ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:330/476)

Pierogi ruskie z sosem z rzeżuchy 228

Dawno już u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)białego sera, cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając pieprzem i papryką. Farsz odstawić do lodówki. W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę łączymy z łyżką oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą) wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy ranty

MarciochaKucharzy
Czy dynia jest zdrowa? Odkryj jej niezwykłe właściwości! 86

Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Pierogi z dynią na słodko Risotto z dynią Grillować Grillowana dynia Dodawać do zup i gulaszów Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Krupnik z dynią Zupa krem pomidorowo dyniowa Gulasz z dyni Wykorzystywać w wypiekach Wegański placek z dynią Proziaki z dynią Chlebek dyniowy Ciasto dyniowe z kremem karpatka Artykuł Czy dynia jest

Dorota Smakuje
Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza 123

Domowe pierogi gyoza. Jak zrobić pierożki gyōza . Przygotowując te pierożki inspirowałam się przepisem z tego bloga. Lubię lepić pierogi , więc lepienie pierogów gyōza było dla mnie pewnym wyzwaniem, ale lepienie pierogów np. z twarogiem wędzonym też nie było klasyczne.. Gyoza to małe, japońskie pierożki, nie są podobne do naszych pierogów. Ich nadzienie tradycyjnie składa(...)powstanie kulka. Będzie dosyć twarda, może źle się będzie formować, ale nie przejmujcie się. Zagniećcie tak, żeby ciasto się połączyło i stworzyło kulkę. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką, zostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto będzie już miękkie. Zagniatamy je przez kilka minut, aż zacznie być elastyczne. Rolujemy je i kroimy na 24 plastry. Plastry

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki z kruszonką 85

Przepis na idealne jagodzianki. Przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Składniki Rozczyn 1 paczka świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 3/4 łyżki mąki Ciasto 1 jajko 1/2 szklanki cukru 700 ml mleka 1 kg mąki 1 kostka margaryny Kruszonka 100 g zimnego masła 100 g cukru 200 g mąki odrobina cukru wanilinowego Dodatkowo jagody odrobina cukru(...)ręką wymieszać i zagnieść ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozgniatamy ręką. Wycinamy krążki, na to nakładamy jagody wcześniej przygotowane posypane cukrem oraz mąką ziemniaczaną, która zapobiega wypływaniu jagód. Na krążek nakładam łyżkę jagód i zaklejam w taki sam sposób jak pierogi, dzięki temu

Wasze Przepisy
Moja pierwsza książka kulinarna 113

przepisy znajdziecie w książce? 100 przepisów na śniadania, obiady, przekąski, ciasta, sałatki i kolacje. Przykładowe przepisy: 1. Chlebek jabłkowy 2. Szarlotka królewska z kajmakiem 3. Hiszpańskie krokiety z szynką i chili 4. Sałatka brokułowa na krakersach 5. Biała tarta z orzeszkami 6. Sernik marcepanowy na biszkopcie pistacjowym 7. Pomidorowe pierogi z soczewicą Szczegóły Wydawnictwo Wydawnictwo RM Autor Magdalena Janeczko

Kuchnia MagdaLeny
Moja pierwsza książka kulinarna 113

przepisy znajdziecie w książce? 100 przepisów na śniadania, obiady, przekąski, ciasta, sałatki i kolacje. Przykładowe przepisy: 1. Chlebek jabłkowy 2. Szarlotka królewska z kajmakiem 3. Hiszpańskie krokiety z szynką i chili 4. Sałatka brokułowa na krakersach 5. Biała tarta z orzeszkami 6. Sernik marcepanowy na biszkopcie pistacjowym 7. Pomidorowe pierogi z soczewicą Szczegóły Wydawnictwo Wydawnictwo RM Autor Magdalena Janeczko

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z zsiadłego mleka 79

konsystencji. Ciasto odstawiamy na godzinę. Przed usmażeniem wszystko jeszcze raz mieszamy, jeżeli ciasto wyszło za gęste, dolejcie odrobinę wody. Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Patelnia, na której smażyłam miała 18 cm średnicy. Podobne przepisy: Naleśniki Naleśniki orkiszowe Naleśniki z mąki pełnoziarnistej Naleśniki z farszem z pierogów

Kardamonovy
Sałatka grecka (keto, low carb) 122

słodycze Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Burgery z buraka Pierogi z dynią piżmową Szakszuka z dynią piżmową Sałatka z buraków Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami

WegePrzepis
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 113

się w polskiej kiełbasie, w polskich wypiekach i polskich pierogach. Będąc w Australii nie sposób nie skosztować tamtejszych specjałów. A nawet nie będąc w tym odległym od Polski kraju można pokusić się o przyrządzenie w swoim domu australijskich dań, czy przystawek lub deserów. Jak na przykład torcika bezowego, ciasta biszkoptowego oblanego czekoladą i obsypanego wiórkami kokosowymi, albo czekoladowych biszkoptów

ProstePesto.pl
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 195

się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego tutaj nie lubić. Świetnie smakują na ciepło

Smaczna Strona
Knedle ze śliwkami 200

Knedle ze śliwkami Dziś polecam jeden ze smaków dzieciństwa – delikatne i rozpływające się w ustach knedle. Są to okrągłe kluski z ziemniaczanego ciasta, ze śliwką

Blog z Apetytem
Drożdżówki z jabłkami i wanilią 190

kruszonkę.   Gdy ciasto wyrośnie krótko je wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść po 1 łyżce jabłkowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki

Opowieści z piekarnika
DROŻDŻÓWKI 177

obiadu:  pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :)  Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca!  SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka  Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru

wege i kropka
"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem 310

mąki pszennej   (im mniej tym "pierogi" będą lepsze)+ troszkę do podsypywania w trakcie formowania lub wykrawania oraz masło, cukier i cynamon do polania Białka ubić ze szczyptą soli. Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę, żółtka i zagnieść delikatnie. Dodać pianę z białek i lekko wyrobić. Ciasto ma się lekko kleić. Stolnicę oprószyć mąką, uformować z ciasta wałek, lekko

Maślane ciasteczko