Źródło: www.ek.pl Wielkimi krokami zbliżają się święta, a wraz z nimi kulinarne szaleństwa. Bigos, krokiety, pierogi, karp, sałatki z majonezem. Co zrobić, żeby mimo tych wszystkich pokus nadal mieścić się w sylwestrową kreację? Oto kilka rad, jak spędzić święta pysznie, a jednocześnie nie dorabiając sobie dodatkowych kilogramów: Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy(...)naturalnym Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast
Powiedz dietom niepierogach z dynią albo słodkim wieńcu drożdżowym z marcepanem . To niesamowicie wszechstronny mały owoc :) Tym razem, zagotowałam te urocze, czerwone korale ze skórką pomarańczową, miodem i czosnkiem i podałam aromatyczny sos żurawinowy do pysznego wieńca wypełnionego po brzegi pieczonymi burakami i fetą. Słodko-pikantne pieczone warzywa nakropione kruszoną fetą, jak pierwszym śniegiem i otulone pysznie listkującym, maślanym ciastem francuskim
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJest ok. Naleśniki zrobione z tej mąki wyszły fajnie. W konsystencji i smaku przypominały te z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z ciastem w ogóle nie było problemu, chociaż pierwszy naleśnik wyszedł tak sobie. Ale to w sumie moja wina, bo ciasto było za gęste. Po dolaniu odrobiny wody, cała reszta wyszła dokładnie tak jak trzeba. Prawdziwym testerem była Tola, która(...)łączymy ze sobą w misce (w tym olej), odstawiamy na 30 minut. Ciasto musi być lejące. Jeżeli jest za gęste, dolejcie ciut więcej wody (ja musiałam dolać jeszcze 3 łyżki). Przed usmażeniem pierwszego naleśnika wlewamy odrobinę oleju na patelnię (na kolejne, dodatkowy olej nie jest potrzebny). Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor
KardamonovyPuszyste i lekkie paszteciki drożdżowe, z farszem z kiszonej kapusty. Świetne jako dodatek do barszczu lub przekąska na przyjęciu typu finger food. Ciasto drożdżowe nie wymaga długiego wyrabiania, ani użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy chwilę ucierać drewnianą łyżką, przykryć i zostawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany(...)wystygnięcia. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35x45 cm. Kroimy na 3 pionowe paski . Na środku każdego paska, wzdłuż dłuższego boku, układamy farsz i zwijamy w rulonik. Zlepiamy brzegi, jak przy lepieniu pierogów. Kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce
cool and mintymieszamy do momentu otrzymania gładkiej pasty. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm, każdy z nich dzielimy na 8 części. Na każdej wykładamy porcję nadzienia. Następnie lekko naciągamy i zalepiamy nadzienie wygląda to jak pieróg ;) następnie zwijamy i wywijamy końcówki tworząc rogala. Tak przygotowane
Rozpustne gotowaniełyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy lub przeciskamy przez praskę żółtka oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części
Zasmakuj Kuchnikluchy. Nic im się nie równa - żadne kopytka, kluski śląskie, pierogi nawet te na słodko z jagodami (choć też je bardzo lubimy). Cały rok czekam by móc przygotować właśnie takie domowe knedle, ze śliwkami zerwanymi z własnego ogródka. Dzieci się cieszą, że zjedzą śliwki robaczywki w pysznym cieście a przy okazji spróbują swoich mocy kuchennych, bo tradycją
Poezja Smaków - blog kulinarnyzawsze na dwa dni, starczyło na jeden. Jeśli chodzi o pierogi z jagodami, to spotkałam się z różnymi metodami przygotowywania nadzienia. Jedni dają same jagody, drudzy dodają np. mąkę ziemniaczaną. Ja postanowiłam wypróbować nadzienie z kiślem. Fajnie związał sok z jagód i nadał jagodom ciekawego smaku. Składniki: ciasto 3,5 szklanki mąki szklanka wrzątku szczypta soli farsz 3 szklanki
Pobite gary Barbarysię nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły mi tak pyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej
Ostra na Słodkobrązowy cukier, jajko, kakao i razem wszystko dokładnie zagnieść. Następnie ciasto można podzielić na 3 mniejsze części i wstawić na jakieś 20 minut do lodówki. Potem każdą cześć rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka. Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i zalepiać jak pierogi. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka
Moje pyszne gotowanieSezon na bób otwarty w pełni, lubicie? Bo ja uwielbiam szczególnie taki młodziutki bez twardych jeszcze łupinek. Elastyczne mięciutkie ciasto robione na maślance i farsz z
Wanilia i KardamonKnedle to pyszny obiad na letnie dni, jednocześnie dobry sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Najpopularniejsze są knedle na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków. Trochę jednak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Żółciutkie naleśniki wypełnione pysznym farszem i zapieczone w piekarniku pod pierzynką z żółtego sera. Pyszne i bardzo sycące danie. składniki: ciasto na naleśniki 3 szklanki mąki
Monia miesza i gotujeWIGILIJNE DLA DZIECI czyli co mogą zjeść na wigilię niejadki: pierogi z serem na słodko paluszki rybne ziemniaki gotowane lub pieczone kopytka/kluski naleśniki barszczyk z makaronem sam ugotowany makaron ulubione owoce ulubione warzywa ulubiona bułka pieczywo czosnkowe kompot owsianka ryż ugotowany lub ulubiona kasza ser żółty paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą sernik Artykuł Dania wigilijne dla dzieci pochodzi
Dorota Smakuje