brzegi. Takiego nieforemnego „pieroga” pokulaj na blacie, uformuj w owal i zlepieniem do dołu umieść
greenscarfgryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę
Trzeci talerzściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 28-30 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód/malin, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając podłużny
moj przepis naDzisiaj pierogi ze świeżej kapusty . Bardzo je lubię , są wyjątkowo delikatne . Dodaje do nich malo dodatków ponieważ zagłuszyły by właściwy smak kapusty. Są też trudniejsze do zlepiania , ale smak rekompensuje trudy lepienia. Składniki ciasto 2 szklanki mąki 400 ml wody 1/2 łyżeczki soli Niedawno w jakimś programie telewizyjnym usłyszałam że każda gospodyni ma patent na ciasto pierogowe
Eli Gotowaniewzględu na walory smakowe , ale i zdrowotne. Ryba ze szpinakiem … pierogi … jako dodatek do mięs czy sałatek – pomysłów jest mnóstwo i wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni! Dziś mam dla Was jeden z moich najpyszniejszych przepisów właśnie z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest niesamowicie delikatne a zarazem chrupiące. Przygotowane na bazie drożdży i śmietany , absolutnie
Ostra na Słodkokoperek. Dopraw do smaku i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami i usmażonymi kotletami schabowymi. Pierogi z grzybami – nie tylko na Wigilię! Tradycyjnym polskim daniem są oczywiście pierogi z grzybami, obok których ciężko przejść obojętnie. Są bowiem niezwykle aromatyczne, sycące i przepyszne! Oto prosty przepis na pierogi z samymi grzybami, bez kapusty. Składniki: 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki(...)zrób w niej dziurkę. Powoli wlej w nią oliwę oraz gorącą wodę. Wyrób z tak przygotowanej mąki ciasto – musi być gładkie i elastyczne w rękach, a także swobodnie odchodzić od stolnicy. Przykryj je ściereczką na kwadrans. Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na bardzo cieniutkie. Wykrawaj z niego szklanką równe kółka. Na środek każdego kółka nałóż farsz z cebuli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chińskie pierożki z mięsnym farszem – doskonała propozycja na urozmaicenie klasycznego obiadu, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu! Ruskie, z ziemniakami, truskawkami, a może borówkami
Pogotujmy.plktóra zamieszkiwała tereny na wschodzie, gdzieś aż pod Morzem Czarnym, później zmuszeni przenieść się pod Lwów, toteż podejrzewam, że korzenie mogą być gdzieś tam. Również kształt strucli, czyli duży pieróg, wskazywał by na ten trop. Skąd by się jednak nie wywodziły są pyszne i jeśli już ktoś je u mnie spróbuje to prosi o przepis. Dziś zapraszam wszystkich na strucle(...)ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 4 części (jeśli chcemy mieć duże ciastka) lub 6 części (wtedy uzyskamy ciastka wielkości dłoni). Każdą część wałkujemy na placki grubości około 3 milimetrów, wypełniamy jabłkami, posypujemy 1-2 łyżkami cukru i sklejamy brzegi tworząc dużego pieroga. W patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej
Rozpustne gotowanieBardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem? :) Składniki na naleśniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka mleka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać(...)sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno
Bon Appetit Małgorzaty